Literatura din Dobrogea: Amelia Stanescu

amelia_stanescu

Amelia Stanescu este una dintre autoarele dobrogene alaturi de nume ca Ion Rosioru, Dan Persa, Stefan Caraiman, Ovidiu Dunareanu, Constantin Novac, Iulia Pana si altii.

Amelia Stanescu s-a nascut pe 22 iunie 1974 la Constanta, si-a facut studiile liceale la Liceul „Mircea cel Batran“ din Constanta, in anul 1997 a absolvit Facultatea de Litere si Teologie, specializarea romana-franceza din cadrul Universitatii „Ovidius”, in anul 2007 a absolvit Stiinte Juridice, specializarea Drept la Universitatea „Spiru Haret” din acelasi oras. In anul 2006 isi ia doctoratul cu teza „Cioran si Occidentul” si este lector universitar doctor in cadrul Universitatii „Spiru Haret” din Constanta.

Opera Ameliei Stanescu are ca tema predilecta natura si iubirea, iubirea la malul marii fata de o persoana, cat si iubirea fata de cuvinte si tot cuvintele pot fi partase la iubire.

Se spune ca literatura din Dobrogea este traditionalista, insa poezia Ameliei Stanescu imprumuta din avangardism una dintre principalele caracteristici, lipsa punctuatiei, omiterea ei, de asemenea lipsa versificatie, faptul ca versurile sunt scurte si poeziile mici facadu-le sa ne transmita doar esentialul,  fac stilul poetei sa fie original.

Poezia sa nu este alcatuita doar din cuvinte la modul normal, dintr-o insiruire de litere, ci la modul ca poezia vorbeste despre cuvinte, le caracterizeaza, le da insusiri neobisnuite, aceste sunt chiar personificate, au capacitatea de a fi tacute sau nu, de a avea anumite culori, de a fi iubite sau uitate. Ele au capacitatea de a se naste, de a alege cum se nasc si cum traiesc, de a transmite sau nu si chiar de a alege ceea ce transmit. Nu doar poezia este construita pe un bloc de cuvinte, ci si cuvantul poate fi construit la Amelia Stanescu din poezie. Cuvintele pot fi partase la iubirea ce o traieste poeta. Cuvintele pot primi iubire sau ura din partea poetei.

Apa, elementul naturii, element ce are pe langa rolul vital, adica acela de a intretine viata, are  si rolul si capacitatea de a curata de pacate, de a spala trupul si deci, sufletul, de pacate. Marea este des partasa la iubirea poetei. Marea inghite cuvintele pentru a le putea  elibera de tot ceea ce inseamna rau si pacat.

„Nisipul ud” al marii este ca un album, este capabil sa pastreze „mirosul” tacerii cuvantului lui. Este neaparata nevoie de nisipul ud care sa pastreze ceea ce nimic altceva nu poate pastra cu sfinteniei aceasta amintire a tacerii cuvantului si de altfel, scoicile, care pastreaza zgomotul valurilor este un element ce invoca marea. Este nevoie de prezenta lor ca universul scriitoarei sa fie complet si perfect, prezenta lor nu este intamplatoare si fara semnificatie.

In afara de motivul marii, a temei naturii, Amelia Stanescu abordeaza des si intr-un stil unic, tema iubirii. Ea divinizeaza persoana iubita spunand ca „in irisul tau timid zac urmele divinitatii”. Ea nu-si traieste iubirea intre cer si pamant ca toti pamantenii, are parte de o iubire pura, nealterata de pacatele lumii cotidiene si o traieste „intre stele si mare”.

Amelia Stanescu, prin cele 7 volume de poezii ne intoduce intr-o lume a basmului unde totul este drept, fara vicii, unde cuvantul guverneaza si unde singuratatea este dorita.

Un articol de: Olga Menai

Nota obtinuta:
9 (8 voturi)
1389 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marţi, 17 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

poeti tineri, poeti romani, literatura dobrogeanaS-ar putea sa va intereseze si:

Cartile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca ingerii. (Andrei Plesu) [..]
citeste si comenteaza
Lansata in anul 2010, cartea „Ploiestii dinspre Caragiale” este, fara doar si poate, [..]
citeste si comenteaza
Traim vremuri care ne-au distorsionat viziunea asupra frumosului. Intr-o lume pe care am [..]
citeste si comenteaza
Talent, Imaginatie, Creatie - Revista de Povestiri [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De aproape 2000 de ani toti crestinii am preluat aceasta veste glorioasa si divina cu care a fost [..]
citeste si comenteaza
Dragostea la prima vedere este cand vezi un baiat si-ti place atat de mult incat ai face orice sa [..]
citeste si comenteaza
Nu te minti…fericirea nu vine de nicaieri…ea se zbate in interiorul tau si se scurge in fiecare [..]
citeste si comenteaza
Muzica nu are o definitie anume, un lucru este cert: este o forma de arta inca din cele mai vechi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate