Recenzie carte: Pictorita din Shanghai - Jennifer Cody Epstein

978-973-689-344-5

“Chiar daca prin arta nu-ti castigi traiul, arta face ca viata sa merite traita. Transforma foamea in traire. Transforma griji, necazuri, o viata altfel pustie in ceva demn de trait. Da viata vietii.” – John Sloa.

Secolul XX este secolul emanciparii.  Lumea se afla intr-o continua transformare, atat din punct de vedere politic, cat si al mentalitatii. Vechile imperii dispar impreuna cu traditiile care au guvernat in locul oamenilor, ridicandu-se state al caror nucleu este modernizarea. Relatiile internationale se dezvolta, depasesc barierele continentale, intreaga lume se deschide in fata circulatiei noilor idei.

In acest mozaic dinamic isi face aparitia, Pan Yuliang, artista postimpresionista, prima femeie de origine chineza care a pictat in stil vestic.

In 1913, la Salonul Eternei Splendori, noua “floare”, numita Yuliang devine cea mai cautata fata a bordelului, in ciuda repulsiei si a groazei pe care tanara o simtea in fiecare zi fata de acest destin. Autoarea surprinde aceste episoade fara urma de vulgaritate, preferand sa insiste asupra statutului in societatea chineza a prostituatelor, dar si asupra educatiei pe care fetele o primeau pentru a deveni insotitoare cat mai placute clientilor.

In ciuda stralucirii si a beneficiilor de care tinerele aveau parte ca “protejate” ale unor personaje din elita chineza, lumea saloanelor era vulgara, violenta, mizera, o lume in care aceste fete erau prizoniere, singura modalitate de scapare fiind rascumpararea.

Salvarea lui Yuliang este posibila datorita unui functionar cu vederi liberale, care se indragosteste de ea si se hotaraste sa o rascumpere. Pan Zanhua ii ofera tinerei sansa de a scapa de calvarul trecutului printr-o educatie care sa tina pasul cu timpurile moderne care tocmai incepeau sa se intrezareasca in China.

Alaturi de acesta, Pan Yuliang isi gaseste fericirea si isi descopera vocatia pentru pictura, cu toate ca trecutul sau continua sa o urmareasca. Devine o studenta apreciata a Academiei de arta din Shanghai, reusind astfel sa castige o bursa in Franta, unde va frecventa cursurile Scolii de arte frumoase din Paris, iar mai apoi ajungand la Roma.

Nimic nu pare sa-i stea in cale acestei femei ambitioase din a-si implini destinul, insa drumul sau pana la statutul de artist a fost presarat de sacrificii, dezamagiri, temeri si prejudecati. Amintirile trecutului scandalos  si statutul de femeie au fost piedici peste care cu greu a reusit sa treaca. Printr-o forta interioara extraordinara a reusit sa-si depaseasca conditia de  “sclava” a unei lumi inchistata in vechile cutume, pe care a lasat-o in urma, devenind un important actor pe scena artistica internationala.

Jennifer Cody Epstein nu ne prezinta doar un roman biografic, care urmareste in linii generale viata doamnei Pan, ci si o poveste a curajului de a ne modela propriul destin si de ramane fideli principiilor noastre in ciuda tuturor acelor furtuni care se vor abate asupra noastra. Pictorita din Shanghai nu este o simpla carte din raft, ci lectia de a fi noi insisi.

 

Citate din carte:

“Nu simte pentru el aceasta depdendeta viscerala despre care vorbeste barbatul.(…) isi da totusi seama ca el are dreptate – acest fel de iubire seamana putin cu nevoia de aer. Nu esti constient de asta decat atunci cand ramai fara oxigen. Si, brusc, iti dai seama ca esti pe punctual de a te sufoca. ”

Un articol de: Iulia Cristina Iancu

Nota obtinuta:
10 (16 voturi)
3082 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 05 August 2013

Etichete pentru acest articol:

carte, roman biografic, pictorita, shanghai, jennifer cody epstein


S-ar putea sa va intereseze si:

Am pornit de la publicitatea negativa pe care autorul a facut-o cartii sale, unde [..]
citeste si comenteaza
Captivanta pana la ultima pagina, "Ultimul templier" e genul de carte care te [..]
citeste si comenteaza
OK, haideti sa va povestesc cum a fost de am intrat in posesia acestei foarte atractive [..]
citeste si comenteaza
Am descoperit, pur intamplator, o carte minunata despre dragoste, plina de traditii, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiecare femeie are preferintele ei in privinta partenereului. Desigur, exista si asemanari intre [..]
citeste si comenteaza
Ce este balbaiala? In DEX, balbaiala = pronuntie neclara. Mai mult decat atat, balbaiala este o [..]
citeste si comenteaza
In secolul al XXI-lea este destul de greu sa iti gasesti sufletul pereche, de aceea, multe femei se [..]
citeste si comenteaza
Istoria rochiei de mireasa. Rochia de mireasa a aparut inca din Evul Mediu. La inceput, aceasta nu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate