Iudaismul, mica introducere
“S-a estimat ca o treime din civilizatiile noastre de Vest poarta marcile sale de origine evreiasca … impactul real al evreilor antici se afla in masura in care civilizatia occidentala a preluat unghiul lor de viziune asupra vietii radicand intrebarile cele mai profunde.” Huston Smith.
Scurta istorie
Iudaismul este religia evreilor, numarand in zielele noastre 14 milioane de evrei, iar alti 3,5 miliarde de oameni care urmeaza un sistem de valori si convingeri direct influentate de iudaism (crestinism, islamism). Aceasta religie dateaza din sec. XVIII – finalul sec. XVII i.Hr, originile avandu-le in Orientul Apropiat in Mesopotania, Canaan si Egipt. De asemenea aceasta poate fi condiderata cea mai veche dintre religiile monoteiste, avand ca idee centrala credinta intr-o singura divinitate, Dumnezeu, si negarea oricarui alt zeu, evreii fiind profetii cu care Dumnezeu vorbeste. Iudaismul este cunoscuta si sub numele de religie mozaica datorita principalului profet evreu, Moise, fiind considerat unificatorul triburilor evreilor, salvandu-i din captivitatea egipteana, iar tot el fiind cel prin care Dumnezeu a trimis legile.
Cartea sfanta
Biblia evreiasca sau Vechiul Testament este impartita in Torah (cele cinci carti ale lui Moise), Neviim (Proorocii) si Ketuvim (Psalmii). Torah este termenul intalnit des in literatura rabinica pentru a desemna intreaga Biblie. Aceasta, pe langa scrierile religioase, contine de asemenea si 613 porunci, printre care si cele 10 porunci elementare, explicate in Talmud, text central al iudaismului, sub forma de culegere de comentarii rabinice ale Torei.
Sinagoga
Casele de intrunire a evreilor pentru rugaciune si studiu sunt, de peste 20 de secole, sinagogile, care sunt asemanatoare parohiilor crestine, fiind conduse de rabini. Sinagogile, sunt destinate celebrarii cultului mozaic, iar primele constructii dateaza din perioada cuceririi Palestinei de catre romani, in vremea aceea fiind conduse de carturari, iar din sec.XI conduse de rabini ce aveau functii religioase, dar si administrative si juridice in comunitatea iudaica. In zilele noastre orice asezare poate sluji drept sinagoga cu conditia sa fie orientata spre Ierusalim, sa nu fie acoperita de alta constructie si sa contina un anumit numar de obiecte de cult. Din constructia sinagogii, face parte si chivotul sfant, altarul unde intotdeauna se va gasi Tora si o lumanare care arde vesnic.
Rabinul
Rabinul (inseamna dascal, maestru) este indrumatorul religios al comunitatii evreiesti, ocupandu-se de toate ceremoniile sinagogale si familiale. Rabinii, au infaptuit o lista cu 39 de munci interzise in comunitate, aceasta fiind o urmare a Shabat-ului, care este ziua sfanta de odihna. Aceastea au fost considerate un legamant fata de Dumnezeu, scopul listei fiind de a elibera omul de robie si goana dupa bogatie.
Tora, sinagoga si rabinul cele mai importante trei elemente in iudaism. Pornind de la acestea si aruncand o privire la aceasta religie, cu siguranta vom descoperi o lume complexa, plina de traditii si sarbatori divine, care au ca scop imbunatatirea conditiei umane, promovarea ideii de comunitate si familie.
Luisa Stefan
Postat de: FemeiaStie Marți, 16 Martie 2010
iudaismul, evreii, sinagoga, rabinul, tora, cartea sfanta, civilizatii, religii vechi, monoteismul
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?