6 motive sa vizitezi Egiptul

adv-pbfd-egipt

Leagan al civilizatiei umane, Egiptul este taramul care nu inceteaza a fascina peste veacuri generatii de oameni de pe tot globul. Cu o istorie milenara, cu numeroase muzee antice, multe dintre ele inca ascunse sub nisip, ori cu luxoasele resorturi, tara faraonilor are inca multe lucruri si locuri de aratat lumii, unele inca mai putin cunoscute privirilor agere ale turistilor.

Egiptul a dat lumii o civilizatie, dar nu foarte multe lucruri sunt cunoscute, precum faptul ca, in societatea antica egipteana, femeile erau egale cu barbatii in drepturi, lucru care astazi, in multe zone ale lumii, chiar si in Egipt, nu se mai intampla. Tot la egipteni, frumusetea era considerata un semn al sfinteniei, de aceea ei foloseau produse cosmetice in fiecare zi. Desi unele lucruri nu se mai intampla, sunt, totusi, in prezent, mai multe locuri care oglindesc aspecte mai putin stiute si pe care merita sa le vizitezi.

 

1. Muzeul de Egiptologie din Cairo

Nu trebuie sa fii o persoana pasionata de istorie pentru a ajunge in Muzeul de Egiptologie din Cairo, insa aceasta locatie iti va oferi un periplu spre fascinantul trecut al faraonilor. In acest muzeu se afla cea mai mare colectie de artefacte – in jur de 120.000, care consta in mostenirea vechilor egipteni, in special comorile regelui Tutankhamon, o vasta colectie de bijuterii din aur, argint si bronz, sarcofage, statui, statuete, mumii si mormintele a numerosi faraoni din ultimele dinastii ale Egiptului antic.

 

2. Piramida Djoser, prima piramida egipteana

Cei mai multi turisti care ajung in Egipt viziteaza celebrele piramide de pe platoul Giza, din apropierea orasului Cairo, insa mai sunt si alte piramide mult mai vechi decat acestea, precum piramida in trepte Djoser.

Construita in Egiptul de Sus, in Saqqara, la nord-est de Memphis, in urma cu 4700 de ani, piramida Djoser este prima piramida construita de vechii egipteni cu semnificatia de cladire funerara, avand o camera subterana si o structura de piatra in sase straturi deasupra nivelului solului, cu o inaltime de 62 metri. Imensul monument funerar are 13 intrari false, iar tunelurile din interiorul constructiei se intind pe o distanta de aproximativ 5,5 km. In centrul piramidei, la o adancime de 28 de metri, se afla camera funerara cu mormantul lui Djoser. Tot aici se afla mormintele a 11 fiice ale faraonului. Cel care a dezvoltat acest stil uimitor de constructie a fost Imhotep, fapt pentru care egiptenii l-au divinizat mai tarziu.

 

3. Abu Simbel, templul cu fresce murale

Acest complex templu al lui Ramses al II-lea este unul uimitor, de aceea au fost depuse multe eforturi pentru a fi conservat si inclus in patrimoniul UNESCO. Situat la 280 de km de Aswan, Abu Simbel atrage prin maretia celor patru statui de piatra, de cate 33 metri, care sunt asemenea unor pazitori ai templului, iar la picioarele lor se afla statuile familiei faraonului Ramses. In interiorul templului se afla sala Hypostyle, decorata cu fresce murale care descriu lupta faraonului cu hititii de la Kadesh. Dupa aceasta sala se afla un vestibul, care este impartit in trei coloane cu patru piloni patrati, iar peretii sunt reprezentari ale regelui si familiei sale oferind ofrande zeilor. Dupa vestibul, se ajunge la o camera transversala, tot cu reprezentari ale faraonului alaturi de zei. Templul mai cuprinde si alte camere mai mici. Prin construirea acestui templu magnific, faraonul Ramses s-a ridicat la cinstea zeilor. 

 

4. Complexul Dendera, cel mai bine conservat templu

Se afla situat la aproximativ 2,5 km de Dendera, si este unul dintre cele mai bine conservate temple din Egipt. In acest complex de constructii se afla si templul zeitei Hathor, similara zeitei Afroditei de la greci. Templul zeitei Hathor este considerat fratele mai mic al celui din Abu Simbel.

 

5. Alexandria, orasul cu stilul de viata occidental

Al doilea ca marime dupa capitala Cairo, orasul cosmopolit Alexandria este un important centru cultural, turistic si comercial al Egiptului, care imbina istoria antica cu cladirile moderne si stilul de viata occidental. Intemeiat de legendarul Alexandru Macedon, mai tarziu casa a faimoasei Cleopatra, Alexandria cucereste privirile turistilor datorita pozitionarii sale pe un istm stancos, aflat intre Marea Mediterana si lacul Mariut, fiind strabatut de bulevardul dintre ape Al-Corniche, plin cu palmieri, plaje, tarabe, cluburi si cafenele pe faleza marii. Aici vei gasi si muzee, intre care cel al bijuteriilor regale, cladiri antice, precum Serapeum, teatrul roman, ori celebra Biblioteca.

Tot aici vei gasi si palatul Cleopatrei, insa accesul se face intr-un mod inedit: prin scufundare. Cea mai buna perioada pentru scufundari este iarna.

 

6. Statiunile de la malul Marii Rosii

Litoralul Marii Rosii este ideal pentru petrecerea vacantei in statiuni cu resorturi de lux si cu servicii de masa „all inclusive”, precum Hurghada, Sharm el Sheikh. Marea Rosie, fiind cea mai nordica mare tropicala din lume, detine si un minunat habitat de nevertebrate si peste 200 de specii de corali. De aceea, poti opta pentru o experienta de neuitat, si anume scufundarile la adancime. Datorita diversitatii florei si faunei marine, Marea Rosie este numita de egipteni „Gradina lui Allah”.

Fascinantele piramide, temple si monumente antice, bogatia civilizatiei vechilor egipteni, plimbarile pe faleza orasului Alexandria la umbra palmierilor sau in racoarea serii, ori vacantele de neuitat de pe litoralul Marii Rosii sunt doar cateva motive pentru care merita sa vizitezi Egiptul. Oricare este destinatia ta preferata, te vei putea bucura de acestea alegand una dintre ofertele pentru vacante last minute.

photo by: pixabay.com 

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
1077 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Vineri, 20 Martie 2020

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

De cand am inceput sa scriu aici pe (acest din ce in ce mai atractiv site) mi-am dorit si [..]
citeste si comenteaza
De aceasta data voi incerca sa va starnesc interesul pentru o alta destinatie turistica [..]
citeste si comenteaza
Suntem inca in perioada vacantei, a concediului, a relaxarii, asa ca o noua destinatie [..]
citeste si comenteaza
Este vara si caldura ne indeamna sa visam la vacanta. Dar unde plecam in vacanta? Cu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

A venit toamna, ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul anului si, totodata, de cea mai frumoasa [..]
citeste si comenteaza
Ingrijirea parului este un aspect extrem de important pentru orice femeie. S-a demonstrat ca o [..]
citeste si comenteaza
Ne imbracam nu doar pentru propria stare de bine si de fericire, dar si pentru ochii celorlalti, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate