Despre cantec, credinta si dor cu Gabriel Lungu

cantece_muzica_populara

Ghioceii si-au dezgolit capsoarele crude si imaculate, ca niste mici lacrimi de ingeri si parca sunt pretutindeni in jur, chiar daca Bucurestiul nu este tocmai poenita de la tara. Vezi primavara rasarind din mainile batranelor care te-mbie sa cumperi si tu un buchetel. De unde i-or culege? Din adancul sufletelor lor, din gradina celor mai curate simtiri sau poate din curtea bunicii, in satul de demult.

Cu ochii la ghioceii stransi in buchetele imi vine sa cant. Sa cant despre frunzulita lor verde, despre petala alba ca neaua, despre parfumul primaverii picurat in micile potire.

Ca veni vorba de cantec, sunt atatea voci bune in tarisoara noastra, atatia tineri talentati si iubitori de folclor, atatia oameni care isi urmeaza calea si care pot trece uneori neobservati pe sub privirea noastra deprinsa cu imbulzeala unei lumi pestrite din punct de vedere calitativ muzical.

Dintre aceste multe glasuri cu potential, unele se fac auzite intr-un mod deosebit, ca parca le asculti cu inima si sufletul, nu cu urechea. Ca-ti vine sa-ti tii respiratia pana se va sfarsi fraza muzicala. O astfel de voce este cea a lui Gabriel Lungu!

 

FemeiaStie.ro: Bun gasit Gabriel si ma bucur ca ai dat curs invitatie noastre! Pentru cititoarele noastre si pentru toti cei care nu te cunosc suficient, cine este Gabriel Lungu?

Artist popular Gabriel Lungu: Bun gasit va spun si eu si va multumesc pentru acest gand frumos, acest interviu, un dialog sincer si binevoitor prin intermediul caruia cititorii pot afla mai multe despre un om.  Un om, as raspunde acestei intrebari. Un om care a primit de la Dumnezeu un dar minunat, un dar nu pentru sine, ci pentru ceilalti. Bucuria interpretarii unui cantec este de nedescris; sa poti fi asemenea pasarilor din crang, sa poti folosi un astfel de leac, un leac pentru suflet, nu-i de ici, de colo…este nespus de frumos!

Gabriel Lungu este un simplu nume. Invesmantat insa in aceasta aura a cantecului si a dorintei de a aduce un strop de bucurie si de alinare sufletelor insetate dupa frumos, devine un posibil reper si, prin munca si constiinciozitate, artist. 

 

FemeiaStie.ro: Talentul tau este un dar de la Dumnezeu. Crezi ca ai si mostenit acest dar?

Artist popular Gabriel Lungu: Nu pot raspunde concret intrebarii pentru ca nu stiu daca am mostenit sau nu acest dar. Este, asa cum am afirmat deja, un dar de la Dumnezeu. As spune cu certitudine ca este sadit in sufletul meu de catre toti cei care mi-au leganat copilaria. De mama mea, de mamaica mea, de toti oamenii dragi din satul meu. Toti acestia, alaturi de mirifica zona a campiei impodobita cu lanuri de grau si flori de mac mi-au inraurit in inima dorinta de a canta, de a aprecia frumosul in general.

 

FemeiaStie.ro: Stiu bine ca tu valorifici din plin darul cu care ai fost inzestrat, prin faptul ca, desi esti un interpret de muzica populara foarte apreciat, si cand spun aceasta, fac referire la premiile pe care le-ai obtinut la importante festivaluri si concursuri de gen, nu ai renuntat la a da slava Lui Dumnezeu si a multumi neincetat pentru talentul tau, cantand la strana unei biserici. Care este diferenta de traire atunci cand canti in fata unui public, fata de cea de atunci cand canti in biserica?

Artist popular Gabriel Lungu: Mai intai de toate as dori sa creez contextul firesc in care trebuie sa vina raspunsul acestei intrebari.

Clasele I-VIII le-am facut in satul meu drag Floru (de la numele distinsului invatator la Bucuresti provenit de pe aceste meleaguri, Ion S. Floru si mama sa Maria), din comuna Icoana, judetul Olt. Am pornit cu inima cat un purice spre Ramnicu Valcea in anul 2001 unde am sustinut examenul de admitere la Seminarul Teologic ”Sfantu Nicolae”. Am absolvit cei cinci ani de studiu si am hotarat sa nu mai continui cu Teologia, nu pentru ca nu mi-ar fi placut, ci pentru ca dorinta mea cea mai mare era sa cant. Si cum as fi putut sa fac mai bine acest lucru decat aprofundand cunostintele dobandite in Seminar.

Am venit in Bucuresti in anul 2006 si am sustinut examenul de admitere la Conservator (Actuala Universitate Nationala de Muzica de langa Cismigiu), Facultatea de Pedagogie, sectia Muzica Religioasa. In 2009 am finalizat cursurile continuand cu masteratul in acest domeniu.

Concomitent cu studiile de la Conservator, incepand cu anul II, am sustinut examen la Scoala Populara de Arte din Bucuresti (pe Cuza Voda), unde am intrat la clasa de Canto Popular, calauzit fiind pe parcursul celor trei ani de studiu de doamna profesor si interpreta de muzica populara Ana Piuaru.

In prezent activez ca profesor de muzica la Scoala Generala ”Ferdinand I”, nr. 64 din Bucuresti.

In tot acest timp nu m-am despartit de Biserica. Dragostea pe care am nutrit-o fata de Biserica s-a conturat de la 12 ani cand, in clasa a V-a fiind, parintele de la noi din sat m-a luat in altar invatandu-ma toate cele necesare savarsirii slujbelor. In timp ce aprindeam cadelnita sau lumanarile nu ezitam sa-l ascult pe nea Marin (Marosin, cum ii spuneam noi), cantaretul nostru din sat (din pacate nu mai este printre noi) caruia ii datorez tot ceea ce am aprofundat ulterior prin studiu.

La inceputul clasei a VIII-a parintele m-a sfatuit sa merg la strana sa invat si randuiala slujbelor pentru ca de cantat cantam toate cantarile din Altar.

De atunci si pana acum ma straduiesc sa aduc lauda Bunului Dumnezeu cum pot eu mai bine. Sunt angajat in cadrul Bisericii din perioada facultatii si pentru mine strana este o mica scena, un alt mod de a bucura inimile oamenilor.

Am descris toate aceste lucruri pentru a arata stransa legatura intre aceasta manifestare din interior spre exterior, de comuniune cu cei din jur. Trairea pentru mine este de fiecare data unica atat pe scena mare, cat si pe scena mica (strana), in egala masura. 

 

FemeiaStie.ro: Avand in vedere ca muzica se regaseste in mai toate activitatile tale, cum iti rostuiesti timpul?

Artist popular Gabriel Lungu: Viata si activitatea mea sunt un tot indivizibil. Fiecare element (scena, strana, folclor, Biserica, artist, cantaret, profesor), este parte constanta a trairii mele, a vietii personale, dar si publice.

FemeiaStie.ro: Care sunt cele mai reprezentative premii pe care le-ai obtinut?

Artist popular Gabriel Lungu: Fiecare premiu ocupa in inima mea un loc aparte, chiar si diplomele de participare, unde n-am obtinut niciun premiu. Nu am spus ”unde nu am obtinut nimic”, pentru ca asa ceva pentru mine nu exista. Din orice avem de castigat si de invatat.

Spre exemplificare pot da cateva din premiile obtinute, dar si locurile pe unde am colindat cu dorinta de a se auzi si de comuna mea:

- premiul II la Brasov in 2008 si 2009, festivalul concurs ”Flori in tara Barsei”;

- mentiune in 2009 si premiul II in 2010 la Ovidiu, Constanta, festivalul concurs ”Elena Roizen”;

- premiul special al juriului in 2008 in Ardeal, in Tara Motilor, pe Muntele Gaina;

- premiul II in 2008 si 2011 la Pitesti, festivalul de muzica lautareasca veche, ”Zavaidoc”;

- premiul III in 2008 la Costesti, Arges, festivalul concurs ”Narcisa de Aur”;

- premiul II in 2009 la Runcu , Gorj la festivalul concurs ”Maria Apostol”;

- premiul special al juriului in 2011 la Timisoara, festivalul concurs ”Mariana Draghicescu”

 si alte premii precum si participari la ”Strugurele de Aur”, Jidvei 2009; Maria Lataretu, 2009, 2010; Ianca, 2009; ”Corabia de Aur”, Corabia 2007, 2008; ”Ponoare, Ponoare”, Mehedinti 2008, 2009 si multe altele.

 

FemeiaStie.ro: Cum a influentat asemanarea cu marele interpret al neamului, Ion Dolanescu, care nu poate fi trecuta sub tacere, mai ales ca nu este vorba doar despre infatisare, ci ea se regaseste cumva si in dulceata glasului, a timbrului vocal, ascensiunea ta artistica?

Artist popular Gabriel Lungu: De fiecare data am vorbit cu emotie despre acest subiect pentru ca ma depaseste uneori. Este foarte greu sa raspunzi in asa fel incat cei care te urmaresc sa nu creada ca te folosesti de acest lucru.

Asemanarea fizica este de la Dumnezeu, poate este o asemanare intamplatoare. Cu dulceata din glas m-am nascut. Tin minte ca oamenii ma indrageau de mic si se indragosteau rapid de glasul meu cand recitam o poezie sau cantam un cantecel. Sa fie tot coincidenta? Nici aceasta nu pot sti. Tot acest pasaj din viata mea este o multitudine de necunoscute la care candva se vor gasi raspunsuri, dar numai prin voia Bunului Dumnezeu. Nu doresc sa-I fortez cu nimic mana Sa protectoare. Toate la vremea lor!

De multe ori am fost umilit si, indeosebi in concursuri. In 2009 dupa neplacutul scandal am mers la cinci concursuri consecutiv unde nu am obtinut niciun premiu, dar ”m-am bucurat” din belsug de reprosurile specialistilor jurati si ale unora dintre oamenii care m-au acuzat pentru scandalul produs in mass-media si ca il imit pe Ion Dolanescu. O alta coincidenta sa fie si aceasta?

 

FemeiaStie.ro: Am ascultat cantecele tale de pe albumul „Prin padurea din Icoana”. Sunt foarte frumoase! Daca ar fi sa sintetizezi intr-o singura idee, care ar fi mesajul pe care il transmit melodiile tale?

Artist popular Gabriel Lungu: Mesajul care strabate ca un fir rosu continutul discului ”Prin padurea din Icoana” este dorul, acest minunat cuvant romanesc si doar al nostru. Dorul in diversele sale manifestari: dorul de sat, singuratatea, dorul de parinti, dorul mandrutei, dar si recunostinta pentru tot ceea ce am primit de la glia strabuna a satului meu, pentru mangaierea mainilor batatorite de munca ale mamei si pentru truda ochilor ei in cautarea fiului plecat departe de sat, de Padurea din Icoana, acolo unde izvoarele s-au unit si dorurile s-au impreunat sub vegherea tainica a Paunasului Codrilor.

 

FemeiaStie.ro: Cine te-ai inspirat de-a lungul carierei tale si te-a indrumat catre ceea ce esti azi, un interpret cu o personalitate distincta, care se bucura de aprecierea publicului, dar si a colegilor de cantec si a specialistilor?

Artist popular Gabriel Lungu: Bucurie mai mare pentru mine decat aceea a dragostei cu care ma inconjoara oamenii nu este!

M-a inspirat viata de la sat, trairile oamenilor simpli, Vedea mea draga, lang-al carei izvor mi-am alinat de multe ori sufletul; m-a inspirat si ma inspira frumusetea si delicatetea taranului roman.

 

FemeiaStie.ro: Avand in vedere ca pregatirea ta profesionala nu inseamna doar muzica, fiind absolvent al Seminarului Teologic, te-ai gandit vreodata sa imbraci haina preoteasca?

Artist popular Gabriel Lungu: Ma simt implinit asa cum sunt acum si nu m-as simti capabil pentru o asemenea responsabilitate spirituala. De la strana insa pot aduce lauda Lui Dumnezeu si bucurie oamenilor. Ca preot nu m-as simti suficient de bun incat sa nu amestec scena cu slujirea.

 

FemeiaStie.ro: Pentru ca urmeaza o luna dedicata femeii, trebuie sa te intreb despre femeile din viata ta! Exista o fiinta speciala care iti este alaturi?

Artist popular Gabriel Lungu: Exista din momentul in care a aparut in viata mea, de la doi ani si jumatate si anume mama mea Ana si mamaica mea Anica, cele mai dragi fiinte care m-au infiat si mi-au daruit toata dragostea lor. Daca ma intrebati si de iubita, ea exista.

 

FemeiaStie.ro: In prag de primavara, ce le transmiti cititoarelor noastre si tuturor celor care iti asculta si iti iubesc cantecele?

Artist popular Gabriel Lungu: Va doresc o primavara incununata cu florile bucuriei, cu verdeata campiilor din suflete si cu cantecul inimii dumneavoastra!

Va multumesc pentru dragostea fata de cantecul popular si imi doresc sa muncesc tot mai mult pentru a va picura in suflete liniste, emotie si implinire prin cantecele mele.

As dori de asemenea sa alatur tuturor ideilor asezate aici, moto-ul dupa care eu imi calauzesc viata, celebrul dicton latin NIHIL SINE DEO! (NIMIC FARA DUMNEZEU!)

Si daca posibilitatea ca tanarul interpret sa fie fiul lui Ion Dolanescu ramane un mister (Gabriel Lungu a fost infiat, mama sa naturala mentionand faptul ca este rodul iubirii cu un cunoscut artist), talentul si valoarea lui sunt certitudini!

Nota obtinuta:
9.6 (19 voturi)
6354 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Raluca-Burcea Vineri, 08 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

muzica populara, artisti populari


S-ar putea sa va intereseze si:

"Englezul spune ca atunci cand iti doresti ceva, vei gasi o cale de a implini acea [..]
citeste si comenteaza
In interviul de astazi am ales-o cu mare entuziasm pe Adina Buzatu. Un stilist pe care eu [..]
citeste si comenteaza
In luna martie, luna dedicata femeii, am onoarea si bucuria sa aduc in atentia [..]
citeste si comenteaza
In jur oamenii sunt din ce in ce mai rai, nu se asculta, deci nu comunica, ci vorbesc [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

“Imparatia Mea nu-i din lumea aceasta” zis-a Domnul lui Pilat acum 2000 de ani cand se [..]
citeste si comenteaza
Loredana Streche este interpreta de muzica populara, voce si nai, nascuta in localitatea Corabia, [..]
citeste si comenteaza
M-am tot framantat luna asta sa scriu ceva despre dragoste, ceva nou, ceva ce nu s-a mai scris. [..]
citeste si comenteaza
Dragele mele, se apropie cu pasi repezi Craciunul, dar si Revelionul si trebuie sa fim frumoase, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate