Congelarea fructelor si legumelor. Sfaturi si recomandari

Vara are obiceiul sa isi deserte cornul abundentei. Piata rade de fructe, legume si zarzavaturi pline de culoare, vitamine si arome. Cum omul prevazator isi face iarna car si vara sanie, acesta este sezonul sa iti umpli congelatorul cu bunatatile verii.

Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate este impiedicata inmultirea microorganismelor.

Deoarece cristalele de gheata care se formeaza in momentul congelarii distrug peretii celulelor din produsele vegetale, dupa dezghetare acestea au o structura mai putin omogena si sunt mai moi.

Pentru a distruge o parte din bacteriile de la suprafata si a inactiva (dar nu si a distruge) enzimele reponsabile de culoarea si aroma legumelor, opareste-le inainte de a le pune la congelat. In plus, prin oparire, coaja lor se inmoaie, iar legumele ambalate vor ocupa un spatiu mai redus. Operatiunea consta in scufundarea lor rapida in apa care clocoteste timp de 2-5 minute (in functie de tipul legumelor si marimea lor), apoi se racesc imediat in apa foarte rece sau cu gheata. Dupa aceea, lasa-le la scurs intr-o sita pana se usuca, ambaleaza-le si randuieste-le in congelator.

Pentru ca operatiunea de congelare a fructelor si legumelor sa iti reuseasca si sa te bucuri de conopida, visine, capsuni sau vinete chiar in mijlocul iernii, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

1. Pentru congelare alege fructe si legume proaspete, bine coapte, de calitate, care sa nu fie patate, zdrobite, ofilite, manate etc.

2. Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.

3. Unele legume, cum ar fi vinetele, trebuie pregatite inainte de a le congela. Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita, la frigider, timp de cateva ore. Apoi le ambalezi in pungi de plastic si le asezi in congelator.

4. Raceste toate alimentele inainte de a le pune in congelator, pentru a grabi procesul de congelare.

Respectand acesti pasi, puteti avea parte de fructe si legume de vara chiar si in mijlocul iernii. Succes la congelarit!

Un articol de: Sabina-Elena Oprea

Nota obtinuta:
9.2 (10 voturi)
2593 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 31 Decembrie 2016

Etichete pentru acest articol:

legume congelate, congelarea fructelor, congelarea legumelor


S-ar putea sa va intereseze si:

Conopida colorata nu este rezultatul ingineriei genetice, ci reprezinta rezultatele a [..]
citeste si comenteaza
O alimentatie potrivita inseamna un corp sanatos si o viata frumoasa! Care sunt [..]
citeste si comenteaza
Macronutrientii sunt nutrienti esentiali pentru organismul uman, trebuie consumati in [..]
citeste si comenteaza
Ce stii despre fructele goji? Ce benficii au? La ce sunt bune? [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De-ai vrea vreodata sa ma ierti Dar cu blandete sa ma certi [..]
citeste si comenteaza
Stiu, ti-ai repetat poate de prea multe ori in oglinda, dimineata, ca parul tau sta prea ciufulit, [..]
citeste si comenteaza
Despre Insula Pastelui se spune ca este unul din cele mai izolate locuri din lume. Se afla in [..]
citeste si comenteaza
Toti vrem sa fim apreciati la locul de munca.Vrem sa ni se recunoasca meritele si calitatea muncii [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate