Manastiri in Romania, jud. Prahova - Manastirea Parepa

Foarte putina lume stie de existenta, in satul Prepa-Rusani, din comuna Colceag, judetul Prahova, a manastirii Sfanta Treime, asadar iata detalii, informatii si poze despre acest sfant lacas.

 

O istorisire impresionanta

Cel mai mult m-a fascinat povestea (despre fecioara de la Parepa) pe care o stiam si pe care localnicii ti-o vor povesti intotdeauna cu fascinatie si evlavie. Dar fiindca v-am starnit curiozitatea, haideti sa o relatez in cele ce urmeaza: Maria Petre s-a nascut in anul 1923, pe data de 22 septembrie, in satul Parepa-Rusani (jud. Prahova). Cand avea doar 12 ani, pe 29 august 1935, de Ziua Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul, a avut loc minunea. Maria Petre povesteste ca-n timp ce se juca cu alti copii i s-a facut sete. Atunci i-a spus prietenei sale: „Eu dau o fuga sa beau putina apa din casa“. Cand cobora dealul, indreptandu-se spre casa, a vazut pe cer „ca un val de vata alba, care parca alerga odata cu mine", si nu numai atat, ci parca si cobora anume dupa ea si spre ea. Ea s-a oprit din fuga si s-a uitat in jur: tot cerul era albastru si senin, fara de niciun alt nor in afara de acesta alb, care chiar cu-adevarat spre ea cobora! Speriata, a inceput sa fuga si mai tare catre casa. Nu mai stiam in ce parte sa o ia, a vrut sa tipe, sa strige dupa ajutor, insa norul s-a apropiat iute de ea si a cuprins-o cu totul in el, in apropiere de lac. A cazut in genunchi, moarta de frica, tremurand si scancind; a plans de-a binelea!. Atunci s-a infaptuit minunea. In fata copilei statea un barbat luminos, cu ochi albastri si barba alba. „Avea o fata de-o blandete nemaivazuta" - scrie in memoriile ei Maria Petre. Era cu totul si cu totul imbracat in albul acelui nor, inconjurat de ingeri si de porumbei care zburau. Apoi, un glas bland i-a vorbit fetei: „Nu te teme, fiica fecioara Marie, Eu sunt Tatal Ceresc Dumnezeu si te-am ales sa spui oamenilor Cuvantul Meu. Ai auzit de Dumnezeu?“. In timp ce copila, speriata, plangea si radea in acelasi timp, glasul i-a mai spus: „Veti ridica o biserica ortodoxa crestina intru Slava Mea si pentru pomenirea celor adormiti. Dar aceasta biserica nu se va face curand, caci va veni peste voi prigoana comunista, si abia dupa aceea, cand va veni timpul libertatii si cand toti oamenii se vor intoarce la Mine cu inima curata. Iar tu nu vei muri pana ce nu vei ridica aceasta biserica si vei vedea-o terminata“.

 

Cum s-a inaltat sfanta manastire?

Lucrarile de constructie a manastirii au inceput in anul 1941, insa dupa cel de-al doilea Razboi Mondial au sistat orice activitate de constructie. Dupa terminare razboiului undeva in anul 1946 au fost reluate lucrarile la constructia manastirii, de aceasta data (asa cum se proorocise) regimul comunist a fost cel ce a intrerupt lucrarile. Dupa Revolutia din ’89 lucrarile au fost reluate, iar in anul 2001, prin decizia Consiliului Eparhial a fost infiintat Schitul Parepa, ca asezamant monahal de calugarite, de sine statator, iar un an mai tarziu, acesta a dobandit statutul de manastire cu hramul “Sfanta Treime”, iar biserica mare avand hramul “Izvorul Tamaduirii” si paraclisul “Sfantul Nectarie”.

 

Notari personale de la fata locului

Cand am ajuns eu la Manastirea Parepa m-a uimit un anunt pe poarta manastirii: “Pescuitul in Sfanta Manastire este interzis”! Eu - care sunt paralel cu pescuitul si orice preparat din peste - am zambit, dar dupa ce am intrat in curtea manastirii am vazut undeva in spatele lacasului un lac care incepea exact dupa gardul manastirii. Atunci am inteles mesajul din anunt.

 

Informatii utile - cum se ajunge la manastire?

Ca si distante rutiere, manastirea Parepa este situata aproximativ asa: Mizil-15 km; Ploiesti-36 km; Urziceni-30km Buzau-52 km; Bucuresti-80 km.

 

Pentru mai multe detalii, aveti aici site-ul oficial al manastirii, dar trebuie sa stiti ca, de asemenea si celalalt link pe care il veti gasi online pe platforma Blogger a celor de la Google  este tot un link oficial, fiind de altfel primul care a povestit online despre aceasta superba manastire prahoveana pe care va invit sa o vizitati si dumneavoastra!

Nota obtinuta:
9.8 (17 voturi)
5375 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 03 Octombrie 2012

Etichete pentru acest articol:

manastiri romania, manastiri prahova


S-ar putea sa va intereseze si:

Toata lumea vorbeste numai de Biserica Domneasca si Manastirea Caraiman, atunci cand [..]
citeste si comenteaza
Avand hramul Acoperamantul Maicii Domnului, manastirea Dorna Arini se afla amplasata (asa [..]
citeste si comenteaza
Va scriu astazi despre unul dintre lacasurile de cult din Prahova devenit celebru [..]
citeste si comenteaza
Manastirea Sfanta Maria se afla in orasul Techirghiol (recunosc ca am fost FOARTE [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Amplasata in plin centrul statiunii Vatra Dornei si beneficiind de un cadru natural de mare [..]
citeste si comenteaza
Casatoria, nasterea unui copil, absolvirea unei facultati, achizitionarea unei case, o slujba buna [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am tot vorbit despre colectii si colectionari, m-am gandit sa abordam si o alta latura a [..]
citeste si comenteaza
Iata o lista completa cu lacasele de cult din judetul Prahova. Lista reprezinta un rezumat al [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate