Calatorie in Bucovina, un tinut de poveste

Asculta legendele ascunse in varf de munte si bucura-te de istoria puternic conservata a tinuturilor bucovinene. Plimba-te pe dealuri, invata din povestile oamenilor simpli, admira peisajele pitoresti.

Este ca un vis, natura te indeamna sa asculti susurul apei si sa pornesti la pas pe pajistile cu fan proaspat cosit. Nu te uita la ceas pentru ca aici timpul s-a oprit in loc, doar traieste clipa!

Bucovina este un tinut care te face sa uiti de strazile prafuite ale oraselor, traficul infernal si blocurile sufocante. Aici te bucuri de natura si imbratisezi un alt mod de viata care dainuie de mii de ani, netulburat de idei occidentale si traditii straine. Un tinut neatins de trecerea timpului, bogatia si varietatea formelor de relief sunt neschimbate, iar oamenii au ramas devotati mestesugurilor, credintei si obiceiurilor stravechi. In aceeasi nota de liniste si armonie, Bucovina este un tinut de poveste, pe care trebuie sa il cinstim si sa il pastram pe veci.

Manastirile, comori spirituale ale Bucovinei

Bucovina este o zona care ne poarta spre bogatia spirituala a bisericilor si a manastirilor, adevarate comori ale Romaniei. Un pelerinaj la cele mai cunoscute manastiri din Romania este o adevarata terapie pentru suflet. Vei avea ocazia sa admiri frescele interioare si exterioare, unice in lume, pastrate inca din timpuri medievale. Albastrul din frescele de la Voronet, rosul de Humor sau verdele Manastirii Arbore sunt culori deosebite pe care pictorii le-au redat pe peretii manastirilor cu cateva sute de ani in urma. Culorile folosite au dovedit o deosebita rezistenta in fata timpului si a conditiilor climaterice aspre. Imita foarte bine nuantele naturale si au fost obtinute printr-o formula secreta, care nu a putut fi aflata pana in prezent. Frumusetea manastirilor a cucerit intreaga lume, ctitorii precum Humor, Moldovita, Voronet, Sucevita, Arbore, Patrauti si Probota sunt incluse in Patrimoniul UNESCO din anul 1993. Un tur al acestor manastiri, dar si vizitarea altor lacasuri de cult impresionante, precum manastirea Dragomirna sau Putna sunt absolut necesare pentru cei care aleg pelerinajul in aceasta zona.

 

Alte atractii turistice in Bucovina

Bucovina este o zona extrem de bogata din punct de vedere turistic, atat prin prezenta manastirilor, cat si a numeroaselor muzee, case memoriale si rezervatii. Muzeul National al Bucovinei, Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, Muzeul Etnografic Vatra Dornei, Rezervatia Pietrele Doamnei, Rezervatia Floristica Todirescu, Cheile Moara Dracului, Zona Carstica a Raraului, Muzeul si Casa Memoriala Ciprian Porumbescu,  Rezervatia Forestiera Codrul Slatioara, Muzeul Apelor Mihai Bacescu sunt doar cateva dintre obiectivele turistice de vizitat pe plaiurile bucovinene. Tot aici vei putea admira Statuia lui Mihai Eminescu, Cetatea de Scaun a domnitorului Stefan cel Mare, Expozitia de Sculptura in Lemn si Salina de la Cacica.



Mestesuguri traditionale in Bucovina

Pornim pe culmile Bucovinei si ne oprim la sate, unde intalnim oameni modesti, ospitalieri, in sanul carora vom fi primiti cu caldura si bucurie. Bucovinenii sunt deprinsi cu cele mai vechi mestesuguri, pe care le pastreaza cu sfintenie si le ridica la nivel de arta. Au facut o pasiune pentru prelucrarea lemnului, pe care il utilizeaza pentru a  crea orice, incepand de la coveti, poloboace si linguri, pana la obiecte de mobilier (lada de zestre, masa, blidarul, lavita), razboaie de tesut, garduri si case.

Olaritul este un alt mestesug stravechi pe care il intalnim in Bucovina, in special in atelierele din Marginea si Radauti. Prin modelare cu mainile, vasele iau diferite forme (oale, strachini, vaze, cani, platouri). In Marginea, vasele sunt realizate dintr-o ceramica speciala de culoare neagra, unica in lume. Practicata de sute de ani, tehnica de realizare a vaselor de ceramica este binecunoscuta in intreaga lume.

Tesutul este un mestesug traditional cunoscut in Bucovina din cele mai vechi timpuri, de pe vremea cand femeile cultivau inul si canepa. Cu multa migala si dibacie, femeile isi impodobesc locuintele cu stergare, laicere, scoarte sau paretare din lana colorata (pentru vopsire se folosesc coloranti obtinuti din plante).

Mestesugul incondeierii oualor este un alt obicei respectat cu sfintenie in Bucovina. Fiecare culoare aleasa pentru decorare este reprezentata de  un simbol: rosu (soare, foc, dragoste), galbenul (tinerete, fericire, ospitalitate), negru (statornicie, eternitate), albastru (sanatate, seninul cerului), verde (speranta, rodnicie, prospetime), violet (rabdare, incredere, dreptate).

Incondeierea oualor este o adevarata arta, reprezentata atat prin armonia culorilor, tehnicile folosite (care se invata in familie si se transmit din generatie in generatie), cat si prin varietatea motivelor ornamentale (spicul, soarele, frunza, crucea). O arta nascuta din rabdare, talent si nu in ultimul rand, din pasiune.


Un articol de: Gabriela Barbu

Nota obtinuta:
9.5 (11 voturi)
3020 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 20 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

manastiri in Bucovina, atractii turistice in Bucovina, mestesuguri in Bucovina


S-ar putea sa va intereseze si:

Plina de frumusete, desi putin promovata, Romania a reusit sa-si pastreze naturaletea si [..]
citeste si comenteaza
Dupa o saptamana in care ti-ai reamintit cum este sa fie din nou primavara, am decis, de [..]
citeste si comenteaza
Lacul Cobilita este un taram binecuvantat in care apa mangaie poalele muntilor. Oamenii [..]
citeste si comenteaza
Recunosc, la Cluj-Napoca am fost o singura data si-am vizitat un singur obiectiv [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Poezii cu si despre iarna. Iti amintesti prima ninsoare? [..]
citeste si comenteaza
Creanga imi este prea incarcata de flori. Vreau sa le daruiesc, sa simt fiori. Sa-mi salte [..]
citeste si comenteaza
Supa crema de sfecla rosie sau supa crema plina de vitamine, o reteta sanatoasa si gustoasa, pe [..]
citeste si comenteaza
Viata este o lupta, o rasplata, o pedeapsa. Trecutul face parte din noi, prezentul este cel ce ne [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate