Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica Vatra Dornei
Amplasat in apropierea autogarii din statiunea Vatra Dornei, mai exact pe strada Unirii la numarul 3, Muzeul de Stiinte ale naturii si Cinegetica este o institutie muzeala inedita, menita sa “povesteasca” celor ce-i trec pragul, despre frumusetile si comorile naturale ale patriei noastre.
Fiindca redactia FemeiaStie.ro avea un redactor detasat in aceasta superba statiune suceveana, i s-a trasat ca sarcina de serviciu realizarea unui articol informativ “direct de la fata locului”. Acesta este si motivul pentru care in continuare veti lectura un articol despre Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica din municipiul Vatra Dornei.
Muzeul a fost inaugurat undeva in anul 1956 si este structurat pe sectii principale (care dau si denumirea muzeului): Sectia de Fauna si Flora din zona Dornelor si Sectia de Cinegetica din intreg judetul Suceava. Superbele exponate de fauna si flora sunt prezentate redand aspecte din mediul lor natural, ceea ce da un plus de atractivitate pentru publicul vizitator. Animalele vertebrate sunt prezentate in ordine evolutiva: pesti, amfibieni, reptile, pasari si mamifere. Spectaculoasa diorama cu cerbul atacat de o haita de lupi iarna este unica in tara noastra, ea va va retine ceva mai mult timp din programul de vizitare. In expozitii sunt prezentate specii rare, endemice, relicte glaciare.
Parterul muzeului prezinta fascinanta colectie cinegetică. Aceasta expozitie se justifica tinand cont ca aproximativ 50 % din suprafata judetului Suceava este acoperita de paduri care (inca) adapostesc un fond de vanatoare bogat in specii cu valoare cinegetica deosebita. Sectia de cinegetica (intreg parterul) incepe cu un scurt istoric al vanatorii, apoi se continua armonios cu amenajari ce vin in sprijinul vanatului ierbivor (indeosebi), pe timp de iarna.
Urmatoarea sala prezinta cresterea la cervidee, trofee de selectie si un interior vanatoresc. In vitrinele muzeului sunt prezentate obiecte confectionate din blanuri, coarne, picioruse de caprior, ceea ce demonstreaza varietatea de modalitati de valorificare a vanatului. Totodata ne este prezentat si un interior vanatoresc realizat cu obiecte din coarne cazute, blanuri, fazani si capete de caprior naturalizate (impaiate).
Ultima sala a muzeului (in ordinea vizitarii) este Sala Trofeelor, unde gasim expuse trofee de blana, de coarne si trofee de colti de mistret, multe dintre ele medaliate la expozitii internationale. Periodic, in cadrul muzeului se organizeaza si expozitii temporare, asa ca daca sunteti norocosi, puteti ajunge la Muzeul de Stiintele Naturii si cinegetica din Vatra Dornei chiar cand este si o astfel de expozitie temporara.
Un lucru va va uimi cu siguranta la vizitarea acestui muzeu si anume ca exteriorul cladirii, care pare mica, “nu spune nimic” despre spectacolul muzeal pe care il veti descoperi atunci cand veti pasi in interiorul sau.
Program si tarife muzeu
Pentru toti cei carora le-am starnit curiozitatea vom mentiona programul de functionare al muzeului: marti – vineri 10:00 – 17:00, sambata – duminica 10:00 – 14:00, iar luni inchis. Tarifele de vizitare a acestui muzeu sunt mai mult decat accesibile: adulti / 3 lei / persoana, copii, elevi si studenti / 2 lei / persoana.
Aceasta fiind “expunerea de motive”, redactia FemeiaStie.ro va invita cu cea mai mare caldura sa treceti si dumneavoastra pragul ineditului Muzeu de Stiintele Naturii si Cinegetica din Vatra Dornei!
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 24 Decembrie 2014
muzee cinegetice, muzee romania, muzee fauna
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?