Terapia prin lectura
Ce suntem noi fata in fata cu o carte? Despre cum cartea ia fiinta odata ce raportul text-lector a fost creat? Despre infinit, despre experiente stranii la intalnirea cu ,,altfel” de lumi peste care troneaza oameni de hartie, despre moralitate, despre viata si moarte, despre initieri si fantezie.
Referitor la efectele curative ale lecturii asupra sufletului, Mircea Eliade vorbea in Fragmentarium despre faptul ca ,,literatura poate insemna un stimulent urias. Cunosc cel putin o duzina de tineri care si-au intarit sufletele zdrentuite de adolescenta prin lectura Omului sfarsit al lui Papini. Nu e vorba nici de igiena spirituala, ci numai de tehnica prin care omul modern ar putea folosi izvoare necunoscute de energie si de contemplatie, tehnica armonizarii sale cu anotimpurile, cu revelatiile... ” Asadar, lectura este un ritual de intalnire cu misterele cosmosului, e pulverizarea sinelui, e reflectie si reflectare, e oglinda intoarsa cu limpezimile catre propria interioritate. Este explicabil faptul ca, in Antichitate, grecii considerau bibliotecile loc pentru vindecarea sufletului.
Lectura are afecte pozitive asupra starii noastre sufletesti si asupra sanatatii noastre, fapt pentru care biblioterapia are la baza conceptul ca trebuie dezvoltat un limbaj artistic menit sa ofere acces la sentimentele cele mai ascunse, pentru a putea fi apoi exprimate.
Astfel, din punct de vedere al creativitatii, literatura, ca toate artele, contribuie la regasirea echilibrului interior. Terapia prin citit este foarte utila, incepand odata cu perioada copilariei, dar si pentru adolescenti si pentru toti cei ce au probleme in a comunica si a se comunica, in a-si exprima prin cuvinte frustrarile, suferintele, emotiile, chiar si starile de fericire.
Efectul curativ, terapeutic al lecturii este resimtit fizic, psihic si spiritual. O forma a biblioterapiei a fost dezvoltata de psihanalista austriaca Anna Freud.
Iata ca, inteleasa ca o forma de initiere, lectura si biblioterapia incepe sa prinda contur intr-o lume informatizata pana la exces. Nu numai cartile motivationale, ci chiar poezia si proza incearca o repozitionare a omului modern in raport cu lumea in care traieste, dar mai ales in legatura cu sine. Se vorbeste, asadar, ca in Marea Britanie va intra in vigoare programul Carti pe reteta (program guvernametal sprijinit de asociatii medicale impreuna cu librari), program ce consta in prescrierea unor carti (chiar de catre medici) in vederea unui autentic ,,tratament sufletesc”.
Mai exact, anxietatea, depresia, fobiile sau alte afectiuni asemanatoare, pot fi tratate prin lectura, fapt pentru care medicii vor elibera o reteta ce echivaleaza cu un abonament gratuit la biblioteca locala, de unde pacientii isi vor alege lecturile dintr-o serie de de carti special recomandate in functie de afectiunile suferite.
Potrivit cercetarilor, lectura reduce starea de stres cu 67% si cu o treime riscul aparitiei unor boli psihice. Mai mult decat atat, alte cercetari vorbesc de faptul ca lectura este eficienta in tratarea alcoolismului. Totusi, se pare ca biblioterapia nu este insa utila pentru orice afectiune psihica, drept pentru care nu se inregistreaza efecte pozitive in cazul persoanelor cu tulburari cognitive, psihoze, abilitati intelectuale limitate, dislexie.
Asadar, sa ne vindecam sufletul prin lectura, fiindca, asa cum afirma Rui Zink in Asteptarea, ,,o carte serveste ca sa ne protejam de lume”.
Un articol de: Andreea Danila
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 27 Februarie 2013
biblioterapie, suflet, lectura, afectiuni, terapii naturiste
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?