4 tehnici de pictura pentru copii

adv-piq-tehnici-pictura

Pictura este una dintre cele mai recomandate forme de arta pentru copii datorita nenumaratelor beneficii pe care le ofera in dezvoltarea acestora. Atunci cand picteaza, copiii nu doar ca se distreaza foarte bine, ci experimenteaza si nenumarate abilitati sociale, cognitive, fizice si intelectuale.

Cand spui pictura, te gandesti automat la pensula, dar ce-ai zice daca ai afla ca exista nenumarate tehnici pentru a desena cu acuarele? Creativitatea de care poti da dovada in alegerea instrumentelor utilizate este limitata doar de propria imaginatie. Cel mai bine este sa-l lasi pe cel mic sa puna in aplicare orice ii trece prin cap, deoarece el nu se loveste de aceleasi bariere in gandire precum un adult. Pablo Picasso spunea ca: "toti copiii sunt artisti. Problema este cum sa ramana artist odata ce creste". Exact despre asta este vorba; despre cum sa le incurajam imaginatia si increderea in fortele proprii, fara a le taia aripile nici macar in domeniile creative, cum este si pictura.

Beneficiile picturii pentru copii

1.   Dezvoltarea motricitatii fine

Indiferent de instrumentele pe care le foloseste, copilul va trebui sa manipuleze obiecte mici si sa traseze linii si contururi fine; asta inseamna exersarea si intarirea muschilor mici de la maini, incheieturi si degete. Gaseste aici toate materialele necesare pentru ca pictura sa devina una dintre activitatile preferate de copilul tau.

2.   Creativitate

Copiii sunt dispusi sa picteze orice, oricum. Ei nu isi fac griji pentru produsul final, iar asta inseamna ca se pot exprima creativ fara limite. Atunci cand nu sunt indrumati si constransi de adulti sa picteze conform cu anumite reguli, cei mici nu vor fi niciodata preocupati de ceea vor crede altii despre capodoperele lor.

3.   Exprimarea emotiilor

Chiar daca sunt prea mici pentru a vorbi ori pentru a sti cum sa isi exprime sentimentele, cei mici pot comunica tot ceea ce simt cu ajutorul picturii. Privind desenul unui copil, vei putea sa ii intelegi starea de spirit; daca ai nevoie de mai multe explicatii de specialitate, poti apela la ajutorul unui psiholog.

 

Tehnici de pictura pentru copii

Daca te-ai convins de beneficiile pe care le ofera pictura copilului tau, acum este momentul sa afli cateva tehnici neconventionale care va vor deschide o lume plina de posibilitati.

1.   Pictura cu degetele

Este prima varianta prin care copiii se vor exprima in ale picturii, iar acest lucru este vizibil inca de la cele mai fragede varste. Chiar daca nu au acuarele la dispozitie, de cate ori se murdaresc pe degete, indiferent daca este vorba despre mancare sau noroi, ei vor incepe sa traseze forme. Asa ca, de ce sa nu profiti de aceasta inclinatie naturala si sa ii pui la dispozitie niste acuarele non-toxice si o foaie de hartie, pe care sa picteze liber cu degetele?

2.   Pictura de frunze

Nu doar instrumentul pentru pictat ofera nenumarate variante, ci si suprafata utilizata. Toamna, puteti merge la o plimbare lunga prin parc, unde puteti culege frunze de diferite dimensiuni, pe care puteti picta modele interesante si atractive.

3.   Pictura cu stampile

Poti gasi in magazinele de profil nenumarate seturi de stampile cu diferite teme, pe care copilul tau le poate folosi pentru a realiza adevarate opere de arta. Poti alege dintre fructe si legume, animale, printese, grafica speciala pentru Craciun sau Paste, etc. Unele stampile au forma plina si colorata, iar altele traseaza doar un contur care poate fi colorat ulterior, in functie de preferintele celui mic.

4.   Pictura cu bureti

Este una dintre tehnicile de pictura foarte apreciate de copii, avand la baza buretii de bucatarie care pot fi decupati in diferite forme. Furnizorii de materiale creative pentru cei mici au perfectionat aceasta metoda si pun la dispozitia parintilor seturi de bureti cu forme complexe. Copilul tau va indragi rapid pictura cu bureti, ceea ce nu poate decat sa te bucure.

 

Pictura este una dintre activitatile creative care ajuta la dezvoltarea emisferei din dreapta a creierului. Aceasta este responsabila cu abilitatile vizuale si intelegerea lumii din jurul nostru, astfel incat trebuie lucrata la fel de mult ca emisfera stanga, care se bazeaza pe lectura si matematica. In acest fel, copilul tau va beneficia de o dezvoltare sanatoasa si generala a creierului, ceea ce duce si la stimularea abilitatilor cognitive importante.

Photo by: piqsels.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
428 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 07 Decembrie 2022

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Dr Anthony Witham a lansat o fraza esentiala pentru cresterea sanatoasa a copilului: [..]
citeste si comenteaza
Cum trebuie sa-si pregateasca parintii copiii pentru viata? Nu este suficient sa [..]
citeste si comenteaza
Traim intr-o societate in care valorile nu mai conteaza, in care kitsch-ului si [..]
citeste si comenteaza
A incepe sa-i citesti unui copil chiar de la nastere nu este o pierdere de timp, asa cum [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Inainte de a capata dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice din Romania, orice [..]
citeste si comenteaza
Stiai ca nuantele hainelor se degradeaza in 9 din 10 spalari*? In timpul spalarii hainelor din [..]
citeste si comenteaza
Intr-o casa moderna, un semineu pe lemne este o adevarata oaza de relaxare, putandu-se constitui in [..]
citeste si comenteaza
Iti place sa fii tot timpul la curent cu noutatile in moda? Chiar daca iti cumperi haine pentru [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate