Taina Botezului
Sfanta taina a botezului este slujba prin care un om devine crestin, iertandu-i-se pacatul stramosesc si toate pacatele personale pe care le-a facut pana in momentul botezului (in cazul celor care sunt botezati la maturitate). Prin botez, viitorul crestin primeste numele unui Sfant ocrotitor, dar si un ingeras pazitor, el dobandeste permisiunea participarii si la celelalte Sfinte Taine.
Semnificatia cufundarii
Micutul este scufundat de trei ori in cristelnita, acest lucru simbolizand intrarea in mormant a Mantuitorului timp de trei zile si invierea cu cei drepti aflati in iad de la Adam si Eva pana la moartea Sa. Astfel, botezul reprezinta invierea noastra la viata spirituala, la unirea cu Hristos.
Iisus ne vorbeste despre botez
Pentru mantuirea sufletului nostru botezul este absolut necesar. Insusi Mantuitorul Iisus Hristos ne vorbeste despre importanta botezului : « de nu se va naste cineva din apa si din Duh Sfant nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu » (Ioan 3, 5), iar pe Sfintii Apostoli ii trimite poruncindu-le : « mergand, invatati toate neamurile botezandu-le in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh » (Matei 28, 19). Iisus Hristos se lasa botezat in raul Iordan de Sfantul Ioan Botezatorul, desi era fara de pacat, ca exemplu pentru noi si ca sa nu se indoiasca nimeni de necesitatea primirii acestei Sfinte Taine pentru mantuire.
Botezul se savarseste pentru fiecare om o singura data in viata si are caracter irepetabil.
Formula botezului
Pentru a fi valabil, un botez trebuie facut in numele Sfintei Treimi, rostindu-se formula botezului : « Se boteaza robul sau roaba lui Dumnezeu (se rosteste numele) in numele Tatalui, amin (se face prima cufundare) si al Fiului, amin (se face a doua cufundare) si al Sfantului Duh, amin (se face a treia cufundare) « .
Felurile botezului :
• Botezul savarsit de preot in Sfanta Biserica;
• Botezul de necesitate pe care il poate face orice crestin (barbat sau femeie botezati) daca exista pericolul ca cineva sa moara nebotezat, pentru acest tip de botez este suficienta rostirea corecta a formulei botezului;
• Botezul sangelui se efectueaza in cazul martirilor care au murit marturisindu-l pe Hristos si cazul copiilor avortati care sunt botezati de insusi Dumnezeu, sangele varsat fiindu-le apa a botezului si dovada a dorintei de unire cu Dumnezeu ;
• Botezul dorintei daca cineva este izolat si aproape de moarte si nu are pe cine sa roage sa-l boteze, marturia sufletului sau ii cere lui Dumnezeu sa-l boteze.
Nu se pot boteza…
Fiintele fara suflet, copii avortati si cei nascuti morti nu pot fi botezati.
Postat de: Nicoleta-Curelea Luni, 05 Iulie 2010
botez, taina, copil, crestin
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?