Spre Marlauz. Pestii de pe uscat
Pentru aceasta vara, m-am gandit la o destinatie ceva mai neobisnuita, un fel de „mare pe uscat ” aflata la vreo 12 km de Campulung Muscel, si anume la Marlauz, in Suslanesti.
Impresiile s-au ridicat la inaltimea asteptarilor. Cunoscut de localnici ca fiind un „fund de mare”, rezervatia este cu adevarat unica, desprinsa parca dintr-o cetate antica.
Urcand spre Marlauz. Pestii de pe uscat
Declarat monument al naturii, punctul fosilifer reprezinta o zona colinara cu depozite oligocene in care au fost descoperite circa 30 de specii de pesti fosilici, dintre care 13 sunt noi in domeniul stiintei. Pe o suprafata de 3,8 ha, aceste depozite de sisturi provin din malul depus pe fundul unui bazim maritim numit de savanti „Marea Thetis” .
Se arata din strada ca o pata deschisa, cenusie, ce se ascunde printre verdele viu al naturii de la tara, al naturii neatinse de poluare. Ascuns, Marlauzul se dezvaluie pe masura ce urci spre el ...te cuprinde uneori un miros de sulf, si daca inchizi ochii ai impresia ca briza marii te-a lovit peste fata. Dar nu, esti printre „transeele” sapate de apa de-a lungul anilor; transee care ascund enigme din trecut, de acum 35 de milioane de ani. Bucatile de piatra tasate de trecatori au forma unei carti din care se desprind cu grija „pagini ” in care sunt imprimate scheletul vietatilor maritime. „Pozele” sunt destul de clare si reusesti sa pastrezi un suvenir cum nu ai mai intalnit pana acum. Ratacind prin dunele de piatra, gaseste presarat pe ici pe colo cate un mesteacan – singura urma de vegetatie in aceasta Sahara din varful dealului.
Iar daca vrei sa te bucuri de peisaje si de aerul curat mai mult timp, o poti face fara sa te gandesti la problema cazarii; in Campulung sunt destule pensiuni cu preturi pentru toate buzunarele.
Ca orice loc neobisnuit, Marlauzul este invelit in aura misterului si a mitului. Localnicii spun ca in noaptea de 23 iulie, Sanziene apar atragand tinerii cu glasul lor vrajit. Situat in varful dealului, Marlauzul gazduieste de zeci de ani focul lui Sumedru, ca un fel de tribut adus timpului. Dar aceasta-i o alta poveste, pe care o vom descoperi in viitoarele nostre calatorii prin tara. Marlauzul trebuie sa faca parte din itinerariul unei femei care stie sa ofere amintiri de exceptie celor dragi!
Un articol de: Magda Vladau
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 31 Iulie 2013
Marlauz, fosile, peste, oferte turistice Campulung, turism in Romania
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa