Turnul cu Ceas Bazna, de vizitat in zona Sibiului

Iata un scurt articol despre Turnul cu Ceas din…Bazna. Turnul cu Ceas din statiunea sibiana Bazna este parte componenta a bisericii fortificate din localitate.

Fiindca am fost pe aceste superbe meleaguri iata ca va povestesc cate ceva despre acest obiectiv.  Biserica fortificata din Bazna, a fost ridicata probabil in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, asa cum pare a indica inscriptia O REX GLORIAE VENI (O, Rege al Gloriei, vino!) de pe unul dintre clopote, scrisa cu majuscule gotice. Biserica figureaza pe lista monumentelor istorice 2010.  Unele detalii de la portalul de vest si din cor duc la ipoteza ca aici a existat o biserica romanica, anterior bisericii actuale, care este o biserica sala cu cor cu inchidere dreptunghiulara. Zidurile sunt sprijinite pe contraforturi. Bolta deasupra salii si a corului este semicilindrica cu penetratii si retea de nervuri din caramida, care se sprijina pe pilastri interiori de-a lungul zidului. Corul are bolta in forma de cruce, iar pe 3 laturi ale salii sunt balcoane baroce. In cor se pastreaza un tabernacol din 1504, cu o reprezentare a lui Iisus al Durerii, iar deasupra un arc acolada, flancat de pinacluri. Stranele din cor sunt datate 1503. In turnul clopotnita, care este si turn de poarta, se pastreaza 3 clopote din secolul al XIV-lea – al XV-lea. 

Altarul baroc, datand de la sfarsitul secolul al XVIII-lea, il reprezinta in tabloul principal pe Iisus in templu, flancat de cate 3 coloane corintice. Orga baroca, confectionata de Johannes Hahn, este terminata in 1757, iar impreuna cu balustrada din fata reprezinta o lucrare de arta armonioasa. Amvonul baroc a fost confectionat, in 1781, de Georgius Schuller si pictat de Stephan Valepagi. In 1873, un zid de incinta de 6–7 m a fost demolat aproximativ pana la jumatatea inaltimii. Corul fortificat a avut 3 niveluri, ultimul cu drum de straja si balustrada fachwerk. Acest nivel a fost demolat in 1880, iar acoperisul asezat direct pe zidul corului. 

Pe unul din clopote se afla inscriptia „O REX GLORIAE VENI” (O, Rege al Gloriei, vino!) scrisa cu litere majuscule gotice, iar pe al doilea clopot sta scris cu minuscule gotice „in honore sancti Nicolai benedictus sit huius campagne sanus in nomine patris filii et spiritus sancti amen!…” In mijlocul asezarii s-a construit o cetate fortificata cu palisade. E vorba de o cetate taraneasca cu biserica in incinta, din secolul al XV-lea. Incinta are un traseu aproximativ circular si avea initial trei turnuri. Turnul cel mare este turnul clopotnita fiind in acelasi timp si turnul de intrare. In partea de nord-vest este un turn scund si alungit, iar in partea de nord-est pot fi vazute urmele unui turn mai scund. In anul 1873, zidul de incinta a fost daramat pana la jumatatea inaltimii inititale. Un al doilea zid de incinta, pentru apararea celui vechi, se construieste in 1911. La sfarsitul secolului al XIX-lea, inaltimea initiala a curtinei, de aproximativ 7-8 metri, a fost redusa la 2-3 metri.

Asa ca sfatul meu este sa mergeti sa vizitati si sa admirati si dumneavoastra Turnul cu Ceas de aici din statiunea sibiana Bazna.

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1252 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 14 Noiembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

turnuri cu ceas


S-ar putea sa va intereseze si:

Datand de aproape doua milenii, Baile Herculane reprezinta o zona a carei istorie [..]
citeste si comenteaza
Asculta legendele ascunse in varf de munte si bucura-te de istoria puternic conservata a [..]
citeste si comenteaza
Un oras fara cladiri extraordinare, fara cluburi super de fite, fara agitatia specifica [..]
citeste si comenteaza
Intinderile de vie ce imprejmuiesc Husiul se vad de departe, iar ca sa simti aroma, loc [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Patrate, rotunde, hexagonale Interne sau internationale, Banuti din tari orientale! [..]
citeste si comenteaza
Poezie dedicata intregii echipe FemeiaStie.ro, cu ocazia implinirii a 4 ani de existenta online. [..]
citeste si comenteaza
Organizatiile si asociatiile ecologiste trag un semnal de alarma, anuntand ca „populatia de ton [..]
citeste si comenteaza
Poezie despre ceas, timp, timpuri. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate