Vulturul egiptean
Animale pe cale de disparitie
Din cauza amprentei omului asupra naturii, influentand negative prin poluare, prin defrisare, prin vanatoare, in ultimii anis a tras semnalul de alarma asupra a catorva specii de animale care au ajuns sa fie pe cale de disparitie.
Chiar daca in ultimul moment s-au luat masuri, iar perechi din animale amenintate de disparitie au fost duse in laborator pentru monta, situatia este critica datorita faptului ca ele nu se reproduc din cauza mediului nefavorabil, ecosistemul natural neputand fi redat pentru a face conditii favorabile pentru perpetuarea speciei. In cadrul unei conferinte a Organizatiei Natiunilor Unite ce a avut loc la Roma, pe lista animalelor pe cale de disparitie, pe langa ursul panda, lupul rosu, balena albastra si multe altele, au mai fost adaugate inca 21 de specii de animale printre care trei familii de delfini, doua de rechini, jaguarul si vulturul egiptean, chiar si gorila.
Vulturul egiptean, frumusete care devine rara
Vulturul egiptean, cunoscut sub denumirea latina de Neophron Percnopterus, a fost studiat de cercetatori de prin anul 1758. Pasare de culoare alba, prezinta pe alocuri pene negre pe aripi si pe coada. Mai este cunoscut si sub numele de “Vulturul murdar” datorita culorii beige si uneori galbene pe care o capata din cauza prafului pe care il acumuleaza din locurile pe unde umbla dupa mancare, si de asemenea din cauza ca uneori isi “vopseste” penele cu noroi care contine oxid de fier, asa cum fac vulturii cu barba.
Fata vulturului este fara puf, fara pene, este nuda, de culoare galbena, dar aceasta se schimba in culoarea portacalie in perioada in care cuibareste. Vulturii adulti au aproximativ 85 de cm, masurand din varful ciocului pana la extremitatea cozii, iar deschiderea aripilor masoara 1,7 m, de asemenea, poate cantari pana la 2,1 kg. Este un vulture de dimensiuni mici, care poate fi intalnit in Sud-Vestul Europei, Nordul Africii si Sudul Asiei.
Ca mod de viata, vulturul egiptean este o pasare monogama, partenerul / partenera fiind alesi pe viata. Sunt pasari care construiesc cuibul impreuna, de obicei in munti, pe locuri stancoase greu accesibile, materialele constand in ramuri de copaci pe care le acopera cu gunoi si resturi de hrana. Spre deosebire de alte pasari care isi strang materiale si le transporta cu ghiarele, acesti vulturi le transporta in cioc.
Femela vultur depune ouale la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, doua la numar. La un interval de cateva zile, puii ies din oua, avand un colorit maroniu, nuanta ce se deschide treptat, pana la varsta de 5 ani, cand ating maturitatea.
Avand si semnificatie culturala, aceasta pasare este cunoscuta de pe vremea Egiptului Antic, sub forma de hieroglifa, ca semn unilateral reprezentand urletul unei glote.
Postat de: Luisa-Stefan Joi, 08 Aprilie 2010
animale pe cale de disparitie, Vultur, hieroglife
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa