Cicoarea, un remediu intern si extern
Cicoarea este denumita stiintific ‘chihorium intybus’. Ea este o planta perena, originara din partea de nord a Africii, Europa si Asia. Tulpinile sale sunt ramificate, are frunzele mici si florile mari de culoare albastru deschis. In scopuri medicinale pot fi utilizate partile aeriene. Ele se recolteaza in lunile iulie - august, aceasta fiind prima parte de inflorire a plantei. Pentru a fi si mai eficienta, se taie manunchiul de frunze bazale. In lunile septembrie - octombrie se recolteaza radacinile ei. Contine potasiu, clor, magneziu, sulf si calciu.
Cicoarea este cunoscuta in primul rand ca fiind un inlocuitor de succes a cafelei. Ea se poate consuma in fiecare dimineata indulcita cu miere sau apa dulce obtinuta de la fructele confiate lasate peste noapte la hidratat. De asemenea, in uz intern, cicoarea este foarte utila in cazul mai multor boli: constipatie, colecistita, astm, bronsita, dischinezie biliara, hepatita cronica, furunculoza, insuficienta cardiaca, reumatism, febra, ademe, acnee, dureri de cap. In cazul acestor afectiuni, cicoarea se prepara sub forma de decoct sau macerat.
Infuzia se face dintr-o lingura de planta la o cana de apa. Astfel, observam ca cicoarea este extrem de utila in multe tratamente. Exista de asemenea anumite tratamente pe baza de preparate din cicoare care ajuta atat in cazul apetitului exagerat - se consuma intre mese - cat si pentru stimularea poftei de mancare - se administreaza inainte de masa.
Deoarece contine saruri, cicoarea este si un foarte bun tonic general. In acest caz, se poate consuma ceai de cicoare timp de 2 saptamani. Are efecte benefice: cresterea secretiei de bila, protejarea celulelor hepatice, cu precadere in cazul persoanelor consumatoare de alcool.
Pentru beneficiile asupra ficatului si rinichilor, se amesteca cicoare cu plantele gura-leului si menta. Se beau din acest amestec 2 cani pe zi, pe o perioada de 3 saptamani. Daca avem probleme mari si dorim ca tratamentul sa fie mai puternic, il vom consuma neindulcit.
Insa poate este mai putin cunoscut faptul ca cicoarea este folosita si in uz extern, pentru vindecarea ranilor. Maceratul amintit mai sus este util pentru cicatrizarea rapida a ranilor si taieturilor.
De asemenea, ne putem prepara acasa si uleiul de cicoare astfel: intr-un recipient de 400 de ml se pun flori de cicoare la care se adauga ulei de masline extravirgin. Acest amestec este foarte util in cazul unor cicatrice inestetice, observandu-se la scurt timp de la administrare o refacere a tesutului respectiv.
Consumul si tratamentele cu cicoare reprezinta o solutie simpla, ieftina si la indemana pentru a ne mentine sanatatea la cote maxime.
Postat de: Ana-Nedelcu Miercuri, 26 Mai 2010
beneficii cicoare, cafea, rani, decoct, macerat, apetit scazut, apetit exagerat
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?