Turnul cu Ceas Timisoara

foto-pers-turnuri-cu-ceas

Un proverb romanesc spune ”Nu vede padurea din cauza pomilor” este zicerea care mi se potriveste de minune fiindca  am omis sa va spun de Turnul cu Ceas din cea mai inalta biserica ortodoxa din Romania. Catedrala Mitropolitana din Timisoara este cel mai mare edificiu religios din Timisoara, catedrala a Mitropoliei Banatului, cu hramul „Trei Ierarhi”. Asa ca in continuare veti citi cateva randuri despre acest superb edificiu pe care am avut privilegiul sa-l vizitez.

Catedrala a fost construita undeva intre anii 1936 si 1941 si este, fara niciun dubiu un simbol al orasului. Este in prezent cea mai inalta biserica din Romania (90,5 m), si cea mai inalta biserica ortodoxa din lume din afara Rusiei (Daca luam in considerare Rusia si Georgia, Catedrala din Timisoara este pe locul al optulea in lume). Istoria edificiului este strans legata de anul 1919 cand, pe data de 28 iulie, Banatul se uneste cu Romania. Noua administratie romaneasca reia firul ortodoxiei rupt in 1717 si ia o serie de masuri pentru incurajarea ortodoxiei, defavorizata de administratia austriaca, favorabila religiei catolice. Astfel se reinfiinteaza vechea parohie din Cetate in 1926, apoi Episcopia de Timisoara in 1939, ridicata la rangul de arhiepiscopie, iar in 1947 se creeaza Mitropolia Banatului.  Pe acest fond se simte tot mai acuta nevoia unui lacas central pentru credinciosii din parohia Cetate, ce frecventau mai ales biserica Sf. Ilie din cartierul Fabric si ulterior pentru o catedrala reprezentativa, pe masura consistentei comunitati ortodoxe din Timisoara si din Banatul romanesc. Parohia din Cetate instituie un fond de zidire a biserici si lanseaza un apel catre publicul romanesc pentru donatii. In anul 1936 existau deja toate premisele construirii monumentului. Fondul de zidire era deja consistent, desi suma totala necesara era imensa pentru acea vreme. Terenul necesar, situat la incrucisarea celor mai importante artere ale orasului a foste donat de catre Primarie, iar proiectul bisericii era incredintat inca din 1934 lui Ion Traianescu. Proiectul prevedea un edificiu cu o capacitate de 5.000 de persoane.

 

Asa ca, dragi cititori, nu uitati ca Turnul cu Ceas gazduit de Catedrala Mitropolitana din Timisoara va asteapta si pe dumneavoastra sa-l vizitati cand veti ajunge in Capitala Culturala Europeana 2021, redactia FemeiaStie.ro va garanteaza ca veti fi fascinati de ceea ce veti descoperi.

Foto: arhiva personala Robert Codescu

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1602 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 12 Decembrie 2018

Etichete pentru acest articol:

turnuri cu ceas, destinatii romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Cate saline din Romania ati vizitat pana acum? Iar despre salina din localitatea [..]
citeste si comenteaza
Iasul este situat pe raul Bahlui, la limita dintre Podisul Moldovei si Campia Moldovei. [..]
citeste si comenteaza
Te invit la Vulcanii Noroiosi, unicati in Europa [...] pot face parte oricand din [..]
citeste si comenteaza
Datand de aproape doua milenii, Baile Herculane reprezinta o zona a carei istorie [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Asa cum si dumneavoastra banuiti un alt muzeu al ceasului nu exista la noi in Romania, in afara [..]
citeste si comenteaza
Timpul trece in zbor pe langa noi, fara sa ne intrebe daca am mai vrea sa zaboveasca si el un pic. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca nu ne indoim nicio clipa ca deja multi dintre dumneavoastra ati citit aici articolul [..]
citeste si comenteaza
Dinspre India a sosit o informatie (preluata cu generozitate de toate mediile de stiri), in care se [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate