Pescarusul, o alta abordare a piesei lui Cehov

Screen_shot_2014-08-19_at_2.35_.33_PM_

Cehov, corifeul teatrului rusesc

Anton Pavlovich Cehov, marele prozator si dramaturg rus, a ramas in istoria literaturii universale ca fiind corifeu al teatrului rusesc. Operele sale puse in scena de mai bine de 100 de ani capteaza atentia spectatorului prin profunzimea subiectelor, accentul punandu-se pe relativismul epistemologic in actiunea umana.

 

Acest subiect elaborat de Cehov in majoritatea textelor sale, dupa cum spune Virgil Tanase, regizorul teatrului franco-roman, este abordat pentru ca dramaturgul rus nu stia sa scrie o drama traditionala cu subiect, intriga si deznodamant, drama simpla, reusind astfel sa puna punct scrisului clasic.


Una dintre cele mai faimoase opere a lui Cehov puse in scena este “Pescarusul”, fiind una dintre cele patru mari piese ale dramaturgului. Regizata prima oara in anul 1895, opera s-a bazat pe un ansamblu mare de personaje si situatii complexe, ducand astfel piese in scurt timp pe scena Teatrului de Arte din Moscova sub regia lui Constantin Stanislavski.

 

Pescarusul in Romania

Oferind o perspectiva noua, Pescarusul lui Cehov a prins aripi in 2013 in Romania sub amprenta Teatrului Bulandra, prin Antoaneta Cojocaru. Cu o viziune si un concept cultural deosebit, Antoaneta Cojocaru a pus pe picioare “Laboratorul de noapte”, un concept care este dedicat in totalitate atat cautarii noilor forme teatrale, cat si promovarii tinerilor creatori de valoare. Astfel, oferind sansa tinerilor creatori de a-si manifesta potentialul si prezentand publicului viziuni noi asupra actului teatral, proiectul “Laboratorul de noapte”, dupa primele piese cu real succes puse in scena, si-a continuat misiunea de investigare a unor arii de creatie inedite prin spectacolul “Pescarusul”. Un spectacol relevant contextului socio-cultural actual, “Pescarusul” vorbeste despre conditia fara drept de apel a individului intr-o societate anterior impartita intre invingatori si invinsi.

 

Cu o distributie de exceptie, spectacolul pune pe aceeasi scena generatii, stiluri si experiente diferite: Mihaela Teleoaca (Teatrul de Comedie), Adrian Ciobanu (Teatrul Bulandra), Antoaneta Cojocaru (Teatrul Bulandra), Stefan Lupu (Teatrul Mic), Ela Ionescu, Lari Giorgescu, Gabriel Rauta (Teatrul Nottara), Richard Bovnoczki, Isabela Neamtu, Vlad Oancea.

Echipei i se adauga contra-tenorul Adrian-George Popescu (compozitorul muzicii originale a spectacolului), scenograful Mihai Pacurar, fotograful Alex Iatan si Alexandru Darie (care a semnat luminile speciale ale spectactacolului).

Acesti artisti consacrati reusesc sa ofere un spectacol despre iubire, principiul fundamental al existentei, despre fractura dintre lumea dinlauntru si cea de dinafara, despre lupta interioara a individului, reusind sa impleteasca in inima spectatorului pe toata durata spectacolului simturi si emotii, prin latura psiho-emotionala ce Pescarusul o abordeaza.

 

Diversitatea echipei, compusa din actori tineri talentati, cat si artisti consacrati, cu o experienta vasta, contribuie la amprenta particulara si impresionanta a procesului creativ, cat si a produsului final.  

 

Spectacolul a avut premiera in luna decembrie 2013 la a doua sala noua, ce apartine proiectului, sala “Studio Space” a Teatrului Bulandra (Gradina Icoanei), o sala moderna, cu o capacitate de 130 locuri si s-a bucurat inca de la inceput de o mare atentie a publicului, spectacolele fiind epuizate in continuu si de cronici deosebite, fiind socotit unul dintre cele mai frumoase si puternice spectacole din ultimii ani.

 

Echipa “Laboratorului de noapte” va asteapta in noua stagiune care va incepe in septembrie sa va delectati la una dintre cele mai frumoase puneri in scena a operei  ruse “Pescarusul” intr-o spatiu nonconformis a teatrului Bulandra.

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
2473 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Luisa-Stefan Vineri, 22 August 2014

Etichete pentru acest articol:

Cehov, pescarusul, bulandra, teatru, antoaneta


S-ar putea sa va intereseze si:

Considerat de multi cel mai bun sitcom din istorie, Friends a fost creat de David Crane [..]
citeste si comenteaza
Unul dintre cele mai mari avantaje din zilele noastre este multimea de medii prin care ne [..]
citeste si comenteaza
Un lung metraj romanesc a fost desemnat cel mai bun film strain la Festivalul [..]
citeste si comenteaza
Filmul romanesc "Legaturi bolnavicioase", aparut in anul 2006, reprezinta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De multe ori am auzit doamnele mai in varsta plangandu-se de anumite dureri articulare, [..]
citeste si comenteaza
Aurora boreala, fiorduri, vikingi, peninsula scandinavica, experienta zilei fara noapte si noaptea [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca muzica iti atinge sufletul, si stim cu totii ca asa este. Cu puterea de a creea [..]
citeste si comenteaza
Cine ar fi crezut ca o simpla schita, cateva linii care contureaza un simplu om , fara haine si cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate