Comparativ cu clorura de sodiu: saline in Romania
Clorura de sodiu (NaCl) este ceea ce cu totii avem in bucatarie si punem in mancare, adica sarea despre care multi dintre noi nu stim chiar asa de multe lucruri, tinand cont de frecventa cu care o folosim! Si fiindca pe FemeiaStie s-a scris deja un articol despre Salina Praid, dar si despre Salina Slanic , iata ca este timpul sa le comparam tehnico-turistico-economic.
Nu, nu, articolul prezent nu este o lectie de chimie, ci (spre surprinderea unora) un articol comparativ intre doua surse de sare turistice: Salina Praid din judetul Harghita si Salina Unirea din Slanic-Prahova! Aceasta deoarece, de-a lungul anului 2012, am reusit sa vizitez aceste doua saline de pe teritoriul patriei noastre. Asa ca haideti sa incepem:
1) Salina Praid se afla amplasata in localitatea cu acelasi nume din nord-vestul judetului Harghita la granita cu judetul Mures si la numai 8 kilometri distanta de binecuoscuta statiune Sovata. Praid sau Parajd cum ii mai zic localnicii, este atestata documentar inca din anul 1564, iar denumirea localitatii vine din cuvantul "paraj" cu diminutiv, si inseamna mic teren cu iarba sau pasune mica cu iarba. Praid este o comuna care a reusit sa se dezvolte turistic, alaturi de statiunea mureseana Sovata si nicidecum in umbra acesteia.
Salina Praid are siteul oficial aici asdar, voi incerca sa va prezint si date ce nu se afla pe acest site. Taxa de intrare in salina este de 20 de lei pentru adulti si 12 lei pentru copii, elevi si studenti, iar copiii sub 3 ani au acces gratuit. Intrarea se face cu autobuzul, care dupa ce intra pe tunelul salinei si ruleaza aproximativ un kilometru, va va debarca la prima usa de unde veti incepe coborarea printr-o galerie pe niste scari cu trepte de lemn, care scot (atunci cand salina este plina) niste sunete de zici ca trec trupe militare in pas de defilare.
Jos, in salina, la o adancime de aproximativ 110 metri, gasim foarte multe lucruri interesante si unice cum ar fi: muzeul salinei care ne prezinta aspecte din exploatarea si istoria sarii la Praid, capela unde se tin slujbe atat ale bisericii catolice si ortodoxe, cat si ale bisericii reformate, galeria vinurilor cu peste 270 de feluri de vin, a 25 viniculturi din 6 tari europene, locuri de joaca pentru copii, magazine de suveniruri (magneti, carti postale, ceasuri, sare de baie, cristale, etc.) si unitati de alimentatie publica, tabere de creatie artistica organizate periodic, iar lucrarile pictorilor si sculptorilor ajung deseori sa decoreze salina.
Tratamentul din salina Praid este indicat pentru afectiuni ale cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice), iar o cura de tratament completa este recomandat sa dureze 18 zile si recomandabil cu aviz medical si daca nu gasiti cazare direct in Praid, Sovata si Corund - localitatile limitrofe va vor oferi cazarea de care aveti nevoie.
Pentru cei care doresc sa stie, salina Praid ofera spre comercializare si unele produse specifice cum ar fi: sare industriala (pentru drumuri), sare de baie (intr-o gama extrem de mare), pastile de sare (pentru dedurizarea apei), sare gema bulgari (pentru industria chimica, textila si a pielariei), brichete de sare (pentru zootehnie).
2) Salina Unirea este amplasata in statiunea Slanic din partea centrala a judetului Prahova la 38 de kilometri distanta de municipiul Ploiesti. Orasul Slanic este atestat documentar din anul 1658, iar numele localitatii inseamna „sare” in limba slavona si dovedeste inca odata traditia in exploatarea zacamintelor de sare de aici.
Salina Unirea nu are (deocamdata) un site oficial. Spre deosebire de salina de la Praid accesul se realizeaza cu un lift (acelasi de o jumatate de secol) care va va cobori 208 metri sub pamant!! Pretul de biletului de intrare este de numai 14 lei adultii, iar copiii, elevii si studentii 7 lei.
Ajunsi jos veti multumi intai bunului Dumnezeu, ca sunteti vii, dupa coborarea cu zgaltaieli si apoi veti admira pe tavan la mare inaltime secera si ciocanul cu steaua socialismului care va vor reaminti de clasa muncitoare care a lucrat de-a lungul deceniilor aici in mina, dupa care mai departe busturile realizate in sare ale lui Mihai Viteazu, Burebista, Mihai Eminescu, Decebal si Traian, cateva vitrine cu diferite cristale de sare si chihlimbar, multe spatii de joaca pentru copii, terenuri de sport si escalada, baza de tratament care deserveste o mare parte din hotelurile din statiune, unitati de alimentatie publica, magazine si tarabe cu suveniruri.
Anual, aici se desfasoara Campionatul National de Aeromodelism si chiar etape din Campionatul Mondial de Aeromodelism. De asemenea, se organizeaza si tabere de creatie artistica unde artistii se exprima maiestuos, de multe ori operele lor ramanand sa orneze spatiul salinei.
Tratamentul balnear din salina Slanic vizeaza, ca si in cazul salinei Praid, aceleasi afectiuni ale aparatului respirator, iar orasul dispunand de o complexa retea de unitati de cazare va puteti efectua fara nicio problema intreg tratamentul aici.
CONCLUZIE: daca ii vom intreba pe harghiteni, ne vor spune ca Salina Praid este cea mai cocheta si spectaculoasa salina din Romania, dar daca ii vom intreba pe prahoveni, acestia vor spune ca Salina Unirea din Slanic este cea mai extraordinara si fenomenala salina din tara noastra. Adevarul este ca avem o tara superba, care de abia asteapta sa-i descoperim frumusetile sale unice in Europa si chiar in lume, iar eu voi declara salina castigatoare dupa ce voi vedea si Salina Cacica (jud. Suceava), Salina Ocna Dej (jud. Cluj), Salina Ocnele Mari (jud. Valcea), Salina Ocna Mures (jud. Alba), Salina Targu Ocna (jud. Bacau), Salina Turda (jud. Cluj) si fiindca va vad pe toti deja uimiti de cate comori avem in tara noastra, nu voi face vreo gluma „nesarata” si voi incheia chiar acum acest articol.
Sa auzim numai de bine si sa ne vedem cu totii in vizita sau la cura balneara, in oricare salina!
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 02 Februarie 2013
cele mai frumoase saline din romania, salina praid, salina unirea slanic prahova
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi