Literatura din Dobrogea: Amelia Stanescu

amelia_stanescu

Amelia Stanescu este una dintre autoarele dobrogene alaturi de nume ca Ion Rosioru, Dan Persa, Stefan Caraiman, Ovidiu Dunareanu, Constantin Novac, Iulia Pana si altii.

Amelia Stanescu s-a nascut pe 22 iunie 1974 la Constanta, si-a facut studiile liceale la Liceul „Mircea cel Batran“ din Constanta, in anul 1997 a absolvit Facultatea de Litere si Teologie, specializarea romana-franceza din cadrul Universitatii „Ovidius”, in anul 2007 a absolvit Stiinte Juridice, specializarea Drept la Universitatea „Spiru Haret” din acelasi oras. In anul 2006 isi ia doctoratul cu teza „Cioran si Occidentul” si este lector universitar doctor in cadrul Universitatii „Spiru Haret” din Constanta.

Opera Ameliei Stanescu are ca tema predilecta natura si iubirea, iubirea la malul marii fata de o persoana, cat si iubirea fata de cuvinte si tot cuvintele pot fi partase la iubire.

Se spune ca literatura din Dobrogea este traditionalista, insa poezia Ameliei Stanescu imprumuta din avangardism una dintre principalele caracteristici, lipsa punctuatiei, omiterea ei, de asemenea lipsa versificatie, faptul ca versurile sunt scurte si poeziile mici facadu-le sa ne transmita doar esentialul,  fac stilul poetei sa fie original.

Poezia sa nu este alcatuita doar din cuvinte la modul normal, dintr-o insiruire de litere, ci la modul ca poezia vorbeste despre cuvinte, le caracterizeaza, le da insusiri neobisnuite, aceste sunt chiar personificate, au capacitatea de a fi tacute sau nu, de a avea anumite culori, de a fi iubite sau uitate. Ele au capacitatea de a se naste, de a alege cum se nasc si cum traiesc, de a transmite sau nu si chiar de a alege ceea ce transmit. Nu doar poezia este construita pe un bloc de cuvinte, ci si cuvantul poate fi construit la Amelia Stanescu din poezie. Cuvintele pot fi partase la iubirea ce o traieste poeta. Cuvintele pot primi iubire sau ura din partea poetei.

Apa, elementul naturii, element ce are pe langa rolul vital, adica acela de a intretine viata, are  si rolul si capacitatea de a curata de pacate, de a spala trupul si deci, sufletul, de pacate. Marea este des partasa la iubirea poetei. Marea inghite cuvintele pentru a le putea  elibera de tot ceea ce inseamna rau si pacat.

„Nisipul ud” al marii este ca un album, este capabil sa pastreze „mirosul” tacerii cuvantului lui. Este neaparata nevoie de nisipul ud care sa pastreze ceea ce nimic altceva nu poate pastra cu sfinteniei aceasta amintire a tacerii cuvantului si de altfel, scoicile, care pastreaza zgomotul valurilor este un element ce invoca marea. Este nevoie de prezenta lor ca universul scriitoarei sa fie complet si perfect, prezenta lor nu este intamplatoare si fara semnificatie.

In afara de motivul marii, a temei naturii, Amelia Stanescu abordeaza des si intr-un stil unic, tema iubirii. Ea divinizeaza persoana iubita spunand ca „in irisul tau timid zac urmele divinitatii”. Ea nu-si traieste iubirea intre cer si pamant ca toti pamantenii, are parte de o iubire pura, nealterata de pacatele lumii cotidiene si o traieste „intre stele si mare”.

Amelia Stanescu, prin cele 7 volume de poezii ne intoduce intr-o lume a basmului unde totul este drept, fara vicii, unde cuvantul guverneaza si unde singuratatea este dorita.

Un articol de: Olga Menai

Nota obtinuta:
9 (8 voturi)
1214 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marţi, 17 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

poeti tineri, poeti romani, literatura dobrogeanaS-ar putea sa va intereseze si:

Orice impatimita a modei cauta sa cunoasca indeaproape viata designerilor preferati, [..]
citeste si comenteaza
Semnatarul acestei, mult prea scurte recenzii, este constient de faptul ca pasiunea lui [..]
citeste si comenteaza
Cand veti auzi povestindu-se de Jurnalul Annei Frank veti auzi probabil povestea [..]
citeste si comenteaza
Cum ar fi sa lasi dintr-o data grijile deoparte, sa uiti cu desavarsire de tot raul din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O carte pentru femei, dar placuta atat de mult de un barbat. Placuta pentru ca m-a facut sa vad [..]
citeste si comenteaza
Cheltuiesti foarte multi bani pe creme scumpe? Nu o mai face. Oamenii de stiinta au descoperit ca [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca ziua de nastere a reprezentantei din management, La un inalt nivel, este si ziua intregii [..]
citeste si comenteaza
Zumba este cel mai placut, antrenabil si distractiv stil de aerobic. Nu necesita conditie fizica, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate