Casa CC Dobrescu

Una din cladirile istorice ale municipiului Ploiesti este si casa CC Dobrescu care se afla amplasata in plin centrul orasului. Am evidentiat cuvantul „este” deoarece ne putem considera privilegiati ca regimul comunist a crutat de la demolare aceasta superba cladire datata inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Stiu, imi veti spune ca nu ati vazut niciodata aceasta casa din centrul orasului Ploiesti, aceasta deoarece se afla (efectiv) ascunsa in spatele blocului de langa fostul Cinemascop, in capatul strazii Kutuzov la numarul 1, in apropierea Filarmonicii Paul Constantinescu. Dar ca sa intelegem mai bine cum a reusit de a supravietuit atatea secole va propun un scurt istoric.

 

Despre Constantin C. Dobrescu 

Constantin C. Dobrescu (1855 – 1894) a fost deputat al colegiului al III-lea de Prahova, un om provenit dintr-o familie de invatati ai acelor vremuri. La nasterea sa casa avea deja o jumatate de secol de existenta si totusi era una din cele mai impunatoare si usor de remarcat cladiri ale Ploiestiului. Casa era construita dupa modelul vechilor case romanesti prahovene; forma planului casei este aproape patrata, avand un parter scund, cu o camera lunga, o camara si o pivnita mai adancita, foarte spatioasa, iar deasupra patru camere de diferite dimensiuni cu o sala la mijloc si cu un cerdac pe toata fata dinspre miazazi, care adaposteste si scara. Podoaba caracteristica a casei o constituie decoratia din stucatura, care impodobeste timpanele arcadelor, cerdacului, panourile balustradei precum si plafoanele tuturor incaperilor.

 

Una din prezentele constante in casa lui C.C. Dobrescu era si tanarul (pe atunci), dramaturg I. L. Caragiale cel care peste secole avea sa fie salvatorul acestei cladiri. Mai exact in anul 1962, cand cladirea fusese inclusa pe planul de urbanizare socialisto-muncitoreasca a comunistilor, s-au aniversat 110 ani de la nasterea dramaturgului si s-au comemorat 50 de ani de la trecerea sa in nefiinta. Profesorul de istorie Nicolae Simache propune sa se organizeze in aceasta casa, un muzeu care sa cinsteasca personalitatea lui Nenea Iancu. Chiar daca totusi cladirea scapa de demolare, arhitectii acelor vremuri (Toma T. Socolescu murise in 1960), se intrec in gafe si „trantesc” un bloc de 4 etaje chiar in fata muzeului (15 – 20 m.), ascunzandu-l efectiv de orice privire, iar tevile de termoficare ale blocului trecand prin vecinatatea acestei case si uratind proximitatea.

Casa_CC_Dobrescu.jpg

Incepand cu luna iunie a anului 1990, Comisia Nationala a Ansamblurilor, Monumentelor de Arhitectura si Siturilor Istorice, Filiala Muntenia a aprobat includerea acestei cladiri magnifice in Lista Monumentelor Istorice din Romania avand seria PH-II-m-A-16283 acest lucru fiind menit sa-i garanteze integritatea arhitecturala si pentru generatiile ce vor urma. Cum spuneam, cladirea este in continuare ascunsa in spatele blocului de la Cinemascop si daca pe straduta ingusta mai soseste vreun autocar cu turisti, cladirea va fi ascunsa total, la toate acestea adaugand faptul ca sunt destui ploiesteni care nu au habar de existenta acestui muzeu, anonimatul acestei superbe constructii, cu venerabila varsta de 225 de ani, este maxim. Dar de aceea scriem noi, pentru a scoate in evidenta si a reaminti tuturor comorile arhitecturale pe langa care trecem nepasatori de prea multe ori!

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
2529 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 12 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

case memoriale, case cu arhitectura deosebita


S-ar putea sa va intereseze si:

Romania este actualmente impartita in doua mari categorii: cei de dinainte de ’89 si [..]
citeste si comenteaza
“Haide domnule, du-te de aici, ce eu am bani sa imi iau bilet sa vizitez muzee!?”, [..]
citeste si comenteaza
Vineri, 4 noiembrie 2011, cu incepere de la ora 13.00, la sediul Complexului Muzeal de [..]
citeste si comenteaza
Din seria articolelor dedicate turnurilor cu ceas, initiate pe FemeiaStie.ro nu putea sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Nu exista niciun dubiu ca unul din cele mai spectaculoase muzee din municipiul Ploiesti este si [..]
citeste si comenteaza
Cate saline din Romania ati vizitat pana acum? Iar despre salina din localitatea harghiteana Praid [..]
citeste si comenteaza
Exista Wikipedia, exista freesharing si exista torentele, atunci este lesne de inteles ca oricine [..]
citeste si comenteaza
Avem o tara superba, care ne asteapta sa o descoperim si care-i Raiul pe pamant. O particica din [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate