De ce sa participam la viata comunitatii?

Comunitate…ce ne exprima acest cuvant? Solidaritate sau Indiferenta? A fi activ in separatism, adica in beneficial propriilor interese sau a te introduce in personajul colectiv ce se vrea a fi un pilon in dezvoltarea societatii? O comunitate adevarata incumba valori umane esentiale: toleranta, solidaritatea, diversitatea, asertivitatea. Iata valori pe care merita sa le redescoperim pentru a crea acel echilibru intre noi si societate, pentru ca ea sa fie sanatoasa din punct de vedere al ansamblului sau, dar si din punct de vedere individual, al fiecaruia dintre noi. Este necesar sa detaliem subiectul tocmai pentru a descoperi necesitatea implicarii noastre in comunitate. Insa pentru acest lucru este important sa mentionam in primul rand rolul educatiei in acest sens.

Educatia este esentiala in formarea oricarui om. De aceea este important sa stim cum anume se face ea corect, cum anume aducem copiii la scoala, ce anume ii invatam, ce le transmitem noi, parinti si profesori, din experienta adultului. Asadar, este esential ca mesajul transmis prin intermediul scolii sa fie unul pozitiv indreptat spre ideea de comunitate: ce este ea, ce valori are, cu ce probleme s-ar putea confrunta si cum le putem aborda, cum se aleg liderii, care sunt pasii in organizarea comunitara in vederea rezolvarii unei probleme, cum gasim solutii. Aceste aspecte sunt extrem de importante. Am putea introduce materia numita ‘Activi in Comunitate’, deoarece un tanar, viitor adult activ social, are nevoie de toate aceste informatii. Comunitatea se poate defini incepand de la nivelul unu, acela unde locuim, si se poate extinde la dezbateri privind marea comunitate europeana formata din toate tarile coparticipante.

comunitate.jpg

Consider ca este importanta analiza mai detaliata a comunitatii locale, pentru ca de acolo poate incepe schimbarea. Sa luam ca exemplu problema minoritatilor, subiect extrem de actual al zilelor noastre, raportat la comunitatea europeana. Locul dintai si cel mai potrivit in a demara actiuni optime pentru integrarea minoritatilor in comunitate, este chiar cea locala, adica autoritatile locale ce pot propune activitati menite sa creeze cadrul desfasurarii unor actiuni interdisciplinare si educationale. Mai mult decat atat, autoritatile pot colabora cu scoala si astfel, se pot demara programe menite sa ajute la o mai buna functionare a comunitatii mici, pentru ca mai apoi, procesul dezvoltarii sa se produca in trepte, pana ce aceste initiative sa aiba rezultate la nivelul cel mai de sus: comunitatea europeana. Se pot implementa programe interactive educative de teatru social, activitati sportive, conferinte pe diferite teme in cadru multicultural. Acestea ajuta enorm in conturarea unei lumi noi, tolerante. In acest cadru de initiative locale, dialogul, comunicarea si ajutorul intre oameni sunt foarte importante pe scara evolutiei. In esenta, societatea reprezinta o comunitate extinsa, insa pentru ca ea sa functioneze in conditii optime, este necesar sa facem pasii corecti incepand de la nivelul local, unde, daca producem schimbari in bine prin implicare pozitiva de orice fel- inclusiv voluntariat- rezultatele se vor vedea pana la cel mai inalt nivel. Sa constientizam ca noi suntem comunitatea si sa actionam responsabil!

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
3280 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana-Nedelcu Marţi, 28 Septembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

comunitate, educatie, responsabilitate, implicareS-ar putea sa va intereseze si:

Data de 8 martie este o zi importanta pentru toate doamnele si domnisoarele din lume. [..]
citeste si comenteaza
Cand ai un prieten, o prietena buna cu care te intelegi foarte bine, vorbesti despre [..]
citeste si comenteaza
Ce mai insemna sa fii copil in zilele noastre? Sau, si mai important, ce mai inseamna sa [..]
citeste si comenteaza
Cui nu-i place sa primeasca daruri?! La vederea unui pachet frumos ambalat, daruit din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Specialistii insista sa practicam exercitiul fizic in aer liber, mai ales in anotimpul cald. [..]
citeste si comenteaza
Doamnelor, este primavara, asa ca sa profitam la maxim de legumele si fructele proaspete, mai ales [..]
citeste si comenteaza
Calatoreste fara incetare De-a lungul ei Acompaniata de perla nisipul În infinit. [..]
citeste si comenteaza
Otetul de mere este folosit inca din cele mai vechi timpuri, de acum mai bine de 3 milenii, fiind [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate