Si obiectele au memoria lor. Voluntarii de la Muzeul Taranului Roman ne invita sa ne reamintim

18 mai a fost Ziua Internationala a Muzeelor, iar Muzeul Taranului Roman si-a deschis portile pentru inca un eveniment interactiv, asa cum ne-a obisnuit.
Voluntarii – studenti, etnologi, sociologi, artisti, arhitecti, comunicatori – care inca din 2007 s-au implicat in proiectele de educatie muzeala, au ajutat la montarea si promovarea expozitiilor, au mers in cercetare pe teren pentru strangerea de materiale si marturii si care cunosc muzeul ca in palma s-au hotarat sa il prezinte si celor care ii treceau pragul in acea zi.
Proiectul lor a venit in urma ideii ca obiectele din muzeu sunt familiare intr-o masura sau alta pentru oricare dintre noi. Fiecare obiect isi gaseste un loc in amintirea celui care il priveste, fiind mijloc de intoarcere in timp, la casa bunicilor si starnind chef de povestit.
Si pentru ca taranul roman s-a inconjurat de aceste obiecte care intre timp au devenit de patrimoniu numai in scop pragmatic, niciodata pur decorativ, obiectele din acest muzeu s-au dezis de conditia de exponate individuale, dorind sa demonstreze ca si ele au memoria lor si s-au asezat in dialog, voluntarii gasindu-le fiecaruia cate un context care sa vorbeasca de la sine, dar care mai ales sa invite la amintiri si povesti de demult, de la tara.
In toate salile de expozitie erau presarate biletele cu cuvinte cheie reprezentative pentru amintirile voluntarilor legate de obiectele din muzeu, transpuse sub forma unor scurte povestiri pe hartii. Aceste hartii erau inmanate vizitatorilor insotite de invitatia de a participa la Scoala Satului, un spatiu simbolic transformat intr-o sala de expozitie care a tinut loc de cadru intim pentru amintirile individuale, dar in grup, din acea zi.
Parcurgand expozitiile, am descoperit povesti legate de obiceiurile, traditiile, prejudecatile, credintele taranului roman in toate registrele – melancolic, vesel, solemn etc: copacul ca punte a spiritelor in drumul lor spre cer; legatura tainica dintre furca de tors si oul de Pasti; scaunelele cu broderie sculptata in lemn care asteapta sa fie bagate in seama de cate un vizitator atras de zambetul unuia, de hohotul altuia, de un altul tacut, cu urechi clapauge, fiecare avand cate o poveste ascunsa in spatar; chilia incremenita in timp care aminteste de camera oranduita a bunicilor si totodata de locuinta unui batran calugar; poarta sculptata cu cat mai multe motive (soare, pomul vietii, sarpe, dinte de lup etc.) – fereastra catre viata; zestrea bunicii cu bogatii tesute si cusute chiar de ea; hrana care leaga; haina care te arata.
Mergeti la Muzeul Taranului Roman pentru a descoperi un univers si pentru a consolida putin mai mult relatia cu trecutul!
Muzeul va gazdui in viitorul apropiat si alte expozitii si evenimente la care ne invita sa participam. Prima se numeste Legaturi – Obiecte in relatie si context si este in perioada 26 mai – 12 iunie, in Sala Irina Nicolau. Este o expozitie – exercitiu de imaginatie si relatie – in care vizitatorul este personajul principal, care trebuie sa creeze o poveste alegand si facand asocieri de obiecte scoase din arhivele muzeului.
Postat de: Alexandra-Troasca Marți, 15 Noiembrie 2011
Muzeul Taranului Roman, voluntari, traditii, memorie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa