Eveniment la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati a fotografiat in seara de 9 noiembrie 2011 Asteroidul 2005 YU55, care in cursul aceleiasi zile a trecut in apropiere de Pamant, momentul maxim al acestei apropieri avand loc la ora 13:28, ora Romaniei, cand asteroidul s-a aflat la 324.600 km de Terra.
Asteroidul s-a aflat mai aproape de Terra decat Luna, insa forta sa gravitationala nu a avut niciun efect vizibil asupra planetei noastre. Asteroidul s-a aflat intr-o orbita care il aduce in mod constant in apropiere de Terra, Venus si Marte. Evenimentul din 9 noiembrie 2011 a constituit cea mai apropiata trecere a asteroidului pe langa Pamant din ultimii 200 de ani.
Observatiile si fotografiile asupra asteroidului au fost realizate in cadrul Observatorului Astronomic din Galati cu ajutorul telescopului Ritchey-Chretien, cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, cu o camera CCD Sbig 6303 atasata la acesta. Muzeograful Ovidiu Tercu impreuna cu Alexandru Dumitru, membru al Astroclubului „Calin Popovici”, au monitorizat si fotografiat traiectoria asteroidului in 17 pozitii, toate observatiile fiind raportate la Minor Planet Center din Harvard, USA.
„Pentru Observatorul Astronomic Galati, trecerea acestui asteroid pe langa Pamant a fost o oportunitate profesionala si am reusit sa-l fotografiem in 17 pozitii din traiectoria lui. Cea mai recenta trecere pe langa Terra a unui asteroid de dimensiuni comparabile a avut loc in 1976, insa atunci oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice asteroidul inainte de eveniment. Asteroidul 2005 YU55, masoara 400 de metri in diametru si a fost descoperit pe 28 decembrie 2005 de telescopul Spacewatch al Universitatii din Arizona, in cadrul Laboratorului Planetar si Selenar din Tucson,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati.
Amintim ca Observatorul Astronomic Galati face parte si din reteaua EURONEAR care se ocupa cu observarea si monitorizarea asteroizilor care orbiteaza in apropierea Pamantului. Urmatoarea „intalnire” a planetei noastre cu un asteroid gigant va avea loc in 2028. Datele ne-au fost furnizate de Florin Matei (Relatii Publice, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati).
Postat de: Silvia-Filip Marți, 15 Noiembrie 2011
astronomie, Observatorul Astronomic Galati, Asteroidul 2005 YU55.
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa