5 preparate boieresti care te vor transporta in timp
Vrei sa afli cateva dintre cele mai cunoscute preparate de altadata? Exista numeroase retete boieresti din secolele trecute, extrem de gustoase si satioase. Desi, acestea sunt rar pregatite in zilele noastre, poti sa reinvii aromele de altadata cu ajutorul unor mancaruri simple, care faceau deliciul mesenilor acum doua secole.
Descopera cinci preparate boieresti, care te vor transporta inapoi in timp, din articolul nostru!
Laptele de bou
Acest preparat este aproape disparut in zilele noastre, insa era extrem de cunoscut acum un secol, in special in Maramures si in Apuseni. Laptele de bou pare, poate, o mancare stranie, insa ingredientele iti vor spune ca nu e deloc asa: lapte, sare si seminte de dovleac. Reteta e simpla: Dupa ce prajeau semintele de dovleac, motii si morosenii le macinau si obtineau un fel de faina. Puneau laptele la fiert si, cand dadea in clocot, adaugau faina si un pic de sare. Se amesteca bine, pana cand se ingrosa. Ulterior, laptele de bou se servea cu mamaliga calda.
Bujenita
O alta reteta, preparata mai ales la vanatorile boieresti, este bujenita, pregatita, in special, din mistret si caprioara. Carnea se afuma cu cetina si lemn de brad, pentru o aroma imbietoare. Ulterior, se taia in fasii, se spala bine si se lasa intr-o oala la marinat, in vin si condimente. Dupa scurgere, se punea din nou la fum, pentru cateva zile, si apoi, se consuma cu pofta.
Chiftele umplute
Chiftelele sau parjoalele umplute sunt pe lista de preparate boieresti mancate, in special, in zona Moldovei. Parjoalele se preparau din carne de miel sau de vitel, dupa o reteta deosebita de cea clasica, din zilele noastre. Carnea fripta se amesteca bine cu miez de paine inmuiata in lapte, cu sare, oua, patrunjel, sare si coaja de lamaie. Din amestecul obtinut se faceau chiftele care erau puse in tigaie cu putina grasime, prajite cateva minute, si servite, imediat, cu sau fara sos.
Mancarea de miel
Tot din Moldova, aflam de o mancare de miel, deosebit de gustoasa, care se pregatea rapid. Carnea de miel macra se batea bine si se sara, dupa care se punea in tigaie cu unt, ceapa, cimbru, patrunjel si morcov, taiate marunt. Dupa ce feliile de carne de miel se rumeneau, erau scoase din tigaia in care se adaugau, ulterior,i faina si smantana, pentru a se obtine un sos gros. Bucatile de carne se puneau apoi in sos si se lasau sa mai fiarba putin, pentru un gust ideal.
Ghiudemul
Nu in ultimul rand, o delicatesa mancata de romani in secolele trecute era ghiudemul, preparat dupa o reteta cu influente armenesti. El isi are originile in secolul al XVI-lea si seamana cu un carnat uscat, foarte picant, preparat din carne de oaie si de vita. Carnea era tocata bine si amestecata cu mult piper si usturoi, dupa care se punea in burdufuri, puse la agatat la fum rece. Dupa cateva zile sau chiar saptamani, carnatul era numai bun de mancat.
Acestea sunt cele mai cunoscute preparate boieresti, ti-am facut pofta? Chiar daca nu le mai poti recrea astazi, poti comanda mancare romaneasca acasa in Bucuresti, pentru a te bucura de mese bogate si gustoase, oricand iti doresti!
Sursa foto: unsplash.com
Postat de: A-Editor Joi, 18 Iunie 2020
retete vechi
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?