Durerile pelvine si afectiunile ovariene
Ovarele sunt organe pereche, cu forma ovalara si rol in producerea ovulelor. Ele sunt situate de o parte si de alta a uterului, de care sunt legate prin trompele uterine. In mod normal ele sunt acoperite de formatiuni cu dimensiuni sub 1,5 - 2 cm numite foliculi. In perioada ovulatiei unul sau mai multi foliculi ajung la maturitate si se sparg. Ei sunt formatiuni absolute normale, intalnite la toate femeile cu ciclu menstrual.
Ovarele polichistice
Totusi la nivelul ovarelor pot aparea si alte formatiuni chistice de unde si denumirea de ovar polichistic. Ovarele polichistice se manifesta prin dereglari menstruale, tendinta la ingrasare, pilozitate in exces. Studiile clinice au aratat ca 5 % dintre femeile din intreaga lume sunt diagnosticate cu sindromul de ovar polichistic. Acest diagnostic poate fi pus oricand dupa prima menstruatie, iar medici recomanda ca tratament contraceptivele.
Chisturile au dimensiuni cuprinse intre 2,5 si 6 cm si nu pun in pericol sanatatea. Totusi ele trebuie monitorizate pe toata perioada tratamentului. Daca dimensiunea lor depaseste 6 cm este necesara interventia chrurgicala. Depistarea chisturilor se poate face in timpul consultului ginecologic, dar exact ele pot fi evaluate in timpul unei ecografii pelvine sau intravaginale.
Anexitele, inflamatii ale trompelor si ovarelor
Anexitele reprezinta o alta problema cu care se pot confrunta ovarele. Ele se caracterizeaza prin dureri abdominale, surde sau acute, febra, secretie vaginala modificata sau abundenta, pierderi de sange. Foarte multe femei sufera de aceasta afectiune. Leziunile anexiale sunt de obicei bilaterale, insa pot fi mai accentuate intr-una din parti. De obicei acest lucru se simte la un simplu consult ginecologic. Inflamatiile genitale netratate la timp sau tratate necorespunzator pot provoca modificari ale secretiei, ingreunarea realizarii procesului de fecundatie, greutate in sustinerea unei sarcini si chiar sterilitate.
Orice femeie trebuie sa mearga cel putin odata pe an la ginecolog. Acest lucru nu este conditionat de inceperea vietii sexuale. El este necesar in procesul nostru de ingrijire personala.
Postat de: Mirela-Dinu Marți, 07 Septembrie 2010
dureri pelvine, anexite, ovare polichistice
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?