Atemporalitatea prin sentiment

Multe persoane sunt preocupate, în mare, de aspectul acesta al nemuririi. Unele persoane acced spre istorie, ca fiind calea desăvârşită de a nu fi uitat. Alte persoane merg pe calea ştiinţelor sau a cercetării, în ideea că lucrările lor vor da glas, prin timp, numelui lor. Câteva persoane intră în politică şi ajung atemporali prin diverse fapte, poziţii ocupate sau instituţii clădite.

Fiecare om, încă de la începutul carierei, gândeşte că "trebuie" să rămână în istorie pentru că altfel, de ce s-ar mai chinui atât? Poate nu toţi recunosc acest lucru, dar, undeva, în subconştient, această dorinţă prinde putere odată cu înaintarea în vârstă.


Triburile amerindiene, care au o cultură mult mai vastă decât a albilor, consideră că fiecare om este atemporal prin spirit şi nu prin fizic. Aceştia consideră că noi beneficiem de un permis de staţionare pe pământ, permis dat cu o condiţie - la moarte, toată energia ta revine pământului -, iar spiritul continuă să dăinuie în alt trup, oricare ar fi acela.

Noi, albii, punem preţ pe ce rămâne după noi ca materie, gândire, legământ şi, în concepţia amerindienilor, asta ne împiedică să trăim cu adevărat. Ei - o parte din triburi, nu toate - consideră că sentimentul este ceea ce-ţi conferă nemurire. Sentimentul armoniei este ceea ce îi consacră pe aceştia în istorie.

Popoarele noastre nu au putut niciodată să trăiască în armonie din cauza acestui lucru. Noi dorim putere, noi dorim glorie, noi dorim şi dorim. Dar, ce oferim în schimb? Bani, instituţii, violenţă, lucruri materiale, în general.

Popoarele amerindiene, după moarte, nu lasă nimic material în urma lor pentru că familia este ceea ce oferă ei în schimbul traiului pe pământ.

Triburile Apache, Hopi sau Navajo cred că sacralitatea umană rezidă în comuniunea cu natura. Ritualurile lor sunt în numele munţilor, a soarelui, a apei, a focului şi a vieţii. Comportamentul lor nu este limitat de norme peste norme, ci este limitat de bunul-simţ moştenit din generaţie în generaţie. Frica lor nu constă într-o entitate, care cere obedienţă şi credinţă oarbă, care-i va pedepsi dacă încalcă o cutumă, ci constă în a nu ofensa pământul. Ei cred într-o punte a naturalului cu a supranaturalului, o punte care trebuie tratată cu respect şi dragoste.

Triburile Quechan, Yumans cred că visele sunt cele care oferă putere şi înţelepciune omului. Visele trebuie tratate cu importanţă şi cu seninătate. Popoarele noastre consideră visul o manifestare a inconştientului - ceea ce este adevărat conform cercetărilor de după Freud şi Yung -, dar nu meditează asupra lui. Creierul este o nebuloasă încă nedescoperită. Un vis poate aduce cu sine o multitudine de semnificaţii, pe care albii nu le iau în seamă. Ceea ce, în concepţia Quechan, este o nerozie fiindcă prin vis, strămoşii noştrii transmit mesaje importante despre viitor, care trebuiesc desluşite neapărat. Sentimentul miraculosului este ceea ce i-a păstrat pe aceştia în istorie.

Triburile Bella Bella îşi încredinţau toată cunoaşterea, tot respectul şi toată dragostea pentru viaţă în dans. Nu sunt singurele triburi cu specific în dans, dar sunt cele mai reprezentative, deoarece aceştia aveau dansuri pentru orice şi pentru oricine de pe orice parte a lumii (cer, pământ, lumea de dincolo, neant). Sentimentul dansului este ceea ce i-a păstrat în istorie.

În fine, multitudinea credinţelor amerindienilor alcătuiesc o teză vastă de studiat. Multe moduri de viaţă şi diete de-ale lor pot fi aplicate albilor. În definitiv, amerindienii au ajutat coloniile să supravieţuiască iernii, şi nu invers. Şi, toate acestea datorită sentimentului de solidaritate şi prietenie.

Pentru atingerea atemporalităţii prin sentiment, o cură străveche amerindiană se recomandă:

- Un program normal de 8 ore de somn

- Câteva zeci de minute de relaxare mentală prin efort fizic

- Respectarea liniştii dimineţii şi revizuirea viselor, de peste noapte, pentru a înţelege ce doresc străbunii să-ţi transmită

- Respectarea semenilor

- Respectarea naturii

- A dansa pentru tine şi univers

- Acceptarea iubirii în sufletele voastre

- Preţuirea familiei

- Preţuirea prieteniei şi a spiritului

 

Aceasta este reţeta sumară a amerindienilor, prin care aceştia au rămas în istorie. Şi este o reţetă care vă poate oferi şi vouă un loc... undeva.

Nicoleta Dumitraşcu

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
7491 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 10 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

atemporalitate, sentiment, amerindieni, solidaritate, prietenie, dans, cunoastere, cer, pamant, ritualuri, triburi, familie, energie, armonie, credinta, natura, iubire, suflet, spirit


S-ar putea sa va intereseze si:

Plecarea dintre noi a unei persoane dragi poate fi un motiv de reala tristete, care ne [..]
citeste si comenteaza
Sfanta taina a botezului este slujba prin care un om devine crestin, iertandu-i-se [..]
citeste si comenteaza
Din momentul in care femeile au inceput sa se emancipeze, societatea a intrat intr-un [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca muzica iti atinge sufletul, si stim cu totii ca asa este. Cu puterea de a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Sub influenta filmelor americane si a visurilor pe care si le face orice student la drept, [..]
citeste si comenteaza
Catalog imagini posete, incaltaminte si bijuterii Revelion 2012. Ce ne propun marii designeri [..]
citeste si comenteaza
Remedii antiaging? Dar care sunt cauzele imbatranirii. Cu siguranta fiecare dintre noi, mai ales [..]
citeste si comenteaza
Timp de pregatire: 45 min Numar de portii: 3 portii [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate