Focurile vii de la Lopatari, o eterna minune a Romaniei
Daca ti-as propune sa vizitezi un loc cuprins de flacari, probabil te-ai intreba in ce mod ti-ar putea starni interesul. Raspunsul este simplu: prin multe feluri, incepand de la spectacolul naturii, pana la legende, sacralitate si fenomene nemaintalnite care dau o unda de mister.
Misterul cu latura lui tainica, nedezlegata, ascunsa, ne starneste curiozitatea, ne face sa sapam adanc in limitele necunoscutui, sa exploram, sa cunoastem. Ce poate fi atat de misterios la Lopatari? Dorinta de nemurire a flacarilor, de a arde fara incetare, incat nimeni si nimic nu le poate opri. Doar ploaia abundenta reuseste sa le amorteasca uneori, dar la scurta vreme, ele reapar.
Nu se tem nici de vant, nici de ploaie sau zapada, pentru ca acesta este menirea lor pe pamant. Cand va inceta misiunea lor? Ramane un mister.
Unde le putem admira?
Daca iti imaginai ca focul nu se poate aprinde fara un bat de chibrit, hai la Lopatari si vei vedea contrariul! Vei avea surpriza sa vezi cum Focurile Vii, insirate pe dealurile subcarpatice, se aprind din senin, spre fascinatia tuturor. Sunt situate in nord-estul judetului Buzau, pe Valea Slanicului, in comuna Lopatari, la 56 km distanta de orasul Buzau. Chiar daca trebuie sa parcurgi un drum anevoios pana la locatie, nu te vei plictisi, pentru ca la tot pasul vei fi inconjurata de peisaje pitoresti, care iti vor incanta privirea.
Focurile vii, un fenomen rar intalnit
Acest fenomen este destul de rar intalnit pe glob, unic in Europa. Doar in Turcia, Australia, Asia si Statele Unite te mai poti bucura de jocul flacarilor eterne. Fascinati de peisaj, mii de turisti vin aici anual pentru a admira rezervatiile.
Legende
Orice lucru iesit din cursul lui normal da nastere legendelor, curiozitatilor si superstitiilor. Cei care cred in minuni, vin aici pentru a-si pune dorinte si a se ruga. Focurile vii reprezinta chiar un simbol al credintei, fiind privit ca protectorul animalelor si sarbatorindu-se pe data de 23 aprilie.
Dintre legende, cea mai cunoscuta este cea care a inspirat Jocurile Olimpice, flacara ramane aprinsa pe toata durata lor si simbolizeaza eternitatea.
Care sunt explicatiile?
Parasim lumea miturilor si mergem in lumea stiintifica, pentru explicatii mai simple si la obiect. Potrivit acestora, Focurile vii sunt fenomene naturale, aparute in urma emanatiilor de gaze naturale prin frecare cu solul. Flacarile ard tot timpul, chiar si iarna.
Focurile Vii, o adevarata minune
Chiar daca, potrivit stiintei, astfel de fenomene sunt absolut normale, nu putem nega ca ne fascineaza de-a dreptul. Iar daca ne agatam de acele franturi de legenda si superstitii, dorinta de a le cunoaste prinde si mai multe radacini in sufletul nostru. Acest amalgam de culoare, peisaj pitoresc si legende din alte timpuri da nastere unei adevarate minuni, care trebuie vizitata cel putin o data in viata.
Un articol de: Gabriela Barbu
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
flacarile vii lopatari, flacarile vii buzau, fenomene extraordinare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul