Simptome mai putin cunoscute care pot fi semnul unui fibrom uterin

adv-pbfd-fibrom-uterin

Fibromul uterin reprezinta o tumora benigna care se dezvolta in peretele uterului. Aceasta este o afectiune frecventa in randul femeilor de peste 40 de ani, insa poate aparea si mai devreme. Iata care sunt simptomele comune, dar si cele mai putin obisnuite ale fibromului uterin.

 

 

Cauzele fibromului uterin

Cauzele fibromului uterin nu sunt inca cunoscute complet. Dezechilibrele hormonale, cum ar fi cele din sarcina, ar putea provoca aceasta afectiune. Fumatul, alimentatia nesanatoasa si obezitatea sunt factori de risc pentru fibromul uterin. De asemenea, factorii genetici joaca un rol foarte important.

Simptome tipice

De obicei, fibromul uterin are manifestari precum:

●     Tulburari menstruale: Menstruatia devine mai frecventa, apare neregulat si este mai dureroasa decat de obicei. De asemenea, sangele menstrual este mult mai abundent si poate contine cheaguri.

●     Anemie: Simptome de anemie (paloare si oboseala) pot aparea din cauza pierderii unei cantitati mari de sange.

●     Dureri pelvine: Durerile si crampele in partea de jos a abdomenului difera ca intensitate, in functie de particularitatile fiecarei persoane. In afara menstruatiei, durerea pelvina poate aparea din cauza unui flux sangvin deficitar la nivelul fibromului uterin sau torsiunii unui fibrom pediculat (care atarna). Torsiunea unui fibrom reprezinta rasucirea acestuia in jurul axei sale. Aceasta provoaca dureri severe si este o urgenta medicala.

●     Cresterea in volum a abdomenului: In lipsa tratamentului, fibromul uterin creste in dimensiuni, ceea ce poate duce la rotunjirea abdomenului.

●     Senzatia frecventa de urinare: Fibromul uterin poate comprima unele organe din jur, precum vezica urinara, ceea ce duce la urinare frecventa.

●     Infertilitate: Localizarea tumorii poate afecta trecerea spermatozoizilor catre ovul sau implantarea ovulului fecundat. De asemenea, tumora poate provoca un avort sau un travaliu obstructionat.

 

Simptome atipice

Totusi, exista si unele cazuri in care afectiunea se manifesta atipic (neobisnuit). Iata care sunt simptomele mai putin cunoscute ale fibromului uterin:

●     Constipatie: Compresia exercitata de catre o tumora de mari dimensiuni asupra intestinelor poate provoca constipatie, balonare si tenesme (dureri in timpul defecatiei). In timpul menstruatiilor, simptomul poate fi mai accentuat.

●     Dureri de spate: Durerile de spate sunt legate tot de cresterea in dimensiuni a fibromului uterin.

●     Dureri in partile laterale ale abdomenului: Unele persoane pot prezenta dureri in partea laterala dreapta a abdomenului. Aceasta durere este cauzata de comprimarea ureterului drept (tubul care transporta urina de la rinichi spre vezica. Existenta acestei compresii poate fi demonstrata prin faptul ca durerea se amelioreaza atunci cand pacienta se intinde pe partea laterala opusa celei dureroase.

●     Inversiune uterina: Uneori, fibromul uterin poate cauza inversiunea uterina sau colapsul uterului in mediul extern, prin vagin. Acest lucru provoaca hemoragie.

●     Sughit: Iritarea unor nervi (vag sau frenic) poate duce la aparitia reflexului de sughit. Acest simptom apare in cazul unor fibroame uterine cu crestere rapida.

●     Dureri in piept: In cazuri foarte rare, poate aparea leiomiomatoza intravenoasa, ceea ce reprezinta dezvoltarea unor tesuturi musculare la nivelul venelor pelvisului. In acest mod, acestea pot ajunge la nivelul venei cave si, ulterior, la nivelul inimii. Leiomiomatoza intravenoasa este, totusi, o afectiune extrem de rara.

●     Dificultati de respiratie: Afectiunea poate provoca dispnee, din cauza acumularii de fluid intre foitele pleurei de la nivelul plamanilor, ascitei si cresterii in volum a abdomenului. Fibroamele netratate pot ajunge la dimensiunile unei sarcini, cauzand aceste simptom.

●     Fibroame cutanate: Leiomioamele (fibroamele) cutanate insotite de prurit sunt asociate uneori si cu prezenta fibroamelor uterine.

 

Metode de tratament

Fibromul uterin se poate trata medicamentos, prin administrarea unor medicamente pe baza de hormoni. Totusi, tratamentul medicamentos nu ajuta la eliminarea tumorii, ci doar la ameliorarea simptomelor.

 

Tratamentul chirurgical clasic sau laparoscopic poate fi utilizat pentru indepartarea fibroamelor uterine sau pentru indepartarea intregului uter (histerectomie).

 

Un tratament revolutionar pentru fibrom este procedura de embolizare. Embolizarea fibromului uterin presupune obturarea vaselor sangvine care ii asigura cresterea. Metoda se efectueaza prin introducerea unui tub subtire intr-o artera de la nivelul bratului, transcutanat. Aceasta este avansata pana la arterele uterine, unde medicul injecteaza particule fine care blocheaza fluxul sangvin. Procedura nu provoaca cicatrici si presupune riscuri mici.

 

In concluzie, fibromul uterin poate avea si simptome mai putin obisnuite, insa acestea apar destul de rar.

Photo by: pixabay.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
1160 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 01 Aprilie 2020

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Albirea parului odata cu varsta este un lucru firesc, insa cand nu ai implinit inca 30 de [..]
citeste si comenteaza
Papilomavirusul uman sau HPV cum este cunoscut este un virus des intalnit la nivelul [..]
citeste si comenteaza
Cati dintre noi ne gandim la sanatatea…ochilor? Putini, foarte putini. In special aceia [..]
citeste si comenteaza
Meditatiile Zen permit mintii sa se relaxeze. Sunt usor de practicat si nu necesita efort. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Gandindu-ne ca iti place sa iti cumperi mereu lucruri noi si la moda, dar nu ai bugetul pe care [..]
citeste si comenteaza
Colierele din argint sunt unele dintre cele mai purtate tipuri de accesorii, dovedindu-se extrem de [..]
citeste si comenteaza
Iarna nu este cu siguranta prietena cea mai buna a tenului tau. De fapt, este demonstrat ca tenul, [..]
citeste si comenteaza
Bijuteriile handmade nu reprezinta o noutate, insa acest trend devine din ce in ce mai popular [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate