Turnul cu Ceas – Nasaud

Din seria articolelor dedicate turnurilor cu ceas, initiate pe FemeiaStie.ro nu putea sa lipseasca Turnul cu Ceas din orasul Nasaud. In continuare veti putea lectura si dumneavoastra un scurt material despre Turnul cu Ceas din orasul Nasaud.

Inca din inceputul articolului autorul tine sa va informeze de faptul ca Turnul cu Ceas din Nasaud sunt de fapt...doua turnuri in cadrul aceluiasi ansamblu arhitectonic si nicidecum nu este vreo eroare de redactare.

 

Turnul cu Ceas din Nasaud se afla amplasat in plin centrul orasului si este parte componenta a bisericii ortodoxe Sfantul Nicolae de aici. Biserica Sfantul Nicolae din Nasaud este datata inca din 1850, cand s-a pus piatra de temelie a actualei biserici. Pe locul in care s-a ridicat biserica actuala se afla inca din secolul al XIII-lea o bisericuta din lemn ctitorita de catre egumenul Partenie de la Sfanta Manastire Voronet. Ulterior, invaziile barbarilor au distrus bisericuta, iar la 1460 a fost ridicata o alta bisericuta de data aceasta din piatra. Aceasta bisericuta a rezistat pana in anul 1717 cand tatarii au distrus-o, timp de peste doua secole aici nu s-a mai contruit nimic.

 

Turnurile cu ceas flancheaza biserica Sfantul Nicolae

Fiind cel mai mare lacas ortodox din intreg judetul, biserica Sfantul Nicolae mai este numita si Catedrala Sfantul Nicolae Nasaud. Intrarea in biserica este flancata de doua turnuri cu ceas, facand-o sa fie cea mai atipica dintre toate cladirile prezentate pana acum aici, iar arhitectura ei, un amestec de neomodernism, renascentism si baroc ii creeaza un aspect unic si inconfundabil. Chiar daca se mai intampla ca acele ceasului unui turn sa arate o ora, iar celalalt alta ora, localnicii nu sunt deranjati de acest lucru.

 

Turnul cu Ceas din Nasaud (indiferent daca cel din dreapta sau cel din stanga) a reusit de-a lungul deceniilor de existenta sa devina un punct de reper, o emblema, un simbol al nasaudenilor si acestia au stiut sa povesteasca mereu cu mandrie despre biserica din orasul lor. Poate tocmai de aceea nu mira pe nimeni, ca biserica Sfantul Nicolae cu cele doua turnuri ale sale a ajuns sa fie imaginea cea mai des intalnita pe cartile postale si suvenirurile din acest colt de tara.

turnuri cu ceas romania

Foto de: Robert Codescu

Fara niciun dubiu ca Turnul cu Ceas din Nasaud si mai ales atitudinea pozitiva fata de ceea ce reprezinta el ar trebui sa fie o adevarata lectie pentru multi dintre noi si in special pentru comportamentul nostru delasator fata de multe dintre obiectivele turistice (de multe ori seculare). Nu vrem sa transformam acest articol intr-o campanie de sensibilizare si atitudine sociala, dar de foarte multe ori noi, oamenii de rand, autoritatile si factorii de decizie ar trebui sa conlucram mai bine si sa ne mandrim mai mult cu locurile spectaculoase din tara noastra!

 

Autorul articolului isi ia angajamentul sa va prezinte cat mai multe din aceste locuri deosebite si fascinante de la noi din Romania!

Nota obtinuta:
10 (17 voturi)
2952 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 29 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

turnuri cu ceas, ceasuri in biserici, ceasuri celebre biserici


S-ar putea sa va intereseze si:

Faptul ca si cel mai mare si cunoscut cimitir bucurestean se numeste Bellu mi-a creat [..]
citeste si comenteaza
Acest articol nu se doreste a fi un advertorial, ci doar o invitatie de a descoperi [..]
citeste si comenteaza
Vineri, 4 noiembrie 2011, cu incepere de la ora 13.00, la sediul Complexului Muzeal de [..]
citeste si comenteaza
Romania este o tara minunata cu foarte multe monumente de exceptie. Turnurile cu ceas [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cum toata lumea vorbeste despre “Istoria ceasurilor romanesti” si despre ceasurile romanesti [..]
citeste si comenteaza
Ati observat ca in ultimul timp toate televiziunile isi inregistreaza si isi protejeaza formatul si [..]
citeste si comenteaza
Una din manastirile din Romania, care fascineaza pe vizitatorul sau pe pelerinul ajuns aici este [..]
citeste si comenteaza
Cine a inventat timpul? Aflati detalii in versurile urmatoarei poezii: [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate