Sa intelegem gelozia
"Ce sentiment omenesc e mai ingrozitor decat gelozia? Ea este ca un cancer, o boală groaznica, care te roade intr-una ziua si noaptea, noaptea si ziua. E ceva cu adevarat grozav." Lev Nicolaevici Tolstoi
Cine, ce, cat si de ce simte?
Persoana geloasa este de obicei cea care a carei relatie de lunga durata a fost vioalata, este vorba de sotie sau sot, partenera/ partenerul de lunga durata. Persoana geloasa este manata de furie, frustrare se simte inselat sau manevrat, este cuprinsa de stari lungi de tristete, de ambivalenta afectiva de genul iubire-ura, vinovatie, toate acestea curgand din adanca leziune narcisica produsa odata cu indreptarea partenerului catre o alta persoana.
Comportamental, persoana geloasa manifesta agresivitate in relatie cu partenerul care inseala, se retrage din relatie suferind pe ascuns, dar suficient de vizibil astfel incat partenerul sa observe si sa fie cuprins de vinovatie. Mai precis, trezirea sau accentuarea sentimentului de vinovatie in celalat partener este una dintre strategiile care par la o prima vedere eficiente pentru cel abandonat, insa pe termen lung nu fac decat sa altereze si mai mult relatia, caci apelul la santaj emotional este resimtit de celalalt ca o forma de manipulare si de ingradire a liberatii. Ura deformeaza privirea clara si uneori poate depasi granitele teritoriului conjugal astfel incat persoanale din jur pot asista la accese de nervozitate si agresivitate sau se transforma intr-un exces de devotament, de obicei fata de copii, care devin aliati sau furnizori de consolare, si prin urmare, au si ei de suferit. Persoana geloasa risca sa se comporte ca si cand partenerul ar fi un parinte puternic care satisface dorintele copilului iar daca nu indeplineste aceste asteptari, rolurile se inverseaza, partenerul devine un copil neajutaorat caruia nu i se permite sa fie autonom si deci sa nu aiba o relatie cu altcineva. Asadar, durerea pentru persoana iubita si pierduta, lezarea narcisica, sentimentul de ostilitate fata de rival si autocritica sunt componentele emotionale principale cu care persoana geloasa se confrunta.
Intre doua nu te ploua, "dar…nici bine nu iti este" transmite o zicala in popor. Cel din mijloc traieste si el drama lui. Conflictul se da intre trecut si viitor. Intre relatia in care a crezut o viata si relatia care simte ca il face cu adevarat fericit. Intre duble vinovatii si suferinte, intre "ea sau cealalta" ,"ea si copiii sau ea - adevarata jumatate". Grea decizie. Daca isi paraseste noul partener va fi cuprins de culpabilitate, tristete, indispozitie daca nu il va parasi va trai suferinta celuilalt si ar ramane suspendat intre doua lumi, iar daca isi va parasi sotul/ sotia si poate chiar si copiii decizia ar lasa mari urme de vinovatie, iar reprimarea ar putea fi mecanismul, aparent cel mai simplu, de uitare, insa unul ce roade puternic prin interior.
Si cum orice triunghi are trei colturi, a venit momentul sa ne ocupam si de cel de-al treila colt. Desi pare poate lipsit de probleme si adesea sociatatea a blamat-o, cea de-a treia persoana nu este ferita de efectele unui triunghi conjugal. Ceea ce o urmareste pe aceasta este suferinta paretenerului, care se lupta intre cele doua lumi, "daca n-ai fi fost tu n-ar fi existat aceste dureri", fapt ce il afeceteaza mai mult decat pe partener si presupune o forta imensa de a depasi aceste momente. Adesea se poate simti exploatat sau abandonat, sperantele nu ii sunt indeplinite, promisiunile intarzie sa apara, iar entuziasmul se stinge in ratiune.
Ce se intampla de fapt si cum pot fi rezolvate conflictele?
