Destinatii turistice in Europa. Ath – orasul Gigantilor din Belgia

Ath este un oras mic si prietenos, situat in inima Europei, in regiunea Valonia din Belgia. Este inconjurat de doua rezervatii naturale, o regiune care imbina campia, pe care este situat parcul natural Escaut, cu zona deluroasa. In ultimii 20 de ani, orasul a cunoscut o revigorare economica importanta datorita reabilitarii centrului istoric si a campaniei de promovare a punctelor sale forte. Sloganul sau, „Tara de Ath este imensa”, ilustreaza perfect expansiunea orasului. Ath-ul este cunoscut ca oras al „Gigantilor”.

In fiecare an, locuitorii din Ath participa cu bucurie la un eveniment numit Ducasse. Dar ce este acesta? O capodopera a patrimoniului oral si imaterial al umanitatii, in conformitate cu UNESCO. Ducasse este de fapt o procesiune a „Gigantilor”, sa spun, parada personajelor reinventate din vremuri de peste cinci sute de ani in urma, si atrage spectatori la un festival medieval fermecator. Desi evenimentul dureaza doar câteva zile, efectele sale sunt resimtite luni de-a randul, aceasta, deoarece este cheia identitatii orasului. Folclorul si traditiile au servit ca punct de plecare pentru o campanie reinnoita cu scopul de a promova orasul. Fiind de origine medievala (sec. al XV-lea), procesiunea religioasa Ducasse a constat in sfintirea bisericii din Saint-Julien, organizandu-se, cu aceasta ocazie o parada pe strazile orasului in duminica cea mai apropiata de sarbatoarea St. Julien de Brioude. Scene din Vechiul si Noul testament (Goliat sau Maria Magdalena) sau Legenda de Aur (St. Christopher) au fost prezentate pe trasuri sau in strada. Treptat (sec. XVI-XVIII ) semnificatia religioasa a disparut in favoarea cautarii pitorescului. Prin 1819, procesiunea a devenit una laica, evoluând sub influenta ideilor din secolul al nouasprezecelea (nationalismul exotic belgian, afirmarea istoriei locale...), insa dupa al doilea razboi mondial, elementele de antichitate reapar, astfel, in duminica a patra din luna august, nu mai putin de opt giganti ratacesc pe strazile orasului. Aceasta este singura lor iesire anuala, fiind insotiti de cortegii si grupuri folclorice.

In 1996 a luat nastere un proiect de infrastructura turistica de calitate, cu obiectivul de a oferi o imagine de ansamblu a traditiei populare a orasului pe tot parcursul anului. Orasul Ath a achizionat o cladire frumoasa de patrimoniu situata in centrul istoric. Cunoscuta din 1998 sub numele de „Casa Gigantilor”, devine muzeu din anul 2000. Deschis tot anul, acest muzeu ofera orasului o atractie turistica unica, insumând peste 60.000 de vizitatori de la inaugurarea sa. Orasul Ath colaboreaza cu Oficiul de Turism si muzeul „Casa Gigantilor” spre promovarea evenimentului Ducasse, prin publicarea unui poster oficial, a pliantelor si a unui ghid turistic.

 

Centrul istoric al orasului Ath are mai multe monumente importante, dintre care, cel mai vechi dateaza din secolul al doisprezecelea:

► Turnul Burbant, una din minunile istorice ale Valoniei. Construit in 1166 de Baldwin al IV-lea, conte de Hainaut, a avut un rol strategic, de aparare a tinutului. In secolul XXI turnul este inca acolo! El a devenit un martor privelegiat al istoriei orasului.

►  Piata

► Biserica „St. Julien”, dateaza din secolul al XIV-lea, construita in anul 1394 si sfintita in 1415, turnul din stanga al pridvorului a fost finalizat in 1462. Biserica a fost lovita de fulger si a ars aproape in intregime in 1817, doar absida altarului, turnul si portalul de vest au scapat de distrugere. Cladirea a fost reconstruita in stil neo-clasic (1819-1822) de catre arhitectul Gabriel Francois Florent. Clopotele care se aud in prezent, cu o greutate totala mai mare de 10 tone, sunt compuse din trei octave.

► Biserica „St. Martin”, o cladire gotica, construita din caramida si piatra in 1585 si restaurata in 1980-1983, precum si mecanismul ceasului din turn, care functioneaza si astazi si da ora exacta in Ath.

 

Patru muzee ocupa cladiri de prestigiu in centrul orasului, fiind puse in valoare de obiceiurile si traditiile locale:

► „Spatiul galo-roman” – un muzeu unic, care ne ofera o calatorie in timp alaturi de barcagiul Rufus din Pommeroeul. El reinvie cizmari, olari, metalurgi, pescari, animand obiecte, va invita sa petreceti o zi in compania contemporanilor sai galo-romani. Tehnologia de ultima ora va permite sa participati la o peveste imperioasa din secolul al II-lea. Vizita acestui muzeu este o experienta fascinanta si distractiva.

► Muzeul de Istorie si Folclor, conac din sec. al XVIII-lea, lasat la Cercul Regal de Istorie si Arheologie din Ath, muzeul fiind inaugurat in 1966. Acesta contine documente si lucrari de arta din perioada preistorica si pana in secolul XX.

► Muzeul de piatra Maffle, reflecta industria locala, extractia de piatra albastra, folosita la constructie si sculptura.

 

Vizitatorii vor avea multe oportunitati de a se cufunda in viata locala si de a descoperi caracteristicile sale, vizitand, printre altele:

► Fabrica de Bere a Gigantilor

► Hotel de Ville, construit intre anii 1614-1624 in stil baroc, restaurat si complet refacut in anii 1980-1983, in care vom gasi portretele unor personalitati locale si nationale.

► Moara Marchizei de Moulbaix, cocotata deasupra unui drum pitoresc, aceasta remarcabila moara de vânt din lemn macina cereale si astazi. A fost construita in 1747 si pusa in functiune in 1752.

► Moara Alba Ostiches, dateaza din 1789. Galeria de la baza cladirii gazduieste o expozitie permanenta ce prezinta istoria morilor si tehnicile lor.

Un articol de: Tatiana Scurtu-Munteanu

Recomandat de: Octavian Curpas

Arizona, SUA

Nota obtinuta:
10 (13 voturi)
3587 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 16 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

destinatii turistice, belgia


S-ar putea sa va intereseze si:

Planificarea vacantei si alegerea destinatiei mi se pare o sarcina foarte dificila. [..]
citeste si comenteaza
Toamna vine intotdeauna cu o dorinta de relaxare si de petrecere a catorva zile intr-un [..]
citeste si comenteaza
Fiecare tara are vedetele ei. Fiecare vedeta are un loc unde se ascunde de atentia presei [..]
citeste si comenteaza
Am auzit de multe ori: “Nu in Catania, e periculos, urat si murdar.” Sigur, Catania [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Culori predominante si in voga anul acesta: nude, rosu si albastru intens, olive, galben mustar, [..]
citeste si comenteaza
Nu fi indiferent. Alege-ti o cauza. Implica-te social. Nu este vorba de un val sau de un simplu [..]
citeste si comenteaza
Esti femeie si te intrebi ce aplicatii iti sunt necesare pe smartphone, tableta? Noi iti sugeram [..]
citeste si comenteaza
„Delfinii nu sunt prietenosi numai fata de om; lor le place muzica si ii incanta armonia [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate