Ceaiul rosu - o noua alternativa pentru sanatate

Asa cum in arta culinara imbinarea culorilor joaca un rol extrem de important in modul de perceptie al alimentelor, iata ca si fitoterapia ne imbie cu o paleta de culori foarte atragatoare.

Daca pana acum s-a vorbit de nenumarate ori despre ceaiul negru si ceaiul verde, iata ca de data aceasta aducem in discutie o noua alternativa pentru sanatatea dvs, si anume ceaiul rosu.

Ce este ceaiul rosu?

Cunoscut de admiratorii tratamentelor naturiste sub denumirea de "Rooibos" (tufis rosu), ceaiul rosu este obtinut din frunzele uscate si fermentate ale plantei Aspalathus linearis (leguminoase), originara din Africa de Sud.

De-a lungul timpului, consumul de ceai rosu a fost destinat exclusiv imparatilor chinezi, pentru ca astazi, cel mai mare consumator sa fie reprezentat de Uniunea Europeana.

Ceaiul rosu in comparatie cu ceaiul negru si ceaiul verde

Fata de ceaiul negru sau verde, ceaiul rosu prezinta o serie de avantaje, demne de luat in seama. Mai intai este de remarcat faptul ca ceaiul rosu contine o cantitate mult mai mare de antioxidanti si de fluor, oferind o mai buna protectie pentru sanatatea oaselor si contra cariilor dentare.

Ceaiul rosu contine tanin in cantitati mai reduse fata de ceaiul verde sau negru, ceea ce permite consumarea lui neindulcit, gustul astringent - amar dat de tanin fiind mult mai redus.

Ceaiul rosu nu contine cofeina, in schimb are proprietati sedative care favorizeaza seara, instalare somnului si, in plus, poate fi administrat sugarilor sau copiilor mici.

Nu contine saruri ale acidului oxalic, precum ceaiul negru, putand fi consumat si de pacientii cu risc crescut de litiaza renala. In plus acest ceai nu contine coloranti sau aditivi, dar nici nu se cunosc pana in prezent reactii secundare.

Actiunile medicale ale ceaiului rosu

Antioxidant natural - ceaiul rosu este util in blocarea actiunii nefaste ale radicalilor liberi, raspunzatori de fenomenul de imbatranire a organismului, prevenind degradarea prematura a celulelor.

Stimularea imunitatii - ceaiul rosu fortifica rezistenta fata de infectiile provocate de bacterii si virusi, fiind util in bolile de sezon rece.

Calmarea spasmelor digestive - continutul ridicat de flavonoide face ca ceaiul rosu sa ajute la calmarea colicilor la sugari. La adulti este benefic in tratamentul ulcerului stomacal, dar si in combaterea gretei sau constipatiei.

Calmarea sistemului nervos - ceaiul se poate administra copiilor hiperactivi, care adorm greu seara. La adulti, o ceasca de ceai inainte de culcare poate actiona in tulburarile de somn sau poate preveni anxietatea si ameliora depresiile.

Prevenirea alergiilor - in iritatiile pielii la sugari ( produse de scutece, eczeme) se recomanda administrarea combinata a ceaiului (uz intern si extern).

Curele de slabire - ceaiul rosu stimuleaza metabolismul ajutand la reducerea greutatii corporale. Ceaiul actioneaza pozitiv asupra ficatului, ajutand la detoxifiere si la reducerea stratului adipos.

► Alte actiuni - ceaiul rosu imbunatateste memoria, scade colesterolul, fortifica radacina firului de par, combate febra mare, regleaza glicemia, amelioreaza durerile de cap si starile de nervozitate si previne aparitia atacului cerebral

Nota obtinuta:
10 (21 voturi)
4356 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Lupsa Marți, 15 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

ceai-rosu, ceai-verde, ceai-negru, originea-ceaiului-rosu, importanta-ceaiului, tanin, actiunile-ceaiului-rosu


S-ar putea sa va intereseze si:

Se spune ca arsurile solare pot fi evitate prin folosirea unor creme cu protectie mare [..]
citeste si comenteaza
Tot ce ai nevoie este putina spuma pentru barbierit. Da, ai citit bine. Spuma pe care o [..]
citeste si comenteaza
Baile de plante constituie un procedeu terapeutic din ce in ce mai utilizat in statiunile [..]
citeste si comenteaza
Medicamentele nu sunt indicate intotdeauna pentru rezolvarea unor probleme sau pentru [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In ziua de 30 noiembrie, milioane de oameni isi serbeaza ziua de nume. Cu o zi inainte de Ziua [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca tot se apropie Craciunul, iata o reteta de fursecuri, numai bune de gustat in seara de [..]
citeste si comenteaza
Nu mi se pare usor sa pronunt "cancer". Sunetul cuvantului odata rostit, capata un aspect [..]
citeste si comenteaza
Cum vara a trecut de mult, iar soarele si-a demonstrat puterea absoluta in fata noastra cu cele 40 [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate