Palatul CEC

Sunt constient de faptul ca acest nou articol al meu s-ar putea transforma (la cererea sponsorilor) intr-o reclama pentru una din unitatile bancare din Romania.

Totusi, cladirea pe langa care orice bucurestean a trecut cel putin odata in viata este una din cladirile emblematice ale capitalei Romaniei si un simbol arhitectonic de la noi din tara.

Fiindca tocmai mi-am facut cumparaturile cu un card verde pe care se afla aceasta impresionanta cladire si fiindca mi-am dat seama ca pana si eu, ca ploiestean, am ajuns aici de cateva zeci de ori si fiindca aveam cateva poze de aici, mi-am zis ca nici nu-mi trebuie un motiv mai bun ca sa ma prezint in fata dumneavoastra cu un articol “direct de la fata locului” despre Palatul CEC!

 

Istorie si localizare

Amplasat, in sectorul 3 al capitalei, pe superba Calea Victoriei la numarul (norocos, de aceasta data) 13, Palatul CEC are o istorie tumultoasa si seculara. In anul 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza da un decret de lege prin care se infiinteaza Casa de Economii si Consemnatiuni. O institutie de o asemenea importanta trebuia sa fie gazduita de o cladire pe masura ei. Astfel, au fost incepute demersurile pentru ridicarea constructiei care avea sa gazduiasca C.E.C.-ul si care trebuia sa fie o cladire reprezentativa pentru acele vremuri. Prima etapa a fost alegerea amplasamentului, care s-a hotarat a fi pe Calea Victoriei. Aici se afla pe atunci, in paragina, biserica Sfantul Ioan cel Mare, care a fost demolata pentru a face loc impresionantului edificiu care trebuia, potrivit directorului CEC de la acea vreme, sa fie: "monumentala, demna de progresele arhitecturii secolului al XIX-lea si de gradul civilizatiunii la care tinde Romania”. A urmat selectarea arhitectului ce se va ocupa de proiectarea cladirii si castigator a iesit arhitectul francez Paul Gottereau, care a fost ajutat de la fel de faimosul arhitect roman Ion Socolescu.

 

8 iunie 1897 este data oficiala cand incep lucrarile pentru noul sediu CEC, iar printre participantii la inaugurarea lucrarilor gasim familia regala, membrii ai Guvernului Romaniei, Arhitectul Paul Gottereau si membrii importanti ai Consiliului de Administratie C.E.C. Lucrarile aveau sa dureze 3 ani, iar in anul 1900 o superba cladire in stil arhitectural renascentist si cu elemente specifice din arhitectura franceza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, bucura trecatorul de la acea vreme (si pana in zilele noastre).

 

In ciuda zecilor de cutremure si a doua razboaie, prin care a trecut de-a lungul existentei sale, Palatul CEC este printre foarte putinele cladiri ale Bucurestiului, datate din secolul al XIX-lea, care si-a pastrat intacta arhitectura sa initiala. In luna octombrie a anului 2006, Guvernul Romaniei a aprobat transferarea Palatului CEC catre Primaria Municipiului Bucuresti, platind suma de 17,7 milioane de euro. Inscrisa in Lista Monumentelor istorice din Romania avand codul B-II-m-A-19845, cladirea gazduieste in prezent CEC Bank (institutia bancara urmasa C.E.C.-ului). Pentru cei foarte putini care stiu acest lucru mai tin sa mentionez ca singura posibilitate sa vizitezi palatul in ziua de azi (o parte destul de mica) este sa treci pragul muzeului CEC.

 

Asa ca imi permit sa inchei acest mult prea scurt articol, cu rugamintea ca atunci cand treceti pe Calea Victoriei sa zaboviti mai mult in dreptul numarului 13 si sa admirati Palatul CEC!

Nota obtinuta:
9.8 (15 voturi)
1484 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 14 Aprilie 2014

Etichete pentru acest articol:

palatul cec, institutii bancare


S-ar putea sa va intereseze si:

Tarife speciale pentru rezervari in iunie si iulie. Complexul de 5 stele Delta Nature [..]
citeste si comenteaza
Muntii Apuseni, un izvor nesecat de locuri minunate, incanta prin divesitatea si [..]
citeste si comenteaza
Petrosani este un municipiu din judetul Hunedoara, cunoscut ca un oras minier. Istoria [..]
citeste si comenteaza
Tocmai ce m-am intors de la tratament balnear din statiunea mureseana Sovata si nu m-am [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu siguranta multi dintre dumneavoastra ati auzit de aceasta marca de ceasuri. Poate chiar aveti un [..]
citeste si comenteaza
Cand te imprietenesti cu ceasul, probabil ca esti si prietenul timpului. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca v-am povestit deja ca am fost la editia a 8-a FemeiaStie.ro si ma stiti ca-mi place sa iau [..]
citeste si comenteaza
Fiindca multi dintre cititorii acestei rubrici ne-ati intrebat si ne-ati cerut informatii despre [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate