6 motive pentru care este intotdeauna bine sa pastrati cojile de la portocale!
Dupa cum cu totii stim prea bine, portocalele fac parte din familia citricelor, strans inrudite cu lamaile. Pe langa faptul ca portocalele aduc un mare aport de vitamina C, ele fac bine parului daca sunt consumate pe post de suc, ajuta tenul cu un aspect sanatos si vitalizat si nu numai. Dar ce facem cu cojile ramase dupa ce consumam portocala?
Iata 6 motive pentru care este intotdeauna bine sa pastrati cojile ramase de la portocale:
1. Au un miros placut. Multe persoane au impresia ca fructul in sine este cel care ofera acest miros revigorant insa acestea se inseala. Mirosul vine din coaja de portocala care poate fi folosit ulterior pe post de odorizant de camera. Poate fi pus pe masa din bucatarie sau le puteti arunca la gunoi, cat timp acesta este gol pentru a masca mirosurile neplacute ulterioare. O alta metoda de a odoriza camera este de a pune coaja pe un calorifer; mirosul se va raspandi gradual in intreaga camera.
2. Un foarte bun pulverizant. Suna ciudat, dar este posibil. Aveti nevoie de doua cani de apa, suc de lamaie pe care sa il fierbeti, 2 betisoare de scortisoara si,desigur, cojile de portocala. Puneti, apoi, compozitia intr-o sticla, o amestecati bine timp de câteva minute (2-3 minute). Acum aveti o solutie de pulverizat excelenta pentru orice incapere. Sau, daca sunteti inventive, puteti crea aceeasi compozitie, taiati cojile in bucati mai mici pentru o explozie de miros si folositi o sticla mai mica. Astfel, aveti si un odorizant pulverizabil pentru geanta.
3. Te scapa de furnici. Din cauza compusului de D-limonen (Terpen ciclic. Izomerul-D are un miros puternic de portocale) furnicile nu suporta acest miros si iti vor parasi caminul la contactul cu acesta. Pentru a fi cat mai eficient, este nevoie sa fiti atente de unde ies furnicile si sa plasati coaja de portacala cat mai aproape de locul cu pricina.
4. Iti pastreaza dintii curati. Nu este la fel de buna ca o pasta de dinti, desigur, dar coaja de portocala este benefica pentru a impiedica aparitia petelor galbui pe dinti care ne deranjeaza foarte mult. Petele cu pricina apar in urma fumatului excesiv sau de la consumul alimentelor colorate (ceai sau cafea). Pentru a scapa de petele acestea, luati o coaja de portocala si frecati-va dintii cu ea. Repetati miscarea de doua ori pe zi. O alta metoda este sa transformati coaja (uscata si macinata!) intr-o pasta cu ajutorul bicarbonatului de sodiu si apa. Folositi jumatate de ceasca de apa in care puneti coaja macinata si adaugati bicarbonatul. Amestecati bine dupa care asteptati 1 minut si aplicati pe dinti. Repetati tratamentul cat mai mult pentru un efect cat mai vizibil.
5. Impiedica aparitia bulgarilor in pungile de zahar. Puteti folosi coaja de portocala (in cazul acesta merge si coaja de lamiae daca nu aveti de portocala). Puneti coaja de portocala in punga de zahar ori de cate ori nu aveti nevoie de acesta si lasati-o sa actioneze in acest timp. Rezultatele vor fi multumitoare. Asigurati-va, insa, sa schimbati coaja de portocala ori de cate ori folositi zaharul si simtiti ca aceasta nu mai are miros.
6. Exfoliant pentru piele. Puteti folosi coaja de portocala pentru a scapa de pielea moarta sau pentru a curata porii. Exista doua metode: fie frecati coaja de portocala pe pielea umeda (la dus, spre exemplu) cu partea alba (interiorul cojii) sau o puteti folosi si pe pielea uscata, dar fara frecare ci tamponare usoara. Recomand sa nu folositi acest tratament natural daca aveti o piele sensibila sau zone iritate (acnee,rani deschise) deoarece va va durea si va extinde iritatia.
Un articol & Foto de: Sabina-Elena Oprea
Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 15 Decembrie 2016
utilizare coji de portocala
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime