Biserica Sfantul Nicolae, una dintre cele mai vechi biserici din Maramures
Bogdan Voda a fost voievod al Maramuresului si domnitor al Moldovei. Este considerat a fi intemeietorul tarii Moldovei, ca stat de sine statator ce avea capitala la Baia.
S-a nascut in comuna maramureseana Cuhea si a fost unchiul viitorului mare domn al Moldovei Stefan Cel Mare. Totusi, pentru a nu crea confuzie cu plasarea acestui articol la rubrica “Pelerinaje” ne oprim aici cu lectia de istorie si va vom povesti in continuare despre biserica Sfantul Nicolae din comuna maramureseana Bodan Voda, mai ales ca redactia FemeiaStie.ro a avut un redactor detasat (in interes de serviciu), chiar la fata locului si i s-a trasat ca sacina prioritara realizarea unui material informat si documentat chiar de la fata locului.
Localizare biserica
Localitatea Cuhea a purtat aceasta denumire, secole la rand, pana in anul 1970 cand autoritatile si localnicii, spre a-si arata recunostinta fata de inaintasul lor, vor schimba numele comunei in Bogdan Voda. Aici, in aceasta comuna maramureseana, exista o biserica seculara (1718) care poarta hramul Marelui Ierarh Nicolae si care este principala atractie turistica a localitatii.
Spre deosebire de majoritatea bisericilor maramuresene, care se afla de regula pe coline, biserica Sfantul Nicolae se afla amplasata in mijlocul satului, mai exact undeva in mijlocul cimitirului vechi. Peretii sunt construiti din barne cioplite, fara decoratiuni, singura exceptie fiind franghia rasucita sculptata, care inconjoara biserica. Peretii interiori au fost pictati undeva in anul 1754 la comanda ctitorului nobil Vasile Sapantan. Bisericuta de lemn a fost declarata monument de abia in anul 2000, prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national. Ca si vechime, biserica Sfantul Nicolae, este cea de-a 4-a in ordine cronologica din intreg Maramuresul istoric banuindu-se ca de fapt chiar inainte de reconstructia ei in 1718 (biserica initiala a fost arsa de cotropitorii tatari in 1717), aici ar fi fost un lacas ortodox cu acelasi hram construit undeva in secolul al XIV-lea, insa neexistand inscrieri care sa dovedeasca acest lucru, totul a ramas la nivel de ipoteza.
Cea de-a doua biserica
Intre timp, locuitorii din Bogdan Voda au inaltat langa biserica de lemn o alta biserica mult mai impunatoare, cu scopul declarat de a-si proteja bisericuta seculara din lemn. De altfel, in anul 2006 aceasta a intrat intr-un amplu proces de reconsolidare, restaurare si conservare, iar la momentul actual bisericii i s-a redat stralucirea de odinioara, mai ales ca pentru restaurarea icoanelor s-au utilizat vopseluri, preparate ca acum 3 secole, facute din plante si ierburi speciale (adica eco, am glumit eu cu parintele paroh care ne prezenta bisericuta).
Foto de: Robert Codescu
Tocmai de aceea autorul acestui articol va recomanda tuturor, atunci cand veti ajunge in aceasta zona spectaculoasa a tarii, care cu mandrie o numim Maramures, nu ratati o vizita aici la spectaculoasa bisericuta seculara Sf. Nicolae din comuna Bogdan Voda si va asiguram ca veti ramane cu amintiri de neuitat!
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
biserici in maramures, biserici
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa