Cancerul de col: detectare si tratament

Colul uterin are doua componente: exocolul si endocolul. Exocolul este situat in partea superioara a vaginului si este vizibil in timpul examenului ginecologic. El este compus din celule pavimentoase. Endocolul este partea interioara si este vizibila numai partial. Este compus din celule de forma cilindrica. Zona de trecere dintre exocol si endocol este locul in care debuteaza majoritatea tumorilor colului uterin.

Ce duce la aparitia cancerului de col uterin?

In România cancerul colului uterin reprezinta a doua cauza de deces prin cancer la femei, prima cauza fiind canceul mamar.
Incidenta cancerului de col uterin este semnificativ crescuta la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vietii sexuale la vârsta tânara, parteneri sexuali multipli, numar mare de sarcini, fumatoare. De aici tragem concluzia ca femeile care nu au ramas nicidata insarcinate sau nu au viata sexuala manifesta risc scazut in ceea ce priveste cancerul de col. Virusul care duce la aparitia lui poarta denumirea de HPV (human papiloma virus). Exista peste 30 de tipuri de virusuri papilloma (HPV) asociate cu cancerul de col uterin.

Cum evolueaza?

De obicei se asociaza cu leziuni de displazie si carcinom in situ, demonstrând progresia unor astfel de leziuni catre cancer invaziv, care poate dura intre 10-20 ani. Leziunile sunt la inceput mici, iar depistarea si tratarea lor corecta duce la vindecarea bolii. Daca invazia la nivelul colului progreseaza, cresterea tumorii se evidentiaza clinic prin aparitia unei ulceratii superficiale sau a unei tumori exofitice care predomina in vagin.

Care sunt semnele de aparitie a bolii si cum se pune diagnosticul?

Formele incipiente pot fi depistate in timpul unui control ginecologic de rutina si prin examenul citologic Babes-Papanicolau. Urmatorul pas il reprezinta colposcopia, metoda care analizeaza foarte atent suprafata exocolului uterin si portiunea initiala a canalului cervical si analiza complexa ce poarta denumirea de genotiparea HPV, analiza ce are capacitatea de a depista exact tipul si natura celulelor prezente in col. Exista insa si ''semne'' ce indica o modificare la nivelul colului cum ar fi: sângerari vaginale, spontane sau la contactul sexual, secretie vaginala modificata sau abundenta, dureri pelvine, etc.

Biopsia ghidata colposcopic si eventual chiuretajul endocervical pun diagnosticul. Daca exista displazie severa, citologica sugereaza carcinom in situ sau jonctiunea scuamocilindrica a colului nu se poate vizuliza in intregime se practica conizatia, reprezentând excizia printr-o manevra speciala a zonei suspecte de la nivelul colului.  Conizatia reprezinta atat o metoda diagnostica cat si, pentru unele cazuri, terapeutica.

Cum se trateaza?

Tratamentul se bazeaza pe chirurgie si radioterapie.
Tratamentul chirurgical cuprinde conizatia in carcinomul in situ sau histerectomia totala cu cu anexectomie bilaterala (se rezeca uterul impreuna cu ambele ovare) si limfadenectomie pelvina (excizia ganglionilor limfatici pelvini).


 

Nota obtinuta:
9.3 (12 voturi)
5757 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Mirela-Dinu Vineri, 17 Septembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

cancer, col, HPV, exocol, endocol, col uterin, profilaxie, sanatate sexuala


S-ar putea sa va intereseze si:

HPV - Human Papiloma Virus este un virus foarte periculos si contagios, iar infectia cu [..]
citeste si comenteaza
Astenia de primavara ne loveste imediat ce pe cealalta parte soarele incepe sa ne [..]
citeste si comenteaza
Cati dintre noi nu am trecut periodic - sau nu numai - prin stari de oboseala, care parca [..]
citeste si comenteaza
Foarte multe persoane se confrunta cu durerea si , mai ales, sangerarea gingivala. Cele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Metodele contraceptive au ca rol impiedicarea fuziunii dintre spermatozoid si ovul. [..]
citeste si comenteaza
Angelina Jolie si Brad Pitt si-au achizitionat o noua casa.Locuinta, situata in nodul Italiei, pe [..]
citeste si comenteaza
Victoria Beckham a infuriat PETA cu noua sa colectie de genti realizate din piele de soparla, [..]
citeste si comenteaza
Casele de moda au trasat foarte clar liniile vestimentare ale acestei toamne. Designeri care mai de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate