Vacanta de vara, calatorie si spiritualitate

In adolescenta, ca si azi, odata cu venirea verii, tanjeam dupa zilele de vacanta. Desi este mult mai scurta si poarta denumirea de concediu, vacanta nu inseamna doar incetarea pentru scurt timp a activitatilor care ne ocupa cea mai mare parte din viata, ea reprezinta perioada la care am visat tot anul: ore de odihna prelungite, calatorii, mai mult timp pentru pasiunile noastre, ragaz sufletesc pentru meditatie si reculegere.

In cautarea vacantei de demult, cu entuziasm copilaresc, am plecat in zorii unei zile de vineri catre munte si catre Modova noastra incarcata de istorie si spiritualitate.

La 5 dimineata admiram un Bucuresti neaglomerat si invaluit intr-o placuta lumina matinala. Il lasam in urma prada caniculei si haosului de vineri si ne indreptam catre statiunile montane de pe valea Prahovei. Mirosul de fan cosit si murmurul inceputului de zi ne-au animat calatoria pana la prima oprire la Lacul Rosu.

 

Inmarmuriti de frumusete, asezati pe o banca de pe malul lacului am ramas o vreme in tacere. O liniste aproape uitata s-a instalat in suflet si lacrimi de emotie sau bucuria momentului izvorau din ochii care se desfatau de privelisti incantatoare.

 

Jucausi si cu bateriile incarcate ne vedem de drum, urmatoarea oprire fiind la cheile Bicaz. Lasam din nou masina si pornim pe jos printre peretii imensi de piatra. Ne umplem plamanii de aerul curat si benefic si pornim mai departe. Tinem drum intins pana la Piatra Neamt, unde, o data ajunsi, poposim intr-o cafenea draguta, intampinati de atmosfera boema a altor veacuri. Revigorati si racoriti la Cafee Blanche, decidem sa urcam in telegondola si sa admiram orasul de sus. Zis si facut!

Dupa plimbarea pe deasupra cladirilor, promitem sa ne reintoarcem cat mai curand la Piatra Neamt si ne indreptam catre Agapia, catre prima seara de odihna, la pensiunea Maria, intr-un cadru pitoresc si primitor.

 

Am luat cina intr-un foisor din curte si cu putin noroc, dupa o scurta ploaie de vara, ne-am putut bucura de privelistea minunata a unui curcubeu urias, arcuit pe deasupra muntilor si a varfurilor de brazi.

 

Se lasa intunericul peste raiul Lui Dumnezeu din visele noastre si linistea peste sufletele si trupurile noastre vlaguite de atatea frumuseti.

 

Cea de-a doua zi am dedicat-o exclusiv vizitari manastirilor si obiectivelor turistice din imprejurimi. Astfel, dupa trezirea nu foarte matinala, ca doar suntem in vacanta, ne-am indreptat catre manastirea Agapia.

E sambata dimineata si e ceva forfota in preajma lacasului, se consolizeaza intrarea principala in asezamant. Muncitori, maicute, credinciosi si turisti, cu totii se perinda in jur, tacuti si cu un scop precis. In curtea interioara, maicile munceau de zor, unele varuind, altele maturand, altele spaland. Chiar si in biserica se aspira si se sterg sfintele icoane, primenindu-se casa Lui Dumnezeu pentru nasterea Sfantului Ioan Botezatorul de a doua zi.

 

Plecam de la Agapia cu sentimentul romanesc ca in prag de orice sarbatoare trebuie puse la punct si casa si sufletul. Manastirea, cu tot freamatul maicilor, ca niste furnici in portul lor negru, sobru si cast este ca un musuroi maret in care nimeni nu sta degeaba si toti isi stiu menirea.

 

Urmatorul obiectiv: manastirea Sihla.

Drumul prin padure, peisajele neintinate sub razele de soare ale primei parti a zilei ne capteaza cu totul frecventa sufleteasca si patrundem intr-o lume spirituala, descatusata de orice constrangeri.

La Sihla ajungem in timpul slujbei si ne asezam cu sfiala la intrarea in sfanta biserica. Ne reculegem pret de cateva minute, dupa care pornim nerabdatori sa aflam pestera Sfintei Teodora. Odata ajunsi la scobitura in stanca, unde sfanta si-a petrecut cea mai mare parte din viata, o emotie noua, adanca pana la lacrimi, ne invadeaza inimile pe care le stim impietrite. Nu indraznim nici sa respiram, doar ingenunchem in fata icoanelor din interiorul micutei pesteri si ne abandonam trairilor interioare mai intens resimtite decat oriunde.

 

De la pestera, urmam potecuta si ne reintoarcem la Sihla. Avem ocazia sa schimbam cateva vorbe cu un tanar monah care ne indruma sa cumparam doua carti extrem de utile crestinului, amandoua ale parintelui Tanase de la Valea Plopului: “Tinerii la rascruce” si “Sotul ideal, sotia ideala”. De asemenea, primim si cateva informatii – repere: sa evitam orice vaccin, mai ales cele administrate copiilor, sa cercetam “Ingerul digital”, sa traim cat mai sanatos etc. Si primim si o lista cu tincturi naturiste pentru o multitudine de afectiuni.

 

Luam binecuvantare si plecam mai departe in pelerinajul nostru catre manastirea Secu si manastirea Sihastria, pe urmele parintelui Cleopa.

 

Pana in amurg reusim sa vizitam si urmatoarele obiective: zimbraria “Dragos Voda”, casa de vacanta a lui Mihail Sadoveanu, manastirea Neamt, casa memoriala “Ion Creanga” si muzeul tematic, dar si maiestoasa cetate a Neamtului.


Catre finalul zile, franti de oboseala, ne retragem intr-un cadru select si intim la Balad’Or.

 

Duminica, de nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, mergem la slujba la manastirea Bistrita, zidita de Alexandru cel Bun in 1406.

Masa de pranz a luam la hotelul plutitor pe lacul Izvorului Muntelui, dupa care ne indreptam catre statiunea Durau si o dupa amiaza de odihna.

Ne desfatam privirea si sufletul cu alte negraite frumuseti din drumul nostru, oprind oriunde peisajul ne rapeste atentia si glasul.

Ajunsi la Durau ne cazam la vila Agnes, pe malul unui parau de munte. Ne cocotam pe-un deal din fata vilei si, tolaniti ba in iarba, ba intr-un leagan de lemn, petrecem miezul zilei admirand florile de sanziene chiar de sarbatoarea lor.

 

La vecernie urcam la manastirea Durau, asezandu-ne din nou sufletele pe lespezile odihnei si cugetarii la cele sfinte.

 

Luni dimineata pornim pe drumul catre casa, inca in spiritual vacantei, pe care o vom asterne in minte si in inima pe un piedestal al neuitarii.

Vacanta, pelerinaj, weekend prelungit- necesitatile spirituale n-ar trebui neglijate! Sa nu uitam ca nu avem decat o viata si o sansa de a ne agonisi vesnicia!

Nota obtinuta:
10 (16 voturi)
5550 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Raluca-Burcea Vineri, 27 Iulie 2012

Etichete pentru acest articol:

pelerinaje in Moldova, manastiri in Moldova, destinatii turistice


S-ar putea sa va intereseze si:

Biserica Sfintei Manastiri Voronet, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost [..]
citeste si comenteaza
Multi dintre cititorii rubricii “Pelerinaje” ne-au cerut detalii si amanunte despre [..]
citeste si comenteaza
Foarte putina lume stie de existenta, in satul Prepa-Rusani, din comuna Colceag, judetul [..]
citeste si comenteaza
Manastirea este situata in satul cu acelasi nume, pe valea paraului Sucevita, la o [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Bunica a fost cea care m-a dus de mica la biserica. In familie atmosfera era adesea tensionata si [..]
citeste si comenteaza
Acum ca valul naprasnic de caldura s-a napustit asupra noastra inrobindu-ne si sleindu-ne de puteri [..]
citeste si comenteaza
“Imparatia Mea nu-i din lumea aceasta” zis-a Domnul lui Pilat acum 2000 de ani cand se [..]
citeste si comenteaza
Despartirea de cei pe care ii iubim este foarte grea, iar uneori dureaza pana ne refacem spectrul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate