Turnuri cu ceas in Romania. Turnul cu Ceas Galati

Fiindca stiti ca am fost in superbul oras dunarean Galati, fiindca ma stiti pasionat de Turnuri cu Ceas si - nu in ultimul rand - fiindca Enciclopedia de Lifestyle Feminin FemeiaStie.ro imi permite, iata-ma povestindu-va acum despre alt Turn cu Ceas de la noi din Romania, cel din municipiul Galati.
Amplasat in plin centrul municipiului Galati, Palatul Administrativ gazduieste un inedit Turn cu Ceas. Palatul Administrativ este construit in perioada 1904 – 1905, dupa planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul scolii nationale a arhitecturii romanesti. Este situat pe strada Domneasca nr. 56, municipiul Galati. Palatul adaposteste Prefectura judetului Galati. Pe fatada principala a Palatului, la nivelul superior, se afla doua statui realizate din marmura alba („Industria” si „Agricultura”) ale sculptorului Frederic Storck. Pe frontonul cladirii, un ceas de mari proportii marcheaza fiecare ora prin cateva fraze muzicale ale binecunoscutului vals „Valurile Dunarii”, opera compozitorului galatean Iosif Ivanovici (1845-1902). Chiar daca palatul a fost terminat in 1905, inaugurarea oficiala, a avut loc pe data de 27 aprilie 1906. Decorul fatadei, in care golurile inalte ale etajului terminate cu arce de varf de lance ca si coronamentul crenelat aduc o sugestie venetiana, poate nu intamplatoare intr-un oras care, pe atunci era principalul port al Romaniei, se completeaza cu detalii create de arhitectul Ion Mincu in spiritul unor forme ale arhitecturii traditionale: butoni, discuri, acolade, ocnite si chiar ciocarlani ce orneaza coama acoperisului.
Materialele de constructie folosite la realizarea Palatului Administrativ sunt: piatra de Campulung, piatra de Rusciuc, de Triest si de Vratza, zidarie din moloane brute la subsol, caramida de Buzau si de Galati, olane smaltuite, grinzi de brad si de tufan, scandura de brad, console de molid, grinzi de fier dublu T, buloane de fier, faianta, pardoseala de mozaic, dusumea si parchet de brad, scari de piatra si din lemn de stejar, tencuieli cu mortar de ipsos la plafoane si la scara de onoare. Invelitoarea, jgheaburile, burlanele, decoratiile coamei acoperisului au fost executate din tabla de zinc. Din acelasi material s-au realizat si colturile acoperisurilor inalte. Constructia a fost dotata cu instalatii de gaz, alimentare cu apa, canalizare si iluminare cu gaz (care au fost evident modernizate). Pictura interioara a Palatului Administrativ a fost incredintata pictorului Ioan Branzescu.
Asa ca nu uitati de ineditul Turn cu Ceas gazduit de Palatul Administrativ din Galati care va asteapta si pe dumneavoastra sa il vizitati si mai ales sa il admirati. Eu va asigur ca nu veti regreta.
Photo by: Robert Codescu
Postat de: Robert-Codescu Joi, 19 Iulie 2018
turnuri cu ceas
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi