Eternul feminin (I)

Eternul feminin, etern de necuprins, nemarginit, etern infinit ca un nesfarsit desert nisipos cu dune frematatoare, ca un imens ocean cu mari adancimi si piscuri profunde, ca o campie intinsa, manaoasa si roditoare, dar ca toate acestea la un loc, in sensul grandorii si necuprinderii cuvantului "feminin" deoarece am putea spune atat de multe, constatand la nesfarsit ca de fapt nu stim nimic.

Inspiratie divina

O elaborata inspiratie a Creatorului prin ingemanarea totala a atator calitati reale ce isi au originea inca de la Facerea Lumii, ba chiar de mai inainte, pentru ca insusi acel Punct Imobil care pe toate le misca si de la care au plecat necuprinsurile, mai ales acelea pe care mintea umana nu le poate percepe, si-a aplecat Fata asupra femininului. Inspiratia Punctului Imobil de la bun inceput a prevazut ca miscarea universului are ca punct de plecare a toate - Eternul Feminin - si si-a constituit Planul Facerii Lumii plecand de la Prima Intuitie Divina. Insusi Dumnezeu isi are latura Sa feminina, fiind deosebit de sensibil, delicat, ocrotitor a toate, mai ales a fiintelor slabe si lipsite de capacitatea proprie de supravietuire, percepand cum iubeste EL neconditionat atatea fapturi, vedem de fapt si ingemanarea Dumnezeirii cu Eternul feminin si vazand asta, putem percepe exact cam tot, de fapt! Ideea prin care Creatorul si-a construit si consolidat Universul a fost, este si va ramane de complementaritate, polaritate si echilibru dintre cei doi poli aparent opusi, dintre Eternul Feminin si Eternul Masculin. Astfel, daca despre Dumnezeu nu putem vorbi in sens pozitiv despre ceea ce ar putea fi, EL fiind intruparea pozitivismului, in perceptia uman-profana descrierile despre Dumnezeu neputand exista decat in sens negativ, adica despre ceea ce nu este (nu este palpabil, nu este cognoscibil s.a.m.d.). Si, numai prin armonia dintre eternul feminin si cel masculin se poate prefigura Fata nevazuta a LUI, adica numai prin armonia perfect activa se poate contura o mica reprezentare a ceea ce putem percepe despre EL.

Eternul Feminin - intruparea pozitivismului!

Desi, in sens negativ despre Eternul Feminin ca principiu de pasivitate, de receptare, de primire, s-a tot spus in toate vremurile, ba chiar "marii ganditori" ai evului mediu se tot intrebau retoric daca “femeia gandeste?”.  Desigur ca aceia ce au comentat astfel nu aveau cunostintele necesare si nici nu au putut sa-si depaseasca limitele de intelegere pentru aceasta, fiind si o epoca predominant patriarhala, de exterminare din start a oricarei posibilitati de egalitate dintre femeie si barbat, afirmau din start ceva negativ si nu-si mai bateau capul. De altfel, cam ca in toate epocile....esentialmente patriarhale. De fapt, niciodata nu s-a reusit a se percepe exact, chiar daca eternul feminin doar in aparenta este pasiv, din aceasta "pasivitate" germinand Viata si Binele, din aceasta "receptare" rezultand tot ceea ce-i Frumos, deoarece numai aceaste atitudini caracteristice Feminine sunt raspunzatoare de viitoarele fapte de toata maretia, grandoarea si trainicia! Eternul Feminin se aseamana de multe ori unui ganditor in stare de meditatie, care desi pare ca nu face nimic, totusi pe toate le face! Receptarea si primirea poate fi intr-adevar atunci cand nu accepta raul si primeste doar Binele, cand nu accepta defaimarea finite umane, dar propaga demnitatea, cand respinge ceea ce nu-i face placere, dar isi insuseste numai Frumosul, transformand tot in ceva extraordinar de bun, mai delicat, mai stralucitor, mai suav, mai sus decat le-a primit, mai aproape cer si de Dumnezeire. Toate acestea le face, insa, printr-o extraordinara discretie si modestie!

 

Eternul feminin - contributie majora la Planul Creatiei

Eternul feminin mentine astfel o perpetua armonie umana pe care, de multe ori, o trecem cu vederea. Intocmai, aceasta armonie divina rezultata din gratia Eternului Feminin, devine atat obisnuita prin esenta lucrurilor cotidiene incat este complet invizibila, asemeni Gratiei Divine! Sigur, ceea ce vedem insa, este ca participa efectiv la actul Creatiei ciclic-vesnice. Inca nu suntem si totusi incepem sa fim printr-o mica idee a eternului feminin. Inca nu suntem, insa parca existam deja, plecand de la surasul unei idei de 'a fi'. Si, dintr-o dorinta, din strafundurile pozitive a adancimilor etern-feminine germineaza apoi o valoare, o victorie, o viata in fond! N-am aparut inca, nu stiu ce este viata si nu stiu de existrenta-mi proprie macar, dar traiesc printr-o conditie legala a naturii - Iubirea neconditionata si nemasurata - o copie mare a Iubirii Creatorului pe pamant. Traiesc insa, dar intr-o armonie naturala, preumana, apoi expulzat din aceasta nu ma stiu pe mine deloc, in mod direct, decat mai tarziu, dupa ce am facut cunostinta cu acest etern feminin, cu aceasta mare necuprinsa de daruire totala! Reversul medaliei il stim cu totii, tocmai cand lipseste cu desavarsire.

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
9.2 (32 voturi)
7367 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 29 Mai 2012

Etichete pentru acest articol:

etern feminin, esenta femeii, ce este femeiaS-ar putea sa va intereseze si:

Bucuria de a fi tu insati este nemarginita. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca [..]
citeste si comenteaza
Nu ne-am mai vazut de 2 luni, chiar nu am avut timp, nu am cand sa ajung la sala, vin [..]
citeste si comenteaza
Imparte sentimente sincere si frumoase si evita sa mai asculti discutiile in care [..]
citeste si comenteaza
Timpul este ireversibil, o stim cu totii. Sa rezolvi mereu tot ce ti-ai propus in fiecare [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O piele frumos bronzata reprezinta o necesitate pentru multe dintre noi, dar ne e frica si de unele [..]
citeste si comenteaza
Fiecare lucru iti deschide mai multe drumuri. Depinde ce alegeri faci sau ce alegeri ti se servesc [..]
citeste si comenteaza
Mainile unei femei au reprezentat, inca din cele mai vechi timpuri, o modalitate de caracterizare [..]
citeste si comenteaza
In timpul verii obisnuim sa consumam cat mai multe legume si fructe pentru a ne vitaminiza si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate