Casa memoriala I.L. Caragiale

La intrarile in municipiu Ploiesti exista un indicator pe care scrie: „Bun venit in Ploiesti, orasul lui Caragiale!”, asadar avem un pretext serios pentru a asocia orasul Ploiesti cu Ion Luca Caragiale, motiv pentru care veti regasi in articolul de fata informatii detaliate despre Casa Memoriala Ion Luca Caragiale din Ploiesti.

Localizare in oras si prezentare muzeu

Situata in plin centrul orasului Ploiesti, in spatele fostului Cinemascop langa Filarmonica Paul Constantinescu, pe strada Kutuzov la numarul 1, Casa Memoriala Ion Luca Caragiale este gazduita de „Casa Dobrescu” o cladire datand din secolul al XIX-lea si a fost inaugurata in anul 1962 cu prilejul a 110 ani de la nasterea marelui dramaturg.

In anul 2002, cu ocazia ANULUI CARAGIALE, spatiul muzeal a fost reorganizat si aici la muzeu, intr-un spatiu total renovat si cu mijloace de expunere moderne, tematica expozitiei „CARAGIALE – OMUL SI OPERA” ilustreaza principalele momente din viata si creatia scriitorului, la nivelul cercetarilor caragialiene de astazi. In prima incapere sunt expuse documente si fotografii originale ce lamuresc in mare masura problema claselor absolvite de I.L.Caragiale aici la Ploiesti. Ambianta locuintelor scriitorului si a camerei sale de lucru este reconstituita in cea de-a doua incapere, prin expunerea pieselor muzeale care au apartinut scriitorului si familiei sale: oglinda de cristal, masa din lemn cu decor realizat prin sculptare, o canapea si doua scaune, etc. Pe masuta de lucru, alaturi de toc si de calimara, se afla manuscrisul parodiei „Da damult.... mai da damult...”; in rame de argint sunt expuse fotografii originale ale membrilor familiei si prietenilor apropiati ai dramaturgului.

In ultima dintre incaperi este prezentata in mod cronologic activitatea creatoare a marelui scriitor; marile creatii dramatice: „O noapte furtunoasa”, „O scrisoare pierduta”, „D′ale carnavalului”, „Conu Leonida fata cu reactiunea”, „Napasta”. Perioada marilor nuvele si schite caragialiene ocupa de asemenea un rol distinct aici in expozitie. Editiile princeps, cu autograful scriitorului, ale volumelor „Teatru”, „Momente”, „Schite noue”, sunt expuse alaturi de fotografii, care pun intr-o lumina noua legaturile de prietenie ale scriitorului. Sunt expuse traduceri ale operei scriitorului in diferite limbi, afise de interpretare ale comediilor lui Caragiale in lume: Franta, Japonia, Spania, Italia, Belgia. Expozitia se incheie cu lucrarile fiilor scriitorului Mateiu Caragiale („Crai de curte veche”) si Luca I.Caragiale („Jocul Oglinzilor”).

Tot aici, la muzeu veti afla ca in privinta datei nasterii au fost vehiculate si datele „in noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „in zorii zilei de 30 ianuarie”, bazate pe amintirile lui Caragiale. Certificatul de botez, descoperit in anii 1970 la Arhivele Statului, mentioneaza: "La intai ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cinci-zeci si doi au nascut Iecaterina cu legiuitul dumisale sot a nume Dl Luca Caragiali ot mahalaoa ___ orasul ___ fiu. Si astazi la Sapte ale lunii lui Februarie anul o mie opt sute cinci-zeci si dois´a botezat in legea pravoslavnica a Bisericii Rasaritului. de subt-iscalitul preot al Bisericii satului Haimanale dandui-se numele Ioan de nasul sau Maria sin Caragiali din mahalaoa ___ orasul ___."

Pentru cei putini, care nu stiu, mai amintesc programul muzeal este cel „standard” adica:  Marti - Duminica: 09:00 – 17:00, iar tarifele de vizitare sunt: pensionari: 4 lei, elevi si studenti: 2 lei. Pentru reporteri si/sau fotoreprteri taxa foto: 25 lei, taxa video: 25 lei/h (ziua), 50 lei / h (noaptea).

 

Caragiale, pretutindeni in Ploiesti

Prezenta lui I.L. Caragiale se simte la tot pasul in Ploiesti: in afara de Casa Memoriala, o strada importanta poarta numele dramaturgului, unul din cele mai prestigioase Colegii Nationale are numele aceluiasi Caragiale, pe principalul bulevard ploiestean exista un bust al scriitorului, la fostul teatru Ciufuici si la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova sunt placi ce amintesc ca acolo a invatat Caragiale, intr-un cuvant, daca ar fi sa sintetizez totul ar fi cam asa: Caragiale = Ploiesti! De altfel, personalitatea lui Caragiale a fost recunoscuta si de Banca Nationala a Romaniei, astfel ca pe bancnota de 100 de lei gasim chipul si statuia (din fata Teatrului National) care-l reprezinta pe Ion Luca Caragiale.

Inchei acest articol nu inainte de a va reaminti ca la anul (in 2012) se implinesc 160 de ani de la nasterea dramaturgului si 100 de ani de la trecerea sa in nefiinta, asadar un prilej excelent sa mergeti la Ploiesti, sa vizitati Muzeul Ion Luca Caragiale sau cel putin, sa ne reamintim sa citim din operele celui ce a fost Ion Luca Caragiale!

Nota obtinuta:
10 (30 voturi)
4777 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 08 Decembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

orasul ploiesti, Caragiale, dramaturgie, teatru, piese celebre


S-ar putea sa va intereseze si:

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati a [..]
citeste si comenteaza
Daca locuitorii orasului Satu Mare sunt satmareni, cei din Bucuresti sunt bucuresteni, [..]
citeste si comenteaza
Cateodata esti asa convins ca ai facut ceva, incat vei fi complet uimit cand vei vedea [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca s-a nascut in localitatea Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud, marele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Un alt brand orologer de provenienta elvetiana este si Jowissa si fiindca multa lume nu stie de [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca s-a nascut in localitatea Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud, marele romancier roman [..]
citeste si comenteaza
Un oras muncitoresc are mici sanse sa se afirme din punct de vedere cultural, insa Ploiestiul s-a [..]
citeste si comenteaza
Din fascinanta lume a orologiei, am decis sa va prezentam astazi, un nou nume, faimos, secular si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate