Muzeul Victimelor Comunismului

Romania este actualmente impartita in doua mari categorii: cei de dinainte de ’89 si cei de dupa ’89. Nu am sa ma alatur acum niciunei categorii, ci voi incerca sa va relatez de la fata locului o incursiune facuta in tot ceea ce a insemnat rau comunismul si perioada socialista la noi in Romania.

Ca sa fiu mai exact, va invit si pe dumneavoastra la o incursiune prin “Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei” aflat in municipiul maramuresean Sighetul Marmatiei.

Cititi si despre: Muzeul Cuibul VisurilorMuzeul de Arta ComparataMuzeul George Cosbuc

Pe strada Corneliu Coposu, la numarul 4, in Sighetul Marmatiei a fost inaugurat in 1993 (asadar, in 2013 a avut loc aniversarea de doua decenii), un muzeu dedicat luptei anticomuniste si victimelor comunismului. Pentru cei foarte putini (sper)  care nu stiu, mentionez ca muzeul functioneaza chiar in locul unde s-a aflat fosta inchisoare politica de la Sighet si unde au fost inchisi oameni de seama ai Romaniei care nu au vrut sa se supuna ingradirilor comuniste. Dintre acestia imi permit sa-i mentionez aici pe: Corneliu Coposu, secretar al lui Iuliu Maniu, Constantin I.C.(Dinu) Bratianu, istoric, profesor universitar, Iuliu Maniu, fost prim-ministru al Romaniei. De altfel, culoarea predominanta a muzeului este gri inchis, iar recele peretilor celulelor poate fi resimtit chiar si in zilele caniculare de vara.

 In curtea muzeului se afla construita de cativa ani buni un Spatiu de Reculegere si Rugaciune, realizat dupa proiectul arhitectului Radu Mihailescu, care are inscriptionat pe zidurile laterale peste 8000 de nume a celor decedati in inchisorile si lagarele de munca din perioada comunista, precum si ansamblul statuar “Cortegiul sacrificatilor”, opera sculptorului Aurel Vlad.

 

Intreg muzeul este o aducere aminte ale multor fapte abuzive comise de catre regimul comunist: nationalizarea, colectivizarea, industrializarea, urbanizarea fortata a satelor sau demolarea unor lacase de cult, multe dintre ele monumente istorice de o inestiabila valoare culturala.

“Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei” este locul pe care fiecare dintre noi ar trebui sa-l vizitam, pentru a intelege mai bine istoria Romaniei din secolul al XX-lea si mai ales daca dorim sa aflam o parte din adevarul care a fost uitat sau care nu se doreste a ne fi reamintit.

 

Tocmai pentru aceia dintre dumneavoastra voi mentiona programul de vizitare; vara: luni-duminica 9.30-18.30 si iarna marti-duminica 9.30-16.30; in ambele cazuri ultimul vizitator este admis cu 30 de minute inainte de inchiderea muzeului. Totodata, avand dorinta de a va sti cititori informati vom notez site-ul oficial, acolo de unde fiecare dintre dumneavoastra poate obtine, printr-un simplu click, toate datele necesare: contact, tarife, orar, expozitii, pe care trebuie sa le cunoasca inainte de a programa o excursie la “Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei” din Sighetul Marmatiei!

Nota obtinuta:
10 (19 voturi)
1342 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 28 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, muzeul memorial al victimelor comunismului


S-ar putea sa va intereseze si:

Muzeul se afla localizat pe strada (cum altfel !?) Nicolae Simache, la numarul 1, in [..]
citeste si comenteaza
Daca ajungeti in Gara Regala din Sinaia, veti fi cu siguranta atrasi de ceea ce este [..]
citeste si comenteaza
Daca ajungi, ca turist, in Brasov atunci cu siguranta vei ajunge si in Piata Sfatului, [..]
citeste si comenteaza
Faptul ca si cel mai mare si cunoscut cimitir bucurestean se numeste Bellu mi-a creat [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiindca foarte putina lume stie de existenta acestui schit, aflat langa Ploiesti, iata ca este [..]
citeste si comenteaza
Daca va ganditi sa faceti o excursie la Castelul Reginei Maria de la Balcic, iata cateva informatii [..]
citeste si comenteaza
Aproape toti iubitorii de flori avem in casa intr-un ghiveci un Aloe Vera, multi dintre noi suntem [..]
citeste si comenteaza
O noua pagina orologera, inceputa la jumatatea secolului al XX-lea este “scrisa” de un nume [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate