Moduri prin care poti intari imunitatea la copii
Sistemul imunitar cuprinde organe, tesuturi si celule care functioneaza impreuna pentru a apara organismul de agentii patogeni (virusuri, bacterii, paraziti). In copilarie, sistemul imun este in proces de dezvoltare, astfel incat infectiile pot aparea frecvent la copii, producand imunizarea. Totusi, acest sistem este influentat si de stilul de viata. Descopera prin ce metode poti ajuta organismul copilului tau sa se pregateasca pentru apararea contra infectiilor.
Asigura-i o alimentatie nutritiva
O stare de malnutritie se asociaza cu afectarea imunitatii, asta pentru ca numerosi nutrienti sunt implicati in apararea imuna, cum ar fi vitamina D, C, acizii grasi Omega-3 sau zincul (1).
Asigura-te ca cel mic mananca variat si echilibrat nutritional. Copiii trebuie sa consume o varietate de fructe si legume (5 portii pe zi), cereale integrale, proteine de inalta calitate (carne, oua, peste), lactate si grasimi sanatoase (ulei extravirgin de masline, nuci, seminte de chia, de dovleac) (1, 2).
Include in dieta acestuia si surse alimentare de probiotice (bacterii benefice), care sustin imunitatea – varza murata, chefir, iaurt natural, castraveti murati (1).
Ia in considerare suplimentele pentru imunitate
Specialistii incurajeaza mentinerea unei alimentatii echilibrate, deoarece aceasta poate asigura cu succes necesarul zilnic de nutrienti. Totusi, in cazul copiilor mai pretentiosi la mancare, un supliment pentru imunitate poate fi de ajutor. Spre exemplu, se stie ca cele mai bune vitamine pentru imunitatea la copii sunt vitaminele C si D (2). Asigura-te ca alegi, insa, un produs special destinat copiilor.
Incurajeaza-l sa faca miscare in aer liber
Sportul are un rol important in buna functionare a imunitatii. Copiii trebuie sa faca minim 1 ora de miscare zilnic. Il poti inscrie la un sport de performanta sau pur si simplu il poti incuraja sa faca miscare in parc. Plimbarile in familie sunt alta metoda de a creste nivelul de activitate fizica (1, 2).
Petrecerea timpului in aer liber ajuta, de asemenea, la productia naturala de vitamina D, care este sintetizata in organism sub actiunea razelor ultraviolete.
Asigura-te ca se odihneste suficient
Lipsa odihnei este un alt lucru care poate afecta imunitatea. Ai grija ca cel mic sa doarma suficient si sa aiba o ora stabila de culcare. In cazul copiilor mici, se recomanda in jur de 12 ore de somn pe noapte sau mai mult, in timp ce adolescentii au nevoie de 8-10 ore de somn (2). Limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor!
Nu uita de schema de vaccinare
Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie a infectiilor pentru care exista vaccin disponibil. Discuta cu medicul de familie pentru a afla ce vaccinuri trebuie sa efectueze copilul tau. De asemenea, vaccinul antigripal se efectueaza anual la persoanele cu varsta de peste 6 luni.
Invata-l masurile de preventie
Pentru a tine la distanta agentii patogeni, este necesara adoptarea unor reguli de igiena. Invata-l pe cel mic sa se spele pe maini corect inainte de fiecare masa si dupa utilizarea toaletei. De asemenea, pentru a preveni raspandirea infectiilor, incurajeaza-l sa stranute si sa tuseasca intr-un servetel, apoi sa il arunce la gunoi.
Asigura-i un mediu linistit
Stresul excesiv ne face mai predispusi la infectii (2). Nu doar adultii pot fi stresati, ci si copiii. Acest lucru se intampla mai ales cand se afla constant in medii conflictuale sau cand nu li se permite sa se joace suficient. Organizeaza-i programul in asa fel incat sa aiba timp pentru joaca si timp petrecut cu familia sau prietenii.
Prin urmare, stilul de viata are un rol deosebit de important in fortificarea imunitatii. Totusi, vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de preventie a infectiilor. Daca cel mic prezinta simptome neplacute, nu ezita sa te adresezi medicului pentru diagnostic si tratament.
Referinte:
- “How to Build up Your Kid’s Immune System.” Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 9 Sept. 2022, health.clevelandclinic.org/how-to-boost-your-kids-immunity/. Accessed 5 Feb. 2023.
- McCarthy, Claire. “Boosting Your Child’s Immune System - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 12 Oct. 2021, www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614. Accessed 5 Feb. 2023.
Sursa foto: Shutterstock.com
Postat de: A-Editor Vineri, 21 Iulie 2023
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?