Crama 1777, judetul Prahova

CRAMA_1777

Cea mai noua institutie muzeala prahoveana este, fara nicio indoiala, Muzeul Crama 1777 din comuna Valea Calugareasca. Fiindca ne dorim ca dumneavoastra - cititorii nostri - sa fiti corect informati, redactia FemeiaStie.ro are un reporter la fata locului, care va aduce cele mai pertinente si documentate detalii chiar de acolo de la Muzeul Crama 1777.

Inaugurat anul acesta (2013) pe 18 mai, Muzeul Crama 1777 se afla amplasat in satul Valea Larga la numarul 80, undeva pe deal intre podgoriile din comuna Valea Calugareasca. De la doamna muzeograf am aflat ca de fapt crama a fost relocata aici pe un teren donat de un locuitor al comunei si ca profesorul Nicolae Simache (fondatorul multor muzee prahovene), avusese o tentativa in anii ’60 de a infiinta aici un muzeu. Cum tentativa profesorului a esuat, crama a intrat intr-un con de umbra si intr-un amplu proces de degradare. In anul 1985, crama este demontata fiind recuperate barne din lemn ce vor fi depozitate pentru conservare in depozitele Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Pentru sporirea atractivitatii “Drumului Vinului”, autoritatile locale iau decizia infiintarii acestui muzeu inedit si astfel apare Muzeul Crama 1777, in fapt cea mai veche constructie taraneasca din lemn, de pe intreaga suprafata a judetului Prahova. Cand a ajuns aici, reporterul - redactorul nostru era singurul vizitator al muzeului, motiv pentru care s-a putut bucura de foarte multe raspunsuri si amanunte importante. Tocmai de aceea acum vi le vom dezvalui si dumneavoastra.

Actualul spatiu expozitional este alcatuit dintr-o prispa care precede intrarea in crama, incaperea cramei propriu-zise, beciul cramei, cel care are destinatie de sala de degustarea vinului, mansarda cu foarte interesanta expozitie „Mladitele Vietii”, expozitie ce aduce in prim plan sacralitatea vinului si viei si sala de la intrare, acolo unde veti gasi o macheta a cramei, o harta a judetului Prahova cu „Drumul Vinului”, dar si dosarul cu documentele necesare crearii primului muzeu de catre profesorul Nicolae Simache, in anul 1967 cand restaurase crama pe vechiul ei amplasament. Despre patrimoniul muzeului mai putem sa va spunem ca este format (asa cum bine ati intuit si dumneavoastra), din instalatii, unelte si obiecte pentru producerea vinului si tuicii, vase si recipiente pentru pastrarea si depozitarea vinului si mustului, stergare si costume populare in care sunt evidentiate, prin motive traditionale, migalos cusute, arta si simbolistica vitei de vie. Chiar daca muzeul a fost promovat foarte intens la momentul inaugurarii, multa lume nu are nici cea mai vaga idee de existenta sa, tocmai din aceasta cauza, ne vom permite sa incadram acest articol in campania „Cunoaste-ti tara si descopera-i frumusetile!”, fiindca fara nicio indoiala ca Muzeul Crama 1777 este parte componenta a patrimoniului national, de care (din pacate) multi dintre noi uitam sa ne bucuram si sa ne mandrim. Iar Crama 1777 este acea bucatica din istoria noastra, a romanilor, care ne va face sa ne intelegem mai bine radacinile si traditiile neamului romanesc.

Nu putem incheia fara a va lasa datele turistice: programul de vizitare este cel standard cunoscut de turistii pasionati de muzee, adica de marti pana duminica, intre orele 9 – 17, iar datele de contact ale muzeului sunt:

website: http://www.histmuseumph.ro, tel. = 0244-235.470, e-mail = office@histmuseumph.ro

Adresa postala exacta: Com. Valea Calugareasca, Sat Valea Larga, Nr. 80, Cod. 107629, Jud. Prahova. Va recomand sa folositi aceste date de contact inainte de a va decide sa mergeti aici, pentru a nu avea neplacuta surpriza de a ajunge la fata locului si sa gasiti ceva manifestari culturale cu circuit inchis, care va vor priva de bucuria vizitarii acestui spectaculos muzeu prahovean si romanesc!

Nota obtinuta:
10 (26 voturi)
1400 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 20 August 2013

Etichete pentru acest articol:

crame in romania, crame in prahova, muzee in prahova


S-ar putea sa va intereseze si:

Se simte parfum de vacanta si ploile ne-au mai dat pace, soarele a inceput sa ne paleasca [..]
citeste si comenteaza
Sunt foarte multe locuri pe langa care trecem de foarte multe ori in viata, fara sa ne [..]
citeste si comenteaza
Complexul muzeal Cotroceni cuprinde Palatul Cotroceni si Biserica cu acelasi nume. [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile emblematice ale Ploiestiului este, fara doar si poate, si cladirea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Nascut in comuna nasaudeana Hordou, George Cosbuc a fost unanim recunoscut ca “poetul [..]
citeste si comenteaza
Patrate, rotunde, hexagonale Interne sau internationale, Banuti din tari orientale! [..]
citeste si comenteaza
Avem o tara superba, care ne asteapta sa o descoperim si care-i Raiul pe pamant. O particica din [..]
citeste si comenteaza
Un alt brand faimos din lumea orologeriei este, fara nici un dubiu, Davidoff. Un brand elvetian cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate