Ai ameteli puternice? Iata care ar putea fi cauzele!

adv-pfd-ameteli

Indiferent daca te confrunti cu o simpla ameteala sau episoade repetate de vertij, nu trebuie sa ignori aceasta senzatie. Starea de instabilitate, nesiguranta in mers, pierderea echilibrului, slabiciunea musculara, clatinarea sau incetosarea vederii pot fi semne ale unei afectiuni serioase. In multe cazuri, ameteala poate conduce la lesin, dar aceasta reprezinta doar un simptom al altor probleme de sanatate. De obicei, sentimentul de dezechilibru poate afecta organele senzoriale, indeosebi urechile si ochii. Ameteala este adesea rezultatul unor afectiuni ale sistemului nervos central sau cardiovascular, dar poate aparea intr-o serie de conditii patologice generale. Cauzele ar putea fi cautate in cateva directii:

 

Boli de inima

Episoadele de ameteala apar de multe ori ca simptom al unor afectiuni cardiovasculare. Aceasta poate semnifica lipsa aportului suficient de sange la nivelul creierului si se intalneste mai ales in randul persoanelor cu insuficienta cardiaca. Vederea dubla, slabiciune la nivelul picioarelor, necoordonarea miscarilor, pot fi semne ale unui atac de cord. Astfel de simptome reprezinta motive de ingrijorare si trebuie sa te prezinti la medic. In cazuri de urgenta, poate fi nevoie de angioplastie coronariana pentru tratarea infarctului miocardic acut. Ameteala asociata cu durere localizata in regiunea precordiala, palpitatii si dispnee necesita vizita la medicul cardiolog pentru ca poate fi vorba de o posibila aritmie extrasistolica ventriculara ori fibrilatie atriala.

 

Tensiune arteriala scazuta

Atunci cand tensiunea este scazuta, cauzata inclusiv de hidratarea necorespunzatoare, se pot resimti ameteli. Hipotensiunea ortostatica apare atunci cand te ridici brusc de jos si corpul nu se poate adapta rapid la schimbarea pozitiei. Se intampla acest lucru deoarece inima care mentine o anumita presiune a sangelui, nu il pompeaza repede catre creier. Pe langa ameteli, tensiunea arteriala scazuta poate fi insotita si de acufene, extremitati reci sau palpitatii. Este indicata o examinare medicala amanuntita pentru a beneficia de tratament adecvat.

 

Diabet

Organismul are nevoie de glucoza pentru a functiona corespunzator, de aceea avertizeaza atunci cand nivelul glicemiei este prea scazut. Senzatia de ameteala poate fi un simptom al diabetului, asa ca sunt indicate analize medicale. Este necesara verificarea glicemiei, a tensiunii arteriale si testarea hemoglobinei glicozurate. De asemenea, sunt importante si vizite periodice la medicul diabetolog pentru a stabili planul nutritional, nivelul de activitate fizica si lista alimentelor recomandate.

 

Otita

Infectia urechii medii se poate manifesta si ea prin tulburari de echilibru. In cazul in care ametelile persista, sunt insotite de greata si senzatie de voma, poate fi vorba de inflamatia urechii interne. Diagnosticarea otitei este realizata de medicul specialist ORL in urma unor analize amanuntite. Doctorul va efectua o otoscopie, iar in anumite cazuri se pot realiza investigatii de tip RMN sau CT ori analize de sange de tipul hemoleucogramei.

 

Spondiloza cervicala

Senzatia de nesiguranta tranzitorie poate fi expresia unei spondiloze cervicale. In aceasta situatie, centri de echilibru din corp nu se iriga cu sange in mod corespunzator. De multe ori, la miscarile capului si ale gatului, cel putin una dintre arterele cerebrale este comprimata pentru o perioada scurta de timp. Acest lucru conduce la diminuarea debitului sangvin care ajunge la sistemul vestibular, cel responsabil de pozitia corpului, si astfel apar ametelile. Adesea, in caz de spondiloza cervicala, ameteala poate fi insotita de tensiune scazuta, greata, hipoacuzie sau parestezii.

 

Trebuie retinut faptul ca ameteala nu este o boala, ci rezultatul unor disfunctionalitati ale organismului. Specialistii avertizeaza ca senzatiile de pierdere a echilibrului trebuie urmate in mod cert de consultatii neurologice, oftalmologice, cardiologice, ORL sau reumatologice. In anumite situatii, controalele la doctor sunt completate cu analize de sange sau investigatii imagistice, pentru a se stabili un diagnostic si un tratament adecvat in functie de suspiciunea etiologiei ametelilor.

Photo by: Pixabay.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
1212 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Joi, 25 Iulie 2019

Etichete pentru acest articol:

cauze ameteli


S-ar putea sa va intereseze si:

Mersul la psiholog este inca un subiect tabu. Ce sa mai spunem de mersul la psihiatru. [..]
citeste si comenteaza
Durerea lombara este una dintre cauzele cele mai comune pentru care se prezinta la medic [..]
citeste si comenteaza
Ai arsuri pe care nu ti le explicit? Poate ar trebui sa verifici daca nu cumva suferi de [..]
citeste si comenteaza
Uterul antevers este pozitia normala a uterului. Putin ridicat si aplecat in fata, el [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vrei sa te bucuri de racoare fara sa iti faci griji cu privire la factura la energie electrica? [..]
citeste si comenteaza
Tot mai multe persoane se confrunta cu problema somnului agitat, a insomniilor si a lipsei de [..]
citeste si comenteaza
Alegerea cadourilor potrivite pentru femei este unul dintre capitolele care genereaza cele mai mari [..]
citeste si comenteaza
Un scaun de masina este o conditie obligatorie pentru deplasarea copiilor cu masina, iar alegerea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate