Ce sunt bolile cu transmitere sexuala
Bolile cu transmitere sexuala (BTS)
sunt infectii transmise prin contact sexual, dupa cum le spun chiar denumirea. Din cauza particularitatilor genetice aceste boli se manifesta mai intens in randul femeilor decat in randul barbatilor. De cele mai multe ori BTS se transmit prin mici leziuni ale mucoasei sau prin diverse fluide patologice de provenienta vaginala.
Cele mai frecvente BTS sunt chlamidia, herpesul genital, gonoreea, candidoza, hepatita B, SIDA (cauzata de infectie cu virusul imunodeficientei umane sau HIV), papilomavirusul uman HPV (negi genitali), sifilis si trichomoniaza. Doua din aceste infectii bacteriene sunt cunoscute inca din antichitate. Acestea sunt sifilis si gonoreea. In prezentent chlamidia a capatat o raspandire alarmanta.. Toate trei pot fi tratate cu antibiotice, dar pot conduce la complicatii grave daca nu sunt tratate, la timp.
Virusul Imunodeficientei Umane sau HIV este virusul care cauzeaza SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite). Afectiunea se manifesta prin incapacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infectiile si bolile. Infestarea cu HIV se face prin sange, sperma, secretii genitale, lichid cefalo-rahidian sau lapte matern. De cele mai multe ori prezenta acestui virus in organism nu poate fi depistata decat cu ajutorul testelor speciale.
Hepatita B este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de virusul hepatitei B. Hepatita B este este boala infectioasa cu cea mai mare raspandire la nivel mondial. Transmiterea se face prin acele pentru perfuzii, sau acele pentru tatuaje nesterilizate corespunzator, pin contact sexual si chiar cu ajutorul anumitor lucruri sau obiecte precum scaunul de toaleta.
Sifilisul este provocat de prezenta in organism a bateriei spirocheta Treponema pallidum. Datorita dimensiunilor sale extrem de mici, aceasta bacterie poate supravietui in orice parte a organismului uman. Sifilisul poate fi transmis prin contact direct in timpul actului sexual, sau poate fi transmis in timpul sarcinii de la mama la fat. In primele sale stadii de evolutie, sifilisul poate fi tratat cu usurinta, dar este extrem de contagios.
Gonoreea este cauzata de bacteriea Neisseria gonoree, care afecteaza zona uretrei, a colului uterin, anusului, rectului, gatului, organelor pelviene. Ea se transmite prin contact sexual (vaginal, anal sau oral) cu o persoana infestata sau prin sarcina, de la mama la fat.
Boala inflamtorie pelviana reprezinta o infectie a sistemului reproducator, infectie care duce la inflamarea organelor genitale. Ea se dezvolta din cauza netratarii la timp sau tratarii necorespunzatoare a anumitor boli cu transmitere sexuala.
Candidoza este o infectie provocata de un grup de bacterii microscopice. Ele traiesc in tot organismul uman, din cavitatea bucala pana in anus si sunt prezente in toate organismele umane. In prezent au fost descoperite aproximativ 20 de specii de asemenea bacterii, dintre care cea mai cunoscuta este Candida Albicans. Candidoza reprezinta de fapt inmultirea exagerata a acestor bacterii. Ea poate fi insa tratata.
Negii genitali se mai numesc si condyloma acuminate sau condiloame. Condiloamele sunt micropapule de culoare roz, sau excrescente de culoare gri, localizate la nivelul regiunii genitale si anale. Se intalnesc atat la barbati, cat si la femei. Acesti negi genitali apar ca urmare a uneia dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala cauzata de HPV.
Chlamydia este o infectie bacteriana ce se gaseste in sperma si secretii vaginale. Este una dintre cele mai raspandite boli cu transmirete sexuala. Statistic vorbind 1 din 10 tineri activi sexual au contactat aceasta boala fie prin sex normal, anal, sau oral. Chlamydia este cunoscuta drept „infectia tacuta” deoarece de cele mai multe ori aceasta nu prezinta manifestari evidente.
Herpesul genital este o boala cauzata de virusul herpes simplex (HSV). Sunt cunoscute doua tipuri de herpes simplex si anume herpes simplex I, care duce la aparitia herpesului oral (zona gurii, si a nasului), si herpes simplex II, care duce la aparitia herpesului genital (zona vulvo-vaginala, anala, a scrotului si a uretrei).
Postat de: Mirela-Dinu Marți, 28 Septembrie 2010
boli cu transmitere sexuala, sifilis, ginoree, SIDA, chlamydia, candidoza
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?