Destinatii de vacanta. Calator in tara mea, Romania!
Intr-un articol anterior scriam despre diferite zone ale lumii preferate de turisti pentru a-si petrece sarbatorile, vacantele, concediile. Chiar si calatorind prin tara natala, Romania, fiecare dintre noi lasa in urma multe locuri nevazute si inca multe alte lucruri nestiute.
Asa, iti dai seama ca si tara aceasta are locuri minunate care merita vizitate si ca nu trebuie neaparat sa pasesti pe meleaguri straine pentru a avea un concediu reusit. Si cum iarna nu a trecut inca, mai este timp pentru cel putin inca o mini vacanta.
Saraca, tara bogata
Inca din clasele elementare, manualele de geografie ii invata pe copii ca teritoriul tarii natale mai este numit si spatiul carpato-danubiano-pontic. Aceasta inseamna ca tara noastra are de toate. Iar variatele forme de relief (munti, podisuri, dealuri, campii), gruparea si extinderea Carpatilor in forma de inel, depresiunea din centrul tarii, toate acestea fac din Romania mai mult decat o tara cu 20 de milioane de locuitori.
Iata cateva atractii pe care nu trebuie sa le ratati (intre calatoriile obisnuite sau mai putin obisnuite, intre detinatiile planuite sau pe nepusa-masa):
Maramures sau unde se agata harta in cui
Situat chiar in nordul tarii, frumosul Maramures este deja cunoscut printre turistii ce prefera vacantele active, in care pot face mai multe lucruri deodata: pot vizita locuri cu peisaje minunate si se pot relaxa, bucurandu-se de farmecul aparte al zonei. Daca iubiti datinile si obiceiurile romanesti, aici gasiti traditiile populare pastrate cu sfintenie (de la costume populare, obiceiuri, cantece si dansuri, pana la sculpturile din lemn, rafinat lucrate, din curtile fiecarui localnic)
Iubitorii de aventuri si peisaje montane trebuie sa stie ca se pot organiza excursii montane din localitatea Borsa; chiar si aici turismul este foarte dezvoltat (in special pe timpul iernii, cand sunt conditii existente pentru practicarea sporturilor de iarna.) Aici sunt amenajate doua partii de ski pentru avansati (Telescaun si Patrat) si una pentru incepatori. Pe langa acestea, mai gasim si doua trambuline pentru sarituri de peste 80 m, una dintre ele fiind cea mai inalta trambulina naturala din Europa.
Daca ramaneti in zona, trebuie neaparat sa vizitati Cimitirul vesel de la Sapanta. Acesta este unic in lume, prin crucile care exista aici, sculptate in lemn, in stil traditional. Pe langa culorile vesele in care sunt pictate, acestea sunt inscriptionate cu versuri ce rezuma cu umor viata decedatului. La Ieud, se poate vizita biserica din lemn, ridicata in 1364, cea mai veche biserica de lemn din Maramures. Construita pe ruinele unui castel, ea detine si cele mai vechi documente scrise in limba romana.
Si, ca sa fie treaba-treaba, nu trebuie sa ratati Mocanita de pe Valea Vaserului construita intre anii 1930 - 1933, care are o lungime de 56 kilometri si face legatura intre Viseu de Sus si Izvorul Comanului.
Bucovina si-ale sale manastiri
Manastirile reprezinta principala "atractie" a unei zone deosebite a tarii noastre - Bucovina. O regiune binecuvantata de Dumnezeu cu o frumusete extraordinara se prezinta turistilor din toata lumea cu o salba de manastiri incluse in patrimoniul UNESCO.
Avand influente bizantine, aceste locasuri atrag mai ales datorita frescelor, pictate in culori vii pe zidurile lor, reprezentand povesti biblice si scene religioase.
Principalele manastiri ale Bucovinei sunt Voronet (supranumita "Capela Sixtina a Estului", ctitorita de Stefan cel Mare), Moldovita (construita in anul 1532 de Petru Rares), Sucevita (construita de fratii Movilesti intre anii 1583 - 1586), Humor (ctitorita de Petru Rares) si Arbore (construita in anul 1503) .
De stiut: Biserica Sfantul Gheorghe a Manastirii Voronet este cea mai cunoscuta biserica din Romania atat pentru frescele ei exterioare, cu o luminozitate si culori foarte intense, cat si pentru sutele de figuri bine pastrate pe zugraveala de azur? (celebrul“albastru de Voronet”)
Valea Ariesului
Muntii tai / Cu fruntea pana-n cer / Au Dunarea la poale
Valea Ariesului este una dintre cele mai frumoase zone ale tarii, o zona care isi pastreaza acel aer de vechi si rustic, unde turistii pot respira in liniste si se pot relaxa, vizitand locuri noi si impresionante, in toate anotimpurile. Aici se afla cele mai multe asezari la inaltime din Carpati, sate risipite pe vai si pe dealuri, unde traditiile inca se mai pastreaza, dar unde si-au facut loc si "modernele" sporturi de iarna - partiile de la Vartop si Arieseni fiind celebre in acest sens.
Un turist ajuns in aceasta zona nu trebuie sa rateze cateva obiective, pe cat de faimoase, pe atat de frumoase: ghetarul de la Scarisoara, rezervatiile naturale Dealul cu melci si Detunata, Cascada Miresei (din comuna Avram Iancu), Manastirea Lupsa, Poiana Narciselor din Poieni ori minele romane de la Rosia Montana.
De stiut: Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania (are o vechime de 3.000 de ani) si este situata la o altitudine de 1.165 m. Lungimea pesterii este de 720 de metri, iar adancimea de 105 metri. Blocul de gheata are un volum de 50.000 de metri cubi si o grosime de peste 20 de metri.
Romania, te iubesc!
Sunt romani printre noi care chiar isi iubesc tara si sunt si straini care, odata ajunsi aici, revin cu drag pentru a ne vizita tara, pentru tot ceea ce are ea de oferit. Totusi, nu-i usor sa cunosti o tara cu 20 de milioane de locuitori, cu aproximativ 250 de orase, cu sute de kilometri de munti, tot atatea dealuri, campii, cu mii de ani de istorie neintrerupta, de traditii si obiceiuri, zeci de ani de patimi si suferinta si un sir nesfarsit de povesti. Dar daca ajungi sa o iubesti, o vei face cu siguranta pentru tot restul vietii.
Un articol de: Cristina Mocanu
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 12 Februarie 2014
turism in Romania, ce este de vizitat in Maramures, ce e de vizitat in Bucovina, valea Ariesului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?