Lista celor mai eficiente plante medicinale in tratarea metroragiei

adv-sh-metroragie

Metroragia este un simptom medical care consta in aparitia de sangerari vaginale intre menstruatii. Dincolo de inconvenientele de ordin practic, aceasta dereglare a ciclului menstrual trebuie evaluata in vederea identificarii cauzelor si stabilirii unui tratament. Intr-o prima faza, medicul iti va recomanda o atitudine expectativa, perioada in care poti apela la o serie de remedii naturale din plante care te-ar putea ajuta sa ameliorezi situatia.

Cauzele si simptomele metroragiei

Printre cauzele comune ale metroragiei se numara dezechilibrele hormonale, fibroamele uterine, polipii, cancerul uterin, modificarile in metoda de contraceptie, sarcina ectopica sau avortul spontan. Este important sa faci diferenta intre metroragie, care reprezinta sangerarea uterina anormala in afara ciclului menstrual, si menometroragie, care se refera la sangerarea uterina prelungita sau grea in timpul ciclului menstrual [1].

Simptomele metroragiei pot varia in functie de cauza sangerarii. Printre simptomele comune se numara sangerarea vaginala neregulata sau abundenta, crampe abdominale, oboseala cauzata de pierderea de sange, anemie si, in unele cazuri, febra sau soc in cazul unei hemoragii severe. Este important sa retii ca metroragia nu este doar o problema de confort, ci poate avea serioase consecinte asupra sanatatii femeii, daca nu este tratata corespunzator.

Plante medicinale eficiente in tratarea metroragiei

Există o serie de plante medicinale cu efecte benefice pentru tratarea metroragiei, care pot fi folosite ca remedii naturale pentru a ameliora simptomele și a regla sangerarea excesiva. Printre aceste plante se numără coada soricelului, arnica, traista ciobanului, papadia, salvie si coada calului.

  • Coada soricelului este recunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare si hemostatice. Ea poate reduce sangerarea excesiva si poate ajuta la reglarea ciclului menstrual.
  • Arnica are proprietati antiinflamatoare si poate ajuta la reducerea inflamatiei si a sangerarilor.
  • Traista ciobanului este cunoscuta pentru efectele sale hemostatice și antiinflamatoare, fiind folosita in tratarea sangerarilor uterine.
  • Papadia are efecte diuretice și poate ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism, contribuind astfel la reducerea sangerărilor abundente.
  • Salvia are proprietati hemostatice și poate contribui la reglarea sangerărilor menstruale excesive.
  • Coada calului este cunoscută pentru proprietatile sale hemostatice si poate fi folosita in tratarea sangerarilor uterine abundente [2].

Aceste plante medicinale pot fi utilizate sub forma de ceai, tinctura sau cataplasma, in functie de preferintele si necesitatile individuale. Pentru a obține efectele dorite, este important sa se respecte modul corect de preparare si utilizare a acestora. De exemplu, pentru a prepara un ceai din coada soricelului, se adauga o lingurita de planta uscata intr-o cana cu apa clocotita si se lasa sa infuzeze timp de 10-15 minute. Acest ceai se bea de trei ori pe zi, inainte de mese [3].

În ciuda faptului ca plantele medicinale sunt naturale, este important să se acorde atenție precauțiilor și contraindicațiilor legate de utilizarea lor. Unele plante pot interacționa cu medicamentele sau pot provoca alergii. De asemenea, anumite plante pot fi contraindicate pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi gravidele sau persoanele cu afecțiuni medicale preexistente. Prin urmare, este întotdeauna recomandat să se consulte un medic sau un fitoterapeut înainte de a începe orice tratament pe bază de plante, mai ales în cazul unei probleme de sănătate precum metroragia [4].

In concluzie, metroragia poate fi o problema serioasa, care impune consult medical, dar exista si remedii populare care pot ajuta. Plantele medicinale, ceaiurile si o alimentatie adecvata pot avea un impact pozitiv asupra acestei afectiuni. Este important, totusi, sa consulti un medic inainte de a incerca orice fel de tratament natural, pentru a te asigura ca nu vei agrava situatia. Dacă sângerările intermestruale persistă mai multt de 2 - 3 luni la rând, discută cu medicul obstetrician despre posibilele cauze ale acestora și despre alternativele de tratament disponibile. 

 

Bibliografie

  1. Cleveland Clinic. “Abnormal Uterine Bleeding.” Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15428-uterine-bleeding-abnormal-uterine-bleeding, accesat la 9.08.2023;
  2. Long, W. Newton. “Abnormal Vaginal Bleeding.” PubMed, Butterworths, 1990, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK282/, accesat la 9.08.2023;
  3. “Metrorrhagia - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/metrorrhagia#:~:text=Metrorrhagia%20is%20abnormal%20bleeding%20between, accesat la 9.08.2023;
  4. “Why Vaginal Bleeding Occurs outside of the Menstrual Cycle.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/an-overview-of-metrorrhagia-4584380, accesat la 9.08.2023.

Sursa foto: Shutterstock

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
49 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Marţi, 29 August 2023

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Sarcina provoaca numeroase modificari in organism, ceea ce poate duce la aparitia unor [..]
citeste si comenteaza
Renuntarea la carne, intre dieta si virtute. [..]
citeste si comenteaza
Cromoterapia, sau terapia prin culori este una din cele mai vechi practici medicale ale [..]
citeste si comenteaza
Depresia poate afecta chiar si cea mai puternica persoana din lume. Sunt multe femei [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ca femeie, nimic nu iti da o senzatie de independenta mai intensa decat sa te afli la volanul unei [..]
citeste si comenteaza
Magazinul online de bijuterii si accesorii pentru femei Jewelry-Box iti ofera sfaturi despre ce [..]
citeste si comenteaza
Visati sa aveti propria afacere? Exista multe variante insa astazi va propunem un mod interesant de [..]
citeste si comenteaza
Fiecare femeie isi doreste sa aiba pielea mai frumoasa si mai sanatoasa. Din pacate, majoritatea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate