Fericirea - mit sau realitate?

,,O zi de fericire, un an de lacrimi cere’’, spunea acum mai bine de 1000 de ani, filozoful, matematicianul si poetul Omar Khayyam. De atunci si pana in zilele noastre, fericirea a reprezentat o problema de studiu a filozofiei. La ce concluzie s-a ajuns?

 

Ce este fericirea?

Conform dictionarului de psihologie, fericirea este ,,o stare deosebita de implinire a ceva ce s-a realizat si a provocat un succes neasteptat sau mult asteptat sau asteptat tensionat. Se manifesta ca o stare euforica incarcata de trairi intense ce nu numai ca provoaca un fel de traire recuperatorie puternica, ci si o energizare, o stare de receptivitate si toleranta, cresterea dorintei de a face ca si altii sa fie fericiti."

Fericirea este o euforie de moment pe care cu totii o simtim ocazional, fie cand suntem foarte multumiti de noi pentru ca am realizat ceva extraordinar, fie cand scapam de ceva foarte nasol. Este inutil sa cautam sa fim fericiti, pentru ca fericirea nu este ceva ce se poate obtine. Ceea ce se poate obtine este o stare de multumire si implinire, care va avea ocazional momentele ei de fericire.

Ca sa ne simtim impliniti / multumiti, trebuie in primul rand sa fim sanatosi si sa ne aflam intr-un context de siguranta fizica si financiara. Apoi, trebuie sa facem in mod regulat urmatoarele: ceva fizic, ceva intelectual, ceva social, ceva nou, munca, joaca si sex.

Sigmund Freud a spus despre fericire: ’’Intreaga noastra viata sta sub semnul principiului placerii. Satisfacerea nevoilor noastre nu ne procura decat placere de scurta durata; de aceea, fericirea – ca stare permanenta ori ca ideal atins – nu este posibila.’’

Fericirea in cuvinte simple...

Daca lasam la o parte definitiile stiintifice si filozofii, pentru fiecare dintre noi fericirea este altceva, fiecare o percepem diferit. Nu exista o reteta a fericirii sau a implinirii pentru ca suntem oameni diferiti si ne dorim lucruri diferite. Unii dintre noi se simt fericiti datorita familiei, altii datorita prietenilor, carierei, banilor, statutului social...

Se pare ca fericirea se gaseste in lucrurile simple si marunte, carora tindem sa nu le mai dam importanta: o zi insorita; o intalnire cu prietenii dragi; reusita unui examen; savurarea unei cafele pe o terasa inconjurata de flori si lista poate continua la nesfarsit.

,,Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata... dar in cautarea ei, merita sa alergi toata viata’’... ca o concluzie, poate ca filozofii au dreptate si fericirea nu exista, insa starea de bine, de implinire, de bucurie, exista cu siguranta si se afla in fiecare dintre noi. Nu trebuie sa uitam niciodata sa ne bucuram de lucrurile simple si de oamenii dragi din viata noastra, pentru ca fara ei, lupta nu mai este aceeasi...

Nota obtinuta:
9.7 (3 voturi)
3921 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Mihaela-Rotaru Joi, 24 Martie 2011

Etichete pentru acest articol:

fericirea, citate despre fericire, cum sa fii fericit, fericirea nu exista, mit sau realitate



S-ar putea sa va intereseze si:

Diferentele de mentalitate dintre generatii exista de cand lumea, insa acum sunt mai [..]
citeste si comenteaza
E, dupa cum am vazut intr-un film ceea ce ti se intampla cand tu iti faci alte planuri! [..]
citeste si comenteaza
Cand am uitat oare sa mai credem? Se pare ca multi dintre noi am uitat sa mai credem. [..]
citeste si comenteaza
M-a fascinat intotdeauna povestea „Fata babei si fata mosneagului”. Este o apologie a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pana in 2003, ocupatia de make-up artist nici macar nu exista in Romania. Intensa promovare si [..]
citeste si comenteaza
„Cine spune ca fericirea nu se poate cumpara, o spune pentru ca nu stie unde se vinde”, citeam [..]
citeste si comenteaza
Pe Horia Brenciu il stiu de multa vreme, toti romanii, indiferent de varsta, sex, loc sau [..]
citeste si comenteaza
In calitate de femeie care nu a urat niciodata barbatii si care le-a apreciat intotdeauna [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate