Despre furatul miresei
Romanii sunt recunoscuti pentru veselia lor, iar nuntile romanesti sunt recunoscute pentru ritualurile haiose sau mai putin haiose. Jucatul gainii, dansuri precum perinita, musamaua sau brasoveanca, legatoarea sau furatul miresei sunt obiceiuri ce se fac in noaptea nuntii.
Se pare ca acest obicei are origini stravechi. De obicei, acest ritual are loc dupa ora 12 noaptea. Prietenii mirelui, impreuna cu cavalerul/ cavalerii de onoare fura mireasa si o duc la club, discoteca, plaja, locul depinzind de locul in care are loc si nunta. Mireasa in unele cazuri este de accord, ba chiar isi planifica inainte locul unde va fi petrecerea, in alte cazuri mirele este luat pe surprindere; alte mirese chiar se lasa furate cu greu sau chiar nu se lasa furate, iar in unele locuri este furat mirele.
Miresei i se fura si pantoful, iar mirele mai intai recupereaza pantoful si apoi mireasa. Pentru a-si recupera mireasa, mirele plateste. De obicei acesta o rascumpara cu alcool, iar in unele locuri mirelui i se dau dau sarcini de indeplinit, ca de exemplu, declaratie de dragoste catre soacra, dans pentru fetele nemaritate, un cantec interpretat chiar de el pentru mireasa. Aceste sarcini i se dau de la cei care au furat mireasa si tot cei care au furat mireasa trebuie sa danseze cu ea in brate, fiecare la rand.
Acest ritual este considerat unul haios si este practicat de romani pentru amuzament, insa, se pare ca originea acestuia este pe cat de veche, pe atat de diversificata.
Se spune ca inainte, nobilii furau mireasa, iar mirele trebuia sa plateasca sume mari de bani pentru ca aceasta sa nu fie dezonorata (nobilii urmareau sa ii fure virginitatea, pe care tanara mireasca ar fi trebuit sa o piarda in noaptea nuntii alaturi de proaspatul mire).
Un alt mit spune ca acest ritual, furatul miresei, aduce ghinion, asa cum si intalnirea a doua sau mai multor mirese pe drum ar aduce ghinion. Acest mit este legat adeseori de traditia rroma si ne povesteste ca o tanara si frumoasa tigancusa este furata de mica, iar parintii sau viitorul mire (candva, in traditia rroma, nuntile se faceau la o varsta foarte mica, acest obicei inca se mai practica in anumite regiuni) trebuia sa platesca sume mari de bani pentru a recupera fata.
Indiferent de miturile si originile acestui ritual, furatul miresei se pare ca in zilele noastre este extrem de apreciat pentru ca ofera o distractie garantata atat mirilor, cat si nuntasilor.
Un articol de: Olga Menai
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 20 Decembrie 2013
ritual, furatul miresei, traditii de nunta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa