Tipuri de miere de albine si proprietatile lor
Ce tipuri de miere sunt? Ce este mierea de albine? Este produsul apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup.
Clasificarea mierei de albine
► miere de flori (florala) provenita din prelucrarea nectarului si polenului cules de albine din florile plantelor melifere;
► mierea de mana (extraflorala): provenita de pe alte parti ale plantei, in afara de flori; poate fi de origine animala sau vegetala;
► mierea monoflora provenita integral sau in mare parte din nectarul florilor unei singure specii;
► mierea poliflora: provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante;
Mierea, in functie de consistenta, poate fi :
► lichida (fluida)
► cristalizata (zaharisita)
Principalii componenti ai mierii sunt:
► substante zaharoase: glucide si dextrine
► substante nezaharoase: in cantitati mici, dintre acestea cele mai importante sunt fermentii
► elemente minerale: sodiu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, clor, sulf, siliciu
► microelemente: galiu, beriliu, vanadiu, zirconiu, titan, plumb, staniu, nichel, argint
Continutul de microelemente ale mierii este similar cu cel al sangelui uman, ceea ce face ca sa fie usor de asimilat de catre organism.
► vitaminele hidrosolubile: vitamina b1, b2, b6, PP, b12, c, rutina, acidul ascorbic, acidul pantotenic
► vitamine liposolubile: vitamina K, provitaminele A.
Mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut.
Principalele sortimente de miere
Pe langa efectele generale ale mierii, exista si proprietati particulare ale acesteia in functie de provenienta sa.
► mierea de mana: este obtinuta de pe frunzele de fag, frasin si stejar. Are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizeaza eliminarea toxinelor din corp;
► mierea de tei: are aroma cea mai placuta si cea mai puternica dintre toate tipurile de miere. Este recunoscuta drept calmant psihic, somnifer, anafrodiziac.
► mierea de floarea soarelui: este la polul opus fata de cea de tei. Are proprietati tonice psihice si tonice generale, este afrodiziaca, stimuleaza imunitatea.
► mierea de salcam: se pastreaza lichida in mod natural fiind foarte bogata in fructoza. Are proprietati calmante psihice, calmant gastric, stimulent pentru activitatea cardiaca.
► mierea de brad si de alte conifere: este foarte rara, randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietati exceptionale asupra plamanilor si sistemului respirator, beneficiind de proprietati antiinfectioase, antitusive si expectorante atunci cand este consumata cu tot cu fagure, bronhodilatatoare.
► mierea de zmeura: regleaza activitatea ovarelor, este reintineritoare, previne aparitia unor afectiuni ca osteoporoza, sclerodermia.
► mierea de menta: se foloseste ca antitusiv, bronhodilatator, calmant gastric, analgezic, antispastic, usureaza digestia, combate balonarea;
► mierea de trifoi: are actiune diuretica foarte buna ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi, actiune estrogena, ajutand la fixarea calciului in oase, la femei favorizeaza accentuarea caracterelor feminine si are efect intineritor puternic;
► mierea de mac: are efect somnifer, antispastic si anafrodiziac;
► mierea poliflora: este considerata in general cel mai complex tip de miere ca actiune terapeutica, ea ingloband nectarul de la cateva zeci de specii de plante medicinale si imprumutand ceva din proprietatile terapeutice ale fiecaruia dintre ele.
Principalele proprietati terapeutice si curative ale mierii
1. Antibacterian si antimicrobian: mierea contine mici cantitati de apa, grasimi si proteine, are un PH relativ mic, bioflavonoidele aflate in miere au efect antibacterian direct;
2. Este un agent antioxidant in alimentatie: oxidare scazuta in alimente = o nutritie mai buna;
3. Curativ si depurativ: ajuta mecanismele de detoxifiere ale organismului, mierea contine fructoza care ajuta in mod direct mecanismele energetice ale ficatului;
4. Energizant si nutritiv: fructoza continuta in miere creste nivelul energiei si ajuta pancreasul si ficatul sa functioneze mai bine; aceste organe vor produce mai mult suc digestiv;
5. Biostimulator: furnizeaza cea mai buna energie pentru celulele vii.
6. Laxativ - mierea atrage apa, regleaza flora intestinului gros;
7. Stimuleaza anabolismul - calmeaza sistemul nervos, acesta ajuta la regenerarea si crearea unor tesaturi normale,noi;
8. Regenerativ pentru tesutul conjuctiv: mierea ajuta la producerea mucopolizaharidelor care sunt componente importante ale tesutului conjuctiv;
9. Tonicardiac - mierea este cea mai buna energie pentru orice muschi, inclusiv pentru inima, care este in primul rand ''pompa musculara''
10. Antiinflamator: este un bun antioxidant, contine flavonoide cu proprietati antiinflamatorii.
Tulburarile de crestere la copii pot fi extrem de eficient prevenite prin consumul sistematic de miere de albine si polen de albine. Ambele produse stimuleaza in mod armonios procesele de crestere si dezvoltare atat la nivel fizic, psihic, cat si mental.
Caria dentara are drept cauza nu doar bacteriile fixate la nivelul smaltului dintilor, ci si anumite tulburari metabolice produse conform mai multor studii de catre consumul de zahar. De la aparitia zaharului in alimentatie, rata aparitiei unor boli ca: diabetul, obezitatea, caria dentara, a crescut exponential. Fenomenul aparitiei acestei probleme consta in inlocuirea completa a zaharului cu mierea de albine.
Contraindicatii consum de miere de albine
► diabetului: mierea contine peste 70% carbohidrati si nu poate fi consumata in cantitati mari de persoanele care sufera de aceasta afectiune;
► alergie: mierea contine peste 1% polenin in compozitie. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu pot manca miere, deoarece chiar si continutul extrem de scazut in polen poate conduce la alergii specifice digestive sau respiratorii;
► copiii sub 1 an - deoarece organismul lor este slab protejat contra diferitelor bacterii prezente in mierea de albine, ce se pot dezvolta in organismul firav al copiilor sub un an. La copiii peste 1 an unde sistemul digestiv este complet format, nu exista pericolul imbolnavirii.
In concluzie, consumati cat mai multa miere, pentru a va mentine un organism cat mai sanatos si cat mai plin de vitalitate!
Un articol de: Anca Dinu
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 07 Februarie 2015
tipuri de miere, sortimente de miere de albine, proprietati miere
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?