Teoriile psihologice care abordeaza acest subiect propun o reintoarcere in trecut, in zona afectivitatii infantile care s-a format in legatura cu persoanele importante din viata copilului. In acele timpuri copilul a facut parte dintr-un triunghi conjugal pentru prima data in relatia cu mama si tata. Felul cum acestia s-au comportat in situatia respectiva, cat de suportivi si intelegatori au fost, l-a determinat pe copil sa aleaga o anumita pozitie. De asemenea, si situatiile in care au existat legaturi de fraternitate au contribuit la dezvoltarea afectivitatii si aparitia sentimentului de gelozie. Nu este de mirare ca intre persoana geloasa si rival exista o legatura invizibila de fratietate, pe cei doi ii inrudeste faptul ca sunt de acelasi sex, care poate fi tradusa in felul urmator: " ea/ el are ceea ce eu nu am"; "ea/ el are ceea ce am si eu, vrea sa imi ia locul" ea este ca mama, sora sau prietena mea cu care eram la concurenta.
Din punct de vedre psihologic gelozia se aseamana cu comportamentul toxiciomanilor in faptul ca asa cum dependenta de droguri ascunde o alta, adica o relatie niciodata suficient traita asa se petrece si in cazul gelosului, in spate se cauta de fapt o persoana de a carei iubire nu se poate lipsi. Pentru gelosi este mai important sa fie iubiti decat sa iubeasca.
Teoriile psihologice vorbesc chiar despre existenta unui bisexualism in astfel de relatii care provine din dorinta persoanei geloase pentru persoana de aceeasi sex, mai exact unele persoane traiesc doliul pentru rivalul iubit inconstient si ura impotriva partenerului care rapeste posibilul obiect al iubirii.
Un alt mecanism important in acest fenomen, care de multe ori desparte cupluri fara sa existe o baza reala pentru gelozie este mecanismul numit proiectie. Persoana geloasa este orbita de acest sentiment fara ca macar sa exista real o a treia persoana; ea o inventeaza doar pentru ca persoana geloasa nutreste anumite sentimente, insusiri, dorinte de a isi insela partenerul, sentimente pe care nu le accepta la propria persoana si astfel sunt proiectate pe ceilalti, ca pe un ecran alb cu scopul de a se apara in fata prorpiilor tendinte. Astfel, dintr-o data partenerul devine un ticalos, o persoana care doreste sa manipuleze si sa paraseasca cadrul conjugal pentru altcineva, cand de fapt aceste dorinte sunt proprii persoanei care acuza.
Cum trebuie abordata gelozia?
Gelozia nu poate fi solutionata fara schimbare din partea celor trei. Sigur, se asteapta ca odata ce rivalul este indepartat gelozia sa si dispara, insa lucrurile nu stau in nicun caz asa, nu numai rivalul si partenerul trebuie sa schimbe ceva, ci mai ales persoana geloasa. Mentinerea relatiei prin comunicare plina de intelegere, sinceritatea fata de sine, in primul rand si acceptarea propriilor derapaje precum si increderea in partener pentru a putea rezolva impreuna dificultatile prin care unul dintre cei doi a ajuns sa treaca sunt vitale in astfel de cupluri. Parteneri trebuie sa comunice, prin asta insemnand sa fie incurajati sa isi povesteasca propriile fantezii, caci in felul acesta ajung sa se cunoasca intim mult mai bine, sudand in felul acesta relatia si ajutandu-i sa gaseasca impreuna o solutionare a problemelor si in final sa faca fata geloziei.
Sigur, introspectia este o alta cale eficienta de a trata cu astfel de probleme, insa multe dintre secretele mintii pot fi dezvalutie numai in relatie cu o persoana obiectiva cu o paersoana care stapaneste bine stiinta despre creier si minte si care este avizata in acest domeniu. Pentru ca de cele mai multe ori gelozia orbeste si distruge relatii frumoase, pentru ca acest sentiment trezeste cele mai nebanuite reactii care pot fi fatale in anumite cazuri este esential un ajutor psihologic din partea unei persoane avizate in domeniu.
Un articol de: Delia Mina
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 16 Iunie 2012
gelozie, rival, partener, inselat, persoana geloasa
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Care este oferta unei firme de masini de inchiriat din Bucuresti pentru clientele sale?
- Adevar sau mit? "Este bine ca mobila de bucatarie sa fie mai inchisa la culoare" Iata ce spun expertii!
- Ce fel de ghete prefera vedetele? Inspiratie pentru un look fabulos
- Femeia moderna stie cum sa-si defineasca frumusetea cu creionul de buze! Afla cele mai utile tips & tricks!
- Avantajele incontestabile ale unei clinici acreditate pentru fisa medicala pentru permisul auto